14 Αυγ 2013

Ξαναζεσταίνουν τον εκβιασμό «μέτρα ή χρεοκοπία»

Ξαναζεσταίνουν τον εκβιασμό «μέτρα ή χρεοκοπία»
Θεωρούν δεδομένο το νέο δάνειο, που θα φέρει επιπλέον αντιλαϊκές ανατροπές
Ο γερμανικός Τύπος θεωρεί αναπόφευκτο ένα ακόμα δάνειο ή «κούρεμα» του χρέους, στρώνοντας το έδαφος για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα
Με μπαράζ δημοσιευμάτων, ο γερμανικός Τύπος συμμετέχει στην προεκλογική αντιπαράθεση, από τα κεντρικά σημεία της οποίας είναι ο ρόλος της Γερμανίας στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, με αιχμή την Ελλάδα. Η παροχή «νέας βοήθειας»προς την Ελλάδα είναι«απλά θέμα χρόνου», τονίζει σε δημοσίευμα η«Suddeutsche Zeitung»,προαναγγέλλοντας κλιμάκωση της σχετικής συζήτησης μετά τις γερμανικές εκλογές.
Ανάμεσα στο «κούρεμα» του χρέους και την παροχή νέου δανείου, η εφημερίδα κλίνει προς το δεύτερο ενδεχόμενο, με ταυτόχρονη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, αλλά και μείωση των επιτοκίων. Οι όποιες αποφάσεις τοποθετούνται στις αρχές του 2014 και ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, υπολογίζει το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στα 2,1 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και στα 2,3 δισ. ευρώ για το 2014.
Στη δική της έκδοση, η εφημερίδα «Die Welt» αναφέρεται στο ενδεχόμενο νέας οικονομικής συνδρομής στην Ελλάδα, γράφοντας μεταξύ άλλων: «(...) Εάν οι πιστωτές δεν παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους, τότε η Ελλάδα θα βυθιστεί στο βούρκο του χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση αμφισβητεί τα τόσο προφανή αυτά στοιχεία και αρνείται να συζητήσει τώρα για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας. Γιατί με ένα "κούρεμα" οι μέχρι πρότινος εγγυήσεις θα μετατρέπονταν άμεσα σε απώλειες δισεκατομμυρίων για τον εδώ φορολογούμενο».
Σε άλλο σημείο γράφει: «Και πώς θα εξηγήσει κανείς στους Γερμανούς ότι στη Γερμανία πρέπει να κλείνουν κολυμβητήρια, ότι δεν υπάρχουν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς αλλά και χρήματα για να φτιαχτούν οι δρόμοι, την ώρα που χρήματα από τα κρατικά ταμεία διοχετεύονται προς το Νότο της Ευρώπης; Δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν αρκούν, θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις. Εν ανάγκη δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού ακόμη και η προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από το ευρω-κλαμπ».
Σενάρια εξόδου από το ευρώ
Η «Bild», συντηρεί κι αυτή τα σενάρια για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ, ομολογώντας ότι για να ξεπεραστεί η κρίση χρειάζεται καταστροφή κεφαλαίου. Γράφει η εφημερίδα: «Μερικές χώρες καταφέρνουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, η Ιρλανδία για παράδειγμα. Αλλες χώρες ωστόσο, όπως η Ελλάδα, δεν έχουν μετακινηθεί ούτε εκατοστό από το βάλτο του χρέους. Παρ' όλα αυτά τα δισεκατομμύρια τρέχουν, ωσάν να μην υπάρχει επιστροφή. Αλλά πρέπει να υπάρξει επιστροφή. Γιατί το αργότερο το φθινόπωρο η ευρω-κρίση θα αναζωπυρωθεί. Και μαζί της θα επανέλθει το ερώτημα, μήπως θα ήταν καλύτερα για μερικές χώρες να εγκαταλείψουν προσωρινά την Ευρωζώνη».
Το «Bloomberg» από την πλευρά του, ασχολείται με το πρωτογενές πλεόνασμα που κατέγραψε ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός, γράφοντας μεταξύ άλλων: «(...) Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, ανοίγει το δρόμο για μια νέα, ενδιαφέρουσα προοπτική - επιλογή: τη χρεοκοπία (...) όσο καιρό η χώρα έπρεπε να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει τρέχουσες λειτουργικές της δαπάνες, η χρεοκοπία ήταν πρακτικά αδύνατη. Σε αυτή την περίπτωση το να αρνηθείς να πληρώσεις τους πιστωτές σημαίνει απλά περισσότερη λιτότητα, καθώς κόβεις ξαφνικά τη μοναδική πηγή χρημάτων.
Αλλά με δεδομένο ότι η αύξηση των κρατικών εσόδων θα συνεχιστεί, υπάρχει τουλάχιστον μία πιθανότητα πως βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τα καταφέρνει καλύτερα μόνη της. Δεδομένης της αντιδημοτικότητας που συγκεντρώνει πλέον η λιτότητα, αν η Γερμανία δεν κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα περίμενα κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον να ακούσω για χρεοκοπία, αλλά αυτή τη φορά από την πλευρά της Ελλάδας», καταλήγει αναλύτρια του πρακτορείου. Τα σενάρια που εξιστορεί το αμερικάνικο πρακτορείο, ακούγονται ίδια σχεδόν με αυτά που λέει ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κυβερνήσει.
«Χαλάρωση» μόνο για το κεφάλαιο
Την ίδια ώρα, στην Πορτογαλία, ο λαός βρίσκεται σταθερά αντιμέτωπος με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ύψους 4,7 δισ. ευρώ μέσα στο 2014, όπως έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα. Η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, ο οποίος αναμένεται να συμπεριλαμβάνει τις περικοπές και θα παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο ως την 15η Οκτώβρη. «Ο προϋπολογισμός του 2014 καταρτίζεται με βάση αυτές τις δεσμεύσεις και τους υπολογισμούς που συμφωνήθηκαν»,είπε ο αρμόδιος υπουργός, αναφερόμενος στις περικοπές, που θα ισοδυναμούν με το 2,8% του ΑΕΠ της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η Πορτογαλία είχε πάρει παράταση στην επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα. Τα αντιλαϊκά μέτρα, όμως, και οι περικοπές, κάθε άλλο παρά κόπασαν, επαληθεύοντας ότι η όποια χαλάρωση στο δημοσιονομικό πρόγραμμα, καμιά θετική αντανάκλαση δεν έχει στο λαό, αλλά γίνεται για το κεφάλαιο και μόνο. Κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να φτάσει στη Λισαβόνα στα τέλη Αυγούστου, για νέα αξιολόγηση του προγράμματος.
Στην Ιταλία, εξάλλου, το δημόσιο χρέος σκαρφάλωσε στα 2,075 τρισ. ευρώ τον Ιούνη, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τον Μάη κατά 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ιταλίας, στο πρώτο εξάμηνο του 2013 το χρέος αυξήθηκε κατά 86,5 δισ. ευρώ. Η αύξηση οφείλεται στη χρηματοδότηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και στην αυξημένη ρευστότητα που διακρατεί το υπουργείο Οικονομικών.
Τέλος, σε βελτίωση της εκτίμησης για το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, προχώρησε η «Goldman Sachs». Οπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η τράπεζα ανέβασε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στο 0,2% από 0%, αξιολογώντας τα νέα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ