ΓΑΛΛΙΑ
Χιλιάδες απολύσεις στο βωμό του κέρδους
Επικοινωνιακές παρεμβάσεις κατευνασμού της λαϊκής οργής από την κυβέρνηση
ΠΑΡΙΣΙ.--
Νέο κύμα απολύσεων ανακοίνωσε χτες ο γαλλο-αμερικανικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών «Alcatel Lucent», με την έδρα του, τη Γαλλία, να πλήττεται ιδιαίτερα (για πολλοστή φορά). Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της εταιρείας, λόγω οικονομικών δυσκολιών, που δεν κατονομάζονται επακριβώς, αλλά είναι προφανές ότι έχουν να κάνουν με τη μείωση του ποσοστού κέρδους της εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης (ο κύκλος εργασιών της υπολογίζεται στα 14,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012), αποφασίστηκε η συρρίκνωση κατά 10.000 των θέσεων εργασίας που διατηρεί η εταιρεία παγκοσμίως. Εξ αυτών των θέσεων, οι 900 βρίσκονται στη Γαλλία.
Η είδηση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των συνδικάτων των εργαζομένων που προχώρησαν σε έκτακτες συνεδριάσεις καθώς η «Alcatel Lucent» έχει «βεβαρυμένο παρελθόν» στη Γαλλία. Από το 2006 οπότε έγινε και η συγχώνευση των δύο τηλεπικοινωνιακών κολοσσών, οι απολύσεις από τις εγκαταστάσεις στο γαλλικό έδαφος είναι διαρκείς. Μόλις πέρυσι απολύθηκαν 1.432 εργαζόμενοι ενώ ήδη έχει κλείσει μία από τις δύο εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Ρεν. Τώρα, εκτιμάται ότι από τις αρχές του 2014 και μετά, οπότε θα αρχίσει η εφαρμογή των μειώσεων των θέσεων εργασίας, θα κλείσει και η δεύτερη εγκατάσταση στη Ρεν, αλλά και μία ακόμη στην Τουλούζη.
Συνολικά, οι μειώσεις θέσεων εργασίας της εταιρείας μέχρι τα τέλη του 2015 θα φτάσουν τις 15.000, αλλά ταυτόχρονα ανακοινώθηκε και η δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εργασίας. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι αυτές θα δημιουργηθούν στη Γαλλία, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του 2015 θα κλείσουν άλλες τρεις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη χώρα, στο Υ, στο Ορμέ και στο Ορβό.
Σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της οργής και αποτροπής κινητοποιήσεων, ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό αλλά και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης,Αρνό Μοντεμπούργκ, έσπευσαν να εκφράσουν τη δυσφορία της κυβέρνησης καθώς και την πρόθεσή της «να παρέμβει» προκειμένου να «μειωθούν οι απολύσεις στη Γαλλία» υπενθυμίζοντας ότι και αυτή η εταιρεία, όπως και άλλες, έχει λάβει βοήθεια από το γαλλικό κράτος και γι' αυτό προκύπτουν και καθήκοντα. Εντούτοις, απέφυγαν και οι δύο να δώσουν υποσχέσεις περί «παγώματος» του σχεδίου μείωσης των θέσεων εργασίας, αφού το παράδειγμα της χαλυβουργίας «Αrcelor Mittal», για την εγκατάσταση της οποίας στο Φλοράνζ, ο Ολάντ έδινε υποσχέσεις αλλά σήμερα τηρεί σιγήν ιχθύος αφού δεν υλοποιήθηκε καμία, είναι πολύ πρόσφατο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου