Περι Απορρήτων Εγγράφων του ΔΝΤ για την «Διάσωση»
Δημοσιεύουμε μετάφραση ενός άρθρου της Wall StreetJournal (*), που βασίζεται σε απόρρητα έγγραφα του διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σχετικά με το σχέδιο «διάσωσης» του 2010, τα οποία αποκαλύπτουν ότι η «διάσωση» δεν έγινε για την Ελλάδα αλλά για τα συμφέροντα των χρηματιστών στην Ευρωζώνη.
Πολλοί αναλυτές είχαν κάνει την ίδια επισήμανση πολύ πριν τις εν λόγω αποκαλύψεις και είχαν επίσης δείξει οτι μεταξύ αυτών που επωφελήθηκαν ήταν και hedge funds που εδράζουν στις ΗΠΑ. Ωστόσο, είναι σημαντική η επιβεβαίωση από έγγραφα του ΔΝΤ ότι ήταν εκ των προτέρων γνωστό σε όλους όσους πήραν μέρος στις διεργασίες εκείνες ότι το σχέδιο «διάσωσης» για την Ελλάδα δεν ήταν δυνατόν να λειτουργήσει, ότι η επιβολή βίαιων περικοπών δαπανών και εξοντωτικών φόρων θα ήταν αφόρητη για την οικονομία της, ότι η αύξηση του χρέους δεν θα ήταν ελέγξιμη. Παρά τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών του ΔΝΤ και τη παρουσίαση του σχεδίου «διάσωσης» ως λύση του προβλήματος για την χώρα, είχαν πλήρη επίγνωση των συνεπειών του.
Είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ, απαιτεί τώρα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σηκώσουν περισσότερο βάρος από το χρέος της Ελλάδας απ’ ότι είναι διατεθειμένες να κάνουν – κάτι για το οποίο βρίσκει σθεναρή αντίσταση κυριως από την Γερμανία. Η διαφορά τώρα είναι ότι, στον νέο γύρο συνομιλιών κατά την ετήσια σύσκεψη υπουργών οικονομικών από ολόκληρο τον κόσμο, αναμένεται ότι το ΔΝΤ θα αρνηθεί να συμμετάσχει σε νέο πακέτο «στήριξης» αν αρνηθούν να πράξουν δεόντως.
Σχετικά με τα προηγούμενα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζωνης, αρχής γενομένης με το σχέδιο «διάσωσης» του 2010, στο προαναφερθέν άρθρο αποκαλύπτονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω (οι επισημάνσεις δικές μου):
«[…]
Σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του συμβουλίου, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 40 μη-ευρωπαϊκές χώρες, προέβαλε σοβαρές αντιρρήσεις για το σχεδιασμό της διάσωσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με τις εσωτερικές αναφορές. Πολλοί αντιτάχθηκαν, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο τοποθετεί όλο το βάρος μιας επώδυνης προσαρμογής στον ελληνικό λαό, την ίδια στιγμή που δεν ζητά τίποτε από τους ευρωπαίους πιστωτές τους. Αρκετοί υποστήριξαν ότι το σχέδιο διάσωσης είναι καταδικασμένο να αποτύχει, αν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν παριέκοπταν μέρος του διογκούμενου χρέους της χώρας, που βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια.
[…]
Οι διευθυντές από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, τον Καναδά, την Αυστραλία – που αντιπροσώπευαν 38 επιπλέον χώρες – ανησυχούσαν για τον «τεράστιο κίνδυνο» του προγράμματος, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να αποδειχθεί "κακοσχεδιασμένο και τελικά μη βιώσιμο", προειδοποιούσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, ή απλώς «η διάσωση των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, κυρίως ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».
Οι ΗΠΑ και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι διευθυντές, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των ψήφων στο Συμβούλιο του ΔΝΤ, ήταν σε θέση να κερδίσουν την έγκριση για ένα πρόγραμμα που απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει βίαιες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων. Δεν περιλάμβανε καμία αναδιάρθρωση του χρέους, όπως τη διαγραφή κεφαλαίου, τη μείωση του επιτοκίου για το χρέος ή την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η εξυπηρέτησή του. Αυτό γλύτωσε τους κατόχους του χρέους -κυρίως τις ευρωπαϊκές τράπεζες- από τις απώλειες τις οποίες θα αντιμετώπιζαν σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους.
Κατά τη συνεδρίαση, μερικοί από τους διαφωνούντες του ΔΝΤ και ορισμένα μέλη του προσωπικού του Ταμείου πιστεύουν ότι τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών δυνάμεων τοποθετήθηκαν πάνω από αυτά της Ελλάδας, που έχει δει την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά το ένα πέμπτο από το 2009 και μετά, και το ποσοστό ανεργίας της να φθάνει σχεδόν το 28%. Αυτό βοηθά στη διαμόρφωση της θέσης του ΔΝΤ σήμερα, εν όψει της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με ορισμένα νυν και πρώην στελέχη του Ταμείου.
"Το ελληνικό σχέδιο διάσωσης δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ίδια την Ευρωζώνη", λέει σήμερα ένας από τους συμμετέχοντες στην σύνοδο του 2010.
[…]
Η κλίμακα των δημοσιονομικών προσαρμογών που επρόκειτο να ζητηθούν από την Ελλάδα θα ήταν "ένα βάρος-μαμούθ που η οικονομία της δύσκολα θα αντέξει", […]
[…]
Αρκετοί διευθυντές του ΔΝΤ είχαν προειδοποιήσει για αυτό το αποτέλεσμα, τρία χρόνια νωρίτερα. Το πρόγραμμα "μπορεί να θεωρηθεί όχι ως διάσωση της Ελλάδας, που θα πρέπει να υποβληθεί σε μια βίαιη προσαρμογή, αλλά ως σχέδιο διάσωσης των ιδιωτών ομολογιούχων, κυρίως ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων", δήλωσε τον Μάιο του 2010, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο εκτελεστικός διευθυντής της Βραζιλίας, Paulo Nogueira Batista.
Οι αμφισβητίες, εν τέλει αποδείχθηκε πως είχαν δίκιο. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στους οικονομικούς στόχους της και χρειάστηκε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, το 2012. Οι εναπομείναντες ιδιώτες πιστωτές υπέστησαν κούρεμα, ως τμήμα της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης του χρέους στην ιστορία.
Το χρέος της Ελλάδας έχει διογκωθεί από τότε, καθώς η οικονομία κατέρρευσε, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν σήμερα την προοπτική παροχής ενός τρίτου πακέτου διάσωσης, με το οποίο επίσης θα διαγραφεί μέρος του χρέους στην Ελλάδα».
Αυτό είναι το ΔΝΤ. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη της. Αυτή είναι και η ντόπια αστική τάξη που προκειμένου να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα θα πουλήσει, όχι την «ψυχή» που δεν έχει στο διάολο, αλλά το σώμα της χώρας και του λαού όσο-όσο στο παζάρι.
Δεν θα αναφερθώ στον ρόλο των «μνημονικών» που κυβερνούν. Αν ανάμεσα στα αφεντικά τους που επωφελούνται από αυτή την σφαγή δεν ήταν και ελληνόφωνες καπιταλίστες θα έλεγα ανεπιφύλακτα ότι πρόκειται για μια προδοτική, αντεθνική, ξεπουλημένη, ξενόδουλη κάστα ανδρείκελων. Οι ελληνόφωνοι μακελάρηδες του λαού με εμποδίζουν να γίνω εθνικιστής, μ’ αναγκάζουν να μιλώ για την τάξη των αστών, οποιασδήποτε φάρας, που μας έχει βάλει μπροστά και μας γδέρνει.
Γι αυτούς όμως που τους αντιπολιτεύονται τι να πει κανείς; Ας μιλήσει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, αντι για μένα….
«Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής μιας σκληρής λιτότητας, το χρέος έχει εκτοξευθεί αντί να μειωθεί και έχει φτάσει στο 160% του ΑΕΠ, έχουμε χάσει το 25% του ΑΕΠ, δηλαδή έχουμε υποστεί μια συρρίκνωση που δεν έχει ξαναδεί η χώρα παρά μονάχα σε περίοδο πολέμου
[…]
Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για το μέλλον της ΕΕ, και αυξάνεται το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού. Εμείς είμαστε ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα. - Το όραμά μας λοιπόν δεν είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά η αναδιάρθρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» Α. Τσίπρας.
_
Μεταγλωττίζω τον Τσίπρα.:
Η χώρα πάει κατά διαόλου… και άρα λοιπόν αυτό είναι «μια πολύ δύσκολη στιγμή για το μέλλον της ΕΕ, και αυξάνεται το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού». Και εμείς τι λέμε τωρα; «Εμπρός για μια διάσωση της Ευρώπης;» Ε, όχι και τόσο απροκάλυπτα βέβαια - μιλάμε για την «Ευρώπη των λαών»!
(*)Past Rifts Over Greece Cloud Talks on Rescue [Προηγούμενες Διαφωνίες για την Ελλάδα Επισκιάζουν τις Συνομιλίες Για Διάσωση]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου