17 Σεπ 2013

Ριζικές φιλολαϊκές αλλαγές, δε γίνονται με εκπροσώπους ή με ανάθεση

Ριζικές φιλολαϊκές αλλαγές, δε γίνονται με εκπροσώπους ή με ανάθεση
Στιγμιότυπα από τις συναντήσεις και τις παρεμβάσεις του Δ. Κουτσούμπα, το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη
Με τους εργαζόμενους της ΕΤ3
ΚΟΥΚΟΣ
Κατά την επίσκεψή του στο διαλογητήριο οπωροκηπευτικών «ATLAS FRUITS», ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τη διοίκηση της εταιρείας και συνομίλησε με τους εργαζόμενους. Στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ολες τις δυσκολίες και τα δεινά της οικονομικής κρίσης τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Δεν τις πληρώνουν ούτε οι μεγάλοι, ούτε τα μονοπώλια. Ο ελληνικός λαός την πληρώνει, εσείς την πληρώνετε, όλοι μας την πληρώνουμε.
Το λέμε με κάθε ευκαιρία. Η Ελλάδα είναι πραγματικά πλούσιος τόπος. Και το έδαφος και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι τέτοιες που μπορεί να θρέψουν όχι μόνο τα 10-11 εκατομμύρια, αλλά μπορούμε να κάνουμε και εξαγωγές, με ισότιμες και επωφελείς σχέσεις, με άλλες χώρες. Αλλωστε, η πρωτιά που έχει το βιομηχανικό ροδάκινο, που έχετε και στην περιοχή, δείχνει ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα για την Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή όμως, μας προβληματίζει και μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι κυρίως αγρότες, ξεκληρίζονται από τα χωράφια τους, δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τον ΟΓΑ, για να έχουν μια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μια αξιοπρεπή σύνταξη. Οι εργαζόμενοι στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, όπως και σε όλη τη χώρα, δουλεύουν μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με μεροκάματα με τα οποία δεν μπορούν να ζήσουν την οικογένειά τους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Είναι προβλήματα που τα ξέρετε πάρα πολύ καλά κι εσείς και θα πρέπει να τα παλέψουμε, γιατί αυτά δεν έρχονται από τον ουρανό, γίνονται γιατί ακολουθούνται συγκεκριμένες πολιτικές.
Με τους εργαζόμενους στο διαλογητήριο οπωροκηπευτικών στην Κρύα Βρύση Πέλλας
ΚΟΥΚΟΣ
Ευθύνεται το σύστημα, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, η ΕΕ. Για παράδειγμα, ενώ στην αγροτική οικονομία υπάρχουν αγροτικά προϊόντα που παράγει η Ελλάδα και μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε εμείς εδώ, την ίδια στιγμή η ΕΕ αθρόα -λόγω της ελευθερίας κίνησης εμπορευμάτων, κεφαλαίων κλπ.- φέρνει ασύδοτα εισαγόμενα προϊόντα από αυτά που μπορούμε πολύ καλά να παράγουμε εμείς και ποιοτικά και φθηνά. Και γεμίζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ με εισαγωγές από άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, ακριβώς γιατί επιτρέπει η ΕΕ, δεν έχει την προστασία της εγχώριας παραγωγής και από την άλλη μεριά μας βάζει και ποσοστώσεις στην παραγωγή. Σαπίζουν προϊόντα στα χωράφια, ενώ θα μπορούσαμε να παράγουμε προϊόντα και να εξάγουμε.
Ολα αυτά τα προβλήματα έχουν μια αιτία, φταίει το σύστημα, φταίει η ΕΕ, φταίνε οι κυβερνήσεις που υλοποιούν τέτοιες πολιτικές, και βεβαίως ενδιαφέρονται πρωτίστως για την κερδοφορία των λίγων, των μεγάλων.
Αυτά είναι τα προβλήματα, που έχουν επιπτώσεις άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους και σε όλους τους κλάδους. Για παράδειγμα, ακούσατε πρόσφατα την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τον τουρισμό, ότι είχαμε αύξηση φέτος, κλπ. Ομως, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού πληρώσανε το μάρμαρο. Χαμηλά μεροκάματα, σκληρές συνθήκες εργασίας και αυτό συμβαίνει και σε όλους τους κλάδους και στους κλάδους της μεταποίησης. Εμείς ως Κόμμα λέμε ότι θα έπρεπε να είστε ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, όμως επειδή συμφέρει τις εταιρείες η ασφάλιση στον ΟΓΑ, σας έχουν στον ΟΓΑ. Αυτό έχει επιπτώσεις στην ανεργία, καθώς είναι εποχιακή δουλειά, δεν έχετε Ταμείο Ανεργίας και έχετε επιπτώσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στις συντάξεις αύριο κλπ.
Χρειάζεται αλλαγή των συσχετισμών
Συζητώντας με τους σχολικούς φύλακες, έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
ΚΟΥΚΟΣ
Το πρόγραμμα του ΚΚΕ, οι επεξεργασίες μας για την αγροτική οικονομία, λέει ότι μπορούμε με μια άλλη πολιτική, με μια άλλη κοινωνική οργάνωση της παραγωγής, να έχουμε αποτελέσματα ουσιαστικά για το λαό, για τον εργαζόμενο λαό, για τη λαϊκή ευημερία, να μπορεί να ζει αυτός και η οικογένειά του όχι μόνο ανθρώπινα, αλλά και σε πολύ καλές συνθήκες. Αυτό προϋποθέτει άλλη εξουσία, εργατική λαϊκή εξουσία, ο εργαζόμενος να είναι αφέντης στον τόπο του, προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση σε μεγάλες στρατηγικής σημασίας μονάδες, στα μονοπώλια, να τις έχεις στα χέρια σου για να μπορείς να αναπτύξεις την οικονομία.
Προϋποθέτει να κάνεις μονομερή διαγραφή του χρέους, να έχεις παραγωγικούς συνεταιρισμούς στην αγροτική οικονομία, όχι σαν αυτούς που υπήρχαν μέχρι τώρα και οι οποίοι ζημιά κάνανε, ουσιαστικά οφέλη δεν έφεραν. Παραγωγικό συνεταιρισμό για να μπορεί να παράγει και ποσότητα και ποιότητα προϊόντων, να τα δίνει στην εργατική λαϊκή οικογένεια φθηνά και να μπορεί να κάνει και εξαγωγές και να υπάρχει ανταλλαγή προϊόντων με επωφελείς όρους με άλλες χώρες του κόσμου, γιατί υπάρχει η δυνατότητα.
Χρειάζεται αγώνας, πάλη, χρειάζεται αλλαγή συσχετισμών, άλλη κοινωνική οργάνωση. Αυτό το σύστημα που ζούμε έχει σαπίσει, αυτό το κράτος έχει σαπίσει, δε μεταρρυθμίζεται, δε διορθώνεται με μικροαλλαγές και μικροβελτιώσεις, θέλει να γίνει εκ βάθρων αλλαγή.
Αλλά χρειάζονται και δυνάμεις αποφασισμένες, χρειάζεται πρώτα από όλα ο ίδιος ο λαός, μέσα από την οργάνωσή του, μέσα από τις κινητοποιήσεις του, μέσα από τη δράση του να μπορέσει να βάλει πλάτη σε αυτό. Μην εμπιστεύεστε μόνο αντιπροσώπους. Οι ριζικές αλλαγές για το καλό του λαού δε γίνονται μέσω εκπροσώπων ή διά ανάθεσης. Μην περιμένετε μόνο από τη Βουλή. Εχουμε κάνει ερωτήσεις στη Βουλή, έχουμε καταθέσει προτάσεις νόμου για τους εργαζόμενους που δεν έχουν ψηφιστεί από άλλες δυνάμεις, δεν έχουν περάσει. Θα συνεχίσουμε την πάλη και για τα αιτήματά σας, για τα δίκια που έχετε, γι' αυτά που είναι δικαίωμά σας. Με τον κόπο σας, με τον ιδρώτα σας, όπως ο κάθε εργαζόμενος, έτσι τα κερδίζετε. Και τα δικαιούστε και θα παλέψουμε για να δοθούν και δεν αναφέρομαι μόνο σε εσάς εδώ. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν τέτοια προβλήματα.
Μπορούμε όλοι μαζί να φτιάξουμε μια μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία, η οποία θα μπορέσει να παλέψει να αλλάξει συσχετισμούς, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια τέτοια λαϊκή διακυβέρνηση που να μπορεί αύριο να οδηγήσει τον τόπο.
Από την ανάπτυξη δε θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι
Και επιτρέψτε μου, επειδή είμαστε και στη ΔΕΘ αυτές τις μέρες: Δε μας βρίσκει σύμφωνους ως Κόμμα ούτε η θριαμβολογία και η υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης, ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα από του χρόνου θα είναι καλύτερα τα πράγματα και θα μπορέσει να δοθεί και ένα μέρισμα στους πιο φτωχούς. Ούτε με τη λύση για νέο δάνειο, με επιμήκυνση του χρέους ή με κάποια μικρότερα επιτόκια, που είναι η γερμανική πρόταση.
Ούτε από την άλλη μεριά συμφωνούμε με τη στάση άλλων δυνάμεων όπως η αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι δε θα υπάρχει ούτε καν μια μικρή ανάπτυξη. Μικρή ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει, το θέμα είναι ο εργαζόμενος τι θα κερδίσει από αυτή την ανάπτυξη. Δε συμφωνούμε και με την πρότασή του για κούρεμα του χρέους, για μείωση του κρατικού χρέους με επαναδιαπραγμάτευση, η οποία ταυτίζεται με την πρόταση του ΔΝΤ, του Ομπάμα, των ΗΠΑ, που για δικούς τους λόγους μαζί με τους Γάλλους, πιέζουν τη Γερμανία να βάλει περισσότερο το χέρι στην τσέπη και να δώσει στα υπερχρεωμένα κράτη, γιατί η Γερμανία είναι η πιο κερδισμένη από αυτή την κρίση κλπ. Μιλάμε, δηλαδή, για λυκοσυμμαχία που ο καθένας από αυτούς ανταγωνίζεται για τα δικά του συμφέροντα. Αρα και εμείς πρέπει να δούμε το δικό μας συμφέρον ως εργατική τάξη, αγροτιά, επαγγελματίες, ως εργαζόμενοι, άνεργοι.
Αυτά να δούμε εμείς και να συσπειρωθούμε όλοι μαζί για να αντιπαλέψουμε αυτές τις πολιτικές. Αλλά σε μια γραμμή όμως, σε μια κατεύθυνση. Οχι να πέσουμε στη λούμπα όπως τόσα χρόνια, μια ο ένας και μια ο άλλος, οι ίδιοι και οι ίδιοι, να εναλλάσσονται και τελικά να την πληρώνει πάλι ο εργαζόμενος λαός».
Με τους εργαζόμενους της ΕΤ3
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε τους εργαζόμενους της ΕΤ3, στις εγκαταστάσεις της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου συνεχίζουν να εκπέμπουν τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα, μέσω διαδικτύου, διεκδικώντας την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Αμέσως μετά τη συζήτηση που είχε μαζί τους, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με αφορμή την επίσκεψή μας στη ΔΕΘ, μας δόθηκε η δυνατότητα της επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της ΕΤ3, για να εκφράσουμε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη μας στο δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι. Με την αφορμή αυτή, θα ήθελα να εκφράσω τη θέληση του Κόμματος να στηρίξει αποφασιστικά τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά και για τους εργαζόμενους στην ΕΤ3, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους, σε όλους τους κλάδους, σε όλη την ελληνική κοινωνία.
Από την πρώτη στιγμή, δε διστάσαμε να εκφράσουμε αυτή την αλληλεγγύη και την έμπρακτη συμπαράσταση του ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σοβαρές επιφυλάξεις, ενστάσεις και κριτική εκ μέρους του Κόμματός μας, που έφτανε ακόμα και σε μορφές διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων -και στη Βουλή και γενικότερα- προς τις κυβερνήσεις, για το ρόλο που έπαιζε η κρατική ραδιοτηλεόραση, με τον αποκλεισμό του ΚΚΕ, αρκετές φορές με τον αποκλεισμό αγώνων των εργαζομένων, του ΠΑΜΕ, του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος. Και βέβαια, με ορισμένες εκπομπές που θύμιζαν ή θυμίζουν άλλες εποχές, όπως είναι αντικομμουνιστικές εκπομπές ή εκπομπές που πλήττουν ουσιαστικά το δικαίωμα στην αντικειμενική ενημέρωση του λαού και της νεολαίας - όσο αυτή είναι δυνατόν σ' αυτές τις συνθήκες.
Βεβαίως, όλα αυτά μπορεί να αποτελέσουν ένα χρήσιμο παράδειγμα, μια πείρα, η οποία μπορεί να κατασταλάξει για το ρόλο που έχουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και ευρύτερα. Εννοώ και τη θετική και την αρνητική πείρα που έχει αποκομίσει κανείς απ' όλη αυτή την πορεία, για την περίοδο που έρχεται από δω και πέρα.
Θα ήθελα να εκφράσω ξανά τη συμπαράσταση. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι σημαντικό στοιχείο, για να εκφραστεί και η αλληλεγγύη και η συνέχεια και κυρίως η αποτελεσματικότητα ενός αγώνα, η ίδια η συμμετοχή των εργαζομένων σ' αυτόν τον αγώνα. Η μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες του κινήματός τους, στις γενικές συνελεύσεις, στις συγκεντρώσεις, στις κινητοποιήσεις και βέβαια στις απεργιακές ή όποιες άλλες κινητοποιήσεις αποφασίσουν από εδώ και πέρα. Είναι βασικό κριτήριο και σαν τέτοιο θα πρέπει πιστεύω να το αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Και κυρίως, να ανοίξει η συζήτηση μέσα στους ίδιους τους εργαζόμενους.
Και εδώ πλέον δεν αναφέρομαι μόνο σ' αυτόν εδώ τον απεργιακό αγώνα. Αναφέρομαι γενικότερα στον αγώνα που κάνουν όλοι οι κλάδοι, ανεξάρτητα σε ποιο εργοστάσιο, σε ποιο σωματείο, σε ποιο σύλλογο ανήκουν. Ανεξάρτητα αν ανήκουν στην εργατική τάξη, αν είναι υπάλληλοι, επαγγελματοβιοτέχνες, αγρότες, φοιτητές, σπουδαστές, νεολαία».
Με τους σχολικούς φύλακες
Οι σχολικοί φύλακες των Δήμων της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις. Εδώ και 1,5 μήνα έχουν στήσει αντίσκηνα στο προαύλιο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, όπου τους συνάντησε ο Δ. Κουτσούμπας. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που βάζουν πλάτη στην υλοποίησή της.
Ο Δ. Κουτσούμπας, εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα τους. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ παλεύει για να υπάρχει σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά των σχολικών φυλάκων, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητοι και πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις που κυβέρνησαν μέχρι τώρα, να μην έχουν εμπιστοσύνη ούτε και σε νέους φωστήρες, γιατί όταν είναι στην αντιπολίτευση υπόσχονται πολλά και τα ξεχνάνε την επομένη των εκλογών. Οπως είπε, «είναι πείρα, είναι πείρα αρνητική, την έχουμε πληρώσει πολλά χρόνια τώρα. Δεν πρέπει να την ξαναπατήσουμε και δεν πρέπει να έχουμε κι άλλα χαμένα χρόνια. Θα πρέπει να οργανωθεί λαϊκή συμμαχία, αλλά αυτό πρέπει να γίνει από τα κάτω με διαδικασίες του κινήματος».
Τους κάλεσε να μην επιτρέψουν την ποδηγέτηση του κινήματος από κόμματα, από κάποιες δήθεν φωτισμένες ηγεσίες που θα θέλουν να ικανοποιήσουν δικούς τους, είτε προεκλογικούς είτε μετεκλογικούς σκοπούς. Και τους προέτρεψε να παλέψουν σε συντονισμό με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, καθώς ενιαία είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Να παλέψουν για να ανατρέψουν το σύστημα και το κράτος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ