1 Δεκ 2013

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΟΟΣΑ Ανταγωνιστικότητα στα μονοπώλια - διαχείριση της φτώχειας στο λαό

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΟΟΣΑ
Ανταγωνιστικότητα στα μονοπώλια - διαχείριση της φτώχειας στο λαό





Στη δημοσιότητα δόθηκαν την περασμένη βδομάδα οι δύο εκθέσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μέλος του οποίου είναι το ελληνικό κράτος. Η πρώτη μελέτη αφορά τις εκτιμήσεις και τις «προτάσεις» του ιμπεριαλιστικού οργανισμού για τις σαρωτικές αντιλαϊκές «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και η δεύτερη την «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας. Η παρουσίαση έγινε στην Αθήνα από τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, και με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών της συγκυβέρνησης, Οικονομικών και Ανάπτυξης, που έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των «προτάσεων» θα γίνουν αποδεκτές. Αλλωστε, η έκθεση του ΟΟΣΑ για την «ανταγωνιστικότητα» ήταν παραγγελία της ίδιας της συγκυβέρνησης. Επί της ουσίας κινείται στην ίδια ακριβώς ρότα των αξιώσεων που ακόμη και χρόνια πριν από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης έχουν υποβάλει τα ντόπια τμήματα του κεφαλαίου, όπως ο ΣΕΒ, φαρμακοβιομήχανοι, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες.


Συνδετικός ιστός των δύο μελετών είναι η κλιμάκωση της βαρβαρότητας του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, σε στρατηγική επιλογή αναδείχνεται η συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, η διεργασία που δείχνει την πόρτα της εξόδου από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας» των πλέον αδύναμων κρίκων καθώς και επιχειρηματιών που δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη διαπάλη για τον έλεγχο και τον προσδιορισμό των τιμών στο λιανεμπόριο.

Πρόκειται για προτάσεις θωράκισης των μονοπωλίων, στο πλαίσιο του συλλογικού συμφέροντος των καπιταλιστών, που εξυπηρετείται και από τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις και άλλες παρεμβάσεις από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού και των κυβερνήσεων. Την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου υπηρετούν και τα διαδοχικά «δημοσιονομικά» ή «διαρθρωτικά» αντιλαϊκά μέτρα, όπως η φορομπηξία και η διάλυση ολόκληρης της γκάμας των κρατικών δαπανών που αφορούν στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ προβλήθηκαν από τα αστικά ΜΜΕ με τίτλους όπως, για παράδειγμα, «Πόλεμος στο ράφι». Αποκρύβουν το γεγονός ότι τα μονοπώλια, και πριν από το «ράφι», χρειάζονται φτηνότερους, περισσότερο ευέλικτους εργάτες με γνώσεις και εξειδίκευση, χρειάζονται πρώτες ύλες που μπορεί και να παράγονται οπουδήποτε στην υφήλιο, μεταφορικά δίκτυα για τη διακίνηση των εμπορευμάτων κ.ά. Σε όλα αυτά τα πεδία εκδηλώνονται και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, εκεί εμφανίζονται και οι μεγάλες επιχειρηματικές «κολεγιές», οι καθετοποιημένες αλυσίδες παραγωγής - διακίνησης - μεταφοράς - πώλησης στο λιανεμπόριο, που προσδιορίζουν και τη διαμόρφωση των τελικών τιμών στο «καλάθι της νοικοκυράς». Υποβαθμισμένα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης (απορρυπαντικά κ.ά.) χωρίς να χρειάζεται η έγκριση από το Γενικό Χημείο του Κράτους, οριζόντια κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στο λιανεμπόριο προτείνει μεταξύ άλλων ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός ως μέτρα τόνωσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Κατεδάφιση δικαιωμάτων

Να και το τι προτείνουν για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που παράγει η «ανταγωνιστικότητα»:

-- «Εθνικό πρόγραμμα επιχορηγήσεων», που θα εξαρτώνται από το εισόδημα. Αναφέρονται στα «γεύματα στα σχολεία», δηλαδή στα πεινασμένα παιδιά εξαθλιωμένων λαϊκών νοικοκυριών.

-- «Στοχευμένα κοινωνικά επιδόματα», που θα γίνουν «περισσότερο αποδοτικά» μετά τη θεσμοθέτηση «στοχευμένου κατώτατου εισοδήματος».

-- Παραπέρα περικοπές στη δημόσια Υγεία «εφόσον κριθεί απαραίτητο». Με προϋπόθεση και στο βαθμό που είναι «δημοσιονομικά επιτρεπτό», προτείνεται η «διασφάλιση πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

-- Εντατικοποίηση των ελέγχων στους δικαιούχους των επιδομάτων Κοινωνικής Πρόνοιας και ειδικά των επιδομάτων αναπηρίας.

Σε σχόλιό του για την έκθεση του ΟΟΣΑ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Με το μανδύα της διάσωσης των κοινωνικών ομάδων ακραίας φτώχειας, ο ΟΟΣΑ ζητά να κατεδαφιστεί ό,τι έχει απομείνει όρθιο απ' τα δικαιώματα που προβλέπει το σημερινό "σύστημα κοινωνικής προστασίας", στηρίζοντας την κυβέρνηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης».
Διαρθρωτικά μέτρα

Στα αντιλαϊκά μέτρα που περιέχονται στις εκθέσεις περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:

-- Αρση της απαγόρευσης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Να επιβληθούν δίδακτρα «μετρίου επιπέδου» σε προπτυχιακούς φοιτητές, σε συνδυασμό με την παροχή φοιτητικών δανείων.

-- Κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε να «εναρμονιστεί» το καθεστώς εργασίας με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα.

-- Προτείνεται η «ενίσχυση της διαχείρισης των προβληματικών δανείων», που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, καθώς και η αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα για τις επιχειρήσεις.

-- Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων.

-- Να διαμορφωθούν ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης από τα ταμεία της ΕΕ, για τη βελτίωση του μεταφορικού δικτύου. Πρόκειται για κεφάλαια που θα καρπωθούν ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι, για την υλοποίηση έργων υποδομής για τη διακίνηση των παραγόμενων εμπορευμάτων.

-- Να υπάρξει πλήρης «εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, όπως έχουν σχεδιαστεί».
Η ανταγωνιστικότητα...

Η σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ προτείνει την υιοθέτηση συνολικά 329 παρεμβάσεων, οι οποίες αποτελούν «χρόνιο πόθο» των επιχειρηματικών ομίλων. Μεταξύ των προτάσεων συγκαταλέγονται:

«Οριζόντια» κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο λιανεμπόριο. Πηγαίνουν βήματα μπροστά, απαιτώντας να επιτρέπεται η λειτουργία και για τα μεγάλα καταστήματα, πάνω από 250 τ.μ., τα πολυκαταστήματα, τις αλυσίδες καταστημάτων και τα εμπορικά κέντρα. Το μέτρο έρχεται να συνθλίψει τους αυτοαπασχολούμενους, να επιφέρει χτυπήματα στο ωράριο και την ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου για τους εμποροϋπαλλήλους σε όφελος των μεγαλεμπόρων. Ισχυρίζονται ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα δημιουργούσε 30.000 νέες θέσεις εργασίας και θα επέφερε συνολικό «όφελος» στην οικονομία 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο! Αδιάφορη τους είναι η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας από τα μαζικά λουκέτα, που αναγκαστικά θα βάλουν αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπιχειρηματίες.

Για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και άλλα σκευάσματα προτείνεται η ελεύθερη πώληση και εκτός φαρμακείων, στα ράφια των σούπερ μάρκετ και άλλων πολυχώρων. Ζήτημα ανοίγει και για τα συνταγογραφούμενα με τη λειτουργία φαρμακείων ως σημείων πώλησης σε τέτοιους πολυχώρους. Εν προκειμένω το μέτρο αποσκοπεί στη συγκέντρωση της πίτας, που προσφέρεται από το εμπόρευμα - φάρμακο.

Κατάργηση της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης από το Γενικό Χημείο του Κράτους για τα απορρυπαντικά πριν κυκλοφορήσουν στο εμπόριο.

Παρέμβαση γίνεται και για τον τομέα του βιβλίου, όπου ζητείται η ελεύθερη διακύμανση των τιμών τους, καθώς η δυνατότητα έκπτωσης σήμερα στα καινούρια βιβλία περιορίζεται στο 10%.

Κατάργηση των «εισφορών υπέρ τρίτων», που αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και για τους ΟΤΑ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση προετοιμάζει την κατάργηση των μη «ανταποδοτικών» από αυτές και την ενσωμάτωση άλλων στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Μεγάλες απώλειες εσόδων προδιαγράφονται για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, Ταμεία δικηγόρων, λιμενικών κ.ά. Στο στόχαστρο είναι και το «αγγελιόσημο», που επιβάλλεται στις διαφημίσεις, σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Για τον τομέα των τροφίμων, η μελέτη χαρακτηρίζει σημείο - κλειδί την επέκταση της σήμανσης «φρέσκου γάλακτος» και στο παστεριωμένο, το γάλα δηλαδή με ημερομηνία λήξης πέραν των πέντε ημερών, αλλά και την άρση οποιωνδήποτε υφιστάμενων περιορισμών στην πώληση ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη, καθώς, όπως αναφέρει, «δεν διαφέρει στην γεύση και στην όψη» από το φρέσκο ψωμί.

Στον τομέα του τουρισμού, προτείνονται μια σειρά παρεμβάσεις στην κατεύθυνση απελευθέρωσης, όπως στην έκδοση αδειών ξενοδοχείων, στη δυνατότητα λειτουργίας τουριστικών μαρίνων ακόμη και γειτονικά σε εμπορικά ή αλιευτικά λιμάνια, άρση εμποδίων στην αποβίβαση και επιβίβαση τουριστών από κρουαζιερόπλοια, κ.ά.
Δημοσιονομικά μεγέθη

Σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ΟΟΣΑ υπολογίζει το ελληνικό κρατικό χρέος στο 157% του ΑΕΠ για το 2020, πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις της τρόικας. Οι διαφορές εκτιμήσεων ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς συνδέονται με τα διαφορετικά σενάρια ως προς το μέγεθος του αποπληθωρισμού για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή με ζητήματα που αφορούν και στις εκτιμήσεις ως προς τη διαμόρφωση των τιμών στην κατανάλωση. Πτώση του ΑΕΠ κατά 0,4% προβλέπεται για το 2014, δηλαδή για έβδομο στη σειρά έτος, έναντι της εκτίμησης για ανάκαμψη 0,6% από την πλευρά της τρόικας. Οι διχογνωμίες επίσης συνδέονται με την αντιλαϊκή κοπτορροπτική.

Α. Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ