31 Αυγ 2013

Το «φινλανδικό μοντέλο» αποκαλύπτεται...

Το «φινλανδικό μοντέλο» αποκαλύπτεται...
Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες «ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας», το οποίο διαφημίζεται ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, για να διατηρήσει την κορυφαία βαθμίδα στο αξιόχρεο (ΑΑΑ), ενόψει της επιβράδυνσης της οικονομίας και της γήρανσης του πληθυσμού, την οποία επικαλείται σαν άλλοθι. Σύμφωνα με ανταποκρίσεις στον Τύπο, η κυβέρνηση παρουσίασε ένα ευρύ φάσμα μέτρων, στα οποία περιλαμβάνεται η αύξηση της πραγματικής μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62,4 χρόνια το 2025, από 60,9 χρόνια που είναι σήμερα. Ανακοίνωσε επίσης η κυβέρνηση ότι μπορεί να επιβάλει τη συγχώνευση των δήμων της χώρας και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας. Το πρόγραμμα προβλέπει και τη μείωση των επιδομάτων για τους φοιτητές και προτείνει ακόμη αλλαγές στις άδειες για την ανατροφή των παιδιών, ώστε οι μητέρες να επιστρέφουν νωρίτερα στις δουλειές τους.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αλλαγές θα εφαρμοστούν σταδιακά, για να ενσωματωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις. Κατά τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, το κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού του πρωθυπουργού Γίρκι Κατάινεν τα βρήκε με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). «Οι προκλήσεις για την οικονομία μας είναι τόσο μεγάλες, ώστε δεν αρκεί μία θεραπεία. Χρειαζόμαστε αρκετά μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν, η οποία είναι και επικεφαλής του SPD. Σύμφωνα με την ίδια ανταπόκριση, η οικονομία της Φινλανδίας καταγράφει σημάδια επιβράδυνσης, καθώς μειώνονται οι εξαγωγές της και μειώνεται η βιομηχανική παραγωγή, καταγράφοντας έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της. Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί φέτος κατά 0,5%, ενώ οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα οικονομικά της Φινλανδίας θα επιβαρυνθούν πολύ σε λίγα χρόνια, λόγω ενός συνδυασμού βραδύτερης ανάπτυξης και αυξημένου κόστους φροντίδας για τον πληθυσμό της που γερνάει.
Η παραπάνω είδηση έχει το ενδιαφέρον της από την εξής σκοπιά: Κατά καιρούς, δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι, προσπαθούν να παρουσιάσουν τις σκανδιναβικές χώρες σαν «μοντέλο» αστικής διαχείρισης, που μπορεί να συνδυάζει την ευρωστία στην καπιταλιστική οικονομία και ταυτόχρονα τη λαϊκή ευημερία, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Δεν πάει πολύς καιρός απ' όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι πρέπει η Ελλάδα να μιμηθεί την Νορβηγία στον τρόπο ανάπτυξης, για να προκόψουν τα μονοπώλια μαζί με το λαό. Αποδεικνύεται όμως ότι η κρίση δεν αφήνει ανέγγιχτη καμιά καπιταλιστική οικονομία στην Ευρωζώνη και ότι καμιά κατάκτηση του λαού (ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες την απέσπασε σε κάθε χώρα) δεν είναι εγγυημένη και μόνιμη στον καπιταλισμό. Η οικονομία της Νορβηγίας τελματώνει και η κυβέρνηση, σε σύμπραξη με τους σοσιαλδημοκράτες, που ορέγεται για συμμάχους του ο ΣΥΡΙΖΑ, πάνε προληπτικά να φορτώσουν την επερχόμενη κρίση στο λαό, με τα ίδια επιχειρήματα που το κάνουν οι αστοί σε όλες τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. Προς γνώση και συμμόρφωση όσων λαϊκών ανθρώπων δελεάζονται από τις αυταπάτες που μοιράζει απλόχερα ο ΣΥΡΙΖΑ για εξανθρώπιση του καπιταλισμού και φιλολαϊκή τάχα διαχείριση της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ