19 Δεκ 2013

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η Μέρκελ έδειξε τις διαθέσεις του κεφαλαίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Μέρκελ έδειξε τις διαθέσεις του κεφαλαίου
Η Μέρκελ και ο Ολάντ, οι εκπρόσωποι του «γαλλογερμανικού άξονα», που πλέον δεν είναι ακριβώς άξονας ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης, που ριγμένο βγαίνει το γαλλικό κεφάλαιο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Η επανεκλεγμένη καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, στις προγραμματικές της δηλώσεις χτες στην Ομοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεσταγκ), αναφέρθηκε στο ζήτημα, που κύρια απασχολεί την αστική τάξη της Γερμανίας που επέλεξε το λεγόμενο «μεγάλο συνασπισμό» των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών, όπως και τις αστικές τάξεις της ΕΕ, και αφορά το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Ηταν εξαιρετικά φιδωλή ότι αυτή έχει ξεπεραστεί και κάλεσε τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να συνεχίσουν τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πως «τα θεμελιώδη ελαττώματα της νομισματικής ένωσης πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως». Για να δώσει έναν τόνο ...αισιοδοξίας - αν και οι εκτιμήσεις διαφόρων οικονομικών οργανισμών μιλούν για αναιμική ανάπτυξη - μίλησε για τις «πρώτες επιτυχίες», αναφερόμενη στα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Ισπανίας και στις προόδους Ελλάδας και Κύπρου, που βέβαια αφορούν τους κεφαλαιοκράτες και όχι τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν.
Η καγκελάριος δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι «οι απαραίτητες αλλαγές στις ευρωπαϊκές δομές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν χωρίς αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ» και ζήτησε να υπάρξει «μια "εξέλιξη" των συνθηκών αυτών». Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ξέρω ότι είναι μερικές φορές δύσκολο να περάσουν αλλαγές στις συνθήκες στο εσωτερικό των χωρών, αλλά όποιος θέλει περισσότερη Ευρώπη, πρέπει να είναι έτοιμος να τροποποιήσει τη νομοθεσία σε ορισμένες αρμοδιότητες» και πρόσθεσε «έχουμε στην Ευρώπη μια κατάσταση όπου κατηγορείται συχνά η Γερμανία πως αντιτίθεται σε ορισμένες εξελίξεις. Δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ανήκουμε σ' αυτούς που λένε ότι οφείλουμε να κάνουμε τις συνθήκες να εξελιχθούν».
Η Μέρκελ, επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προχτεσινή συμφωνία της Ουκρανίας με τη Ρωσία, πεδίο όπου ανταγωνίζονται τα ρωσικά και τα ευρωενωσιακά μονοπώλια. Είπε συγκεκριμένα: «Εκφράζω τη λύπη μου για την απόφαση του προέδρου Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει, ή τουλάχιστον να μην υπογράψει προς το παρόν τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, αλλά η προσφορά εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι». Ταυτόχρονα, γνωρίζοντας ότι και η αστική τάξη της Ουκρανίας παζαρεύει με όλους, είπε με νόημα ότι κάθε απόφαση που λαμβάνεται από μια χώρα, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία, δεν πρέπει να ερμηνεύεται συστηματικά ως απόφαση υπέρ της μιας ή της άλλης. Και ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε δηλώσει ότι «η οικονομική βοήθεια που πρότεινε η ΕΕ στην Ουκρανία για να τη φέρει πιο κοντά στην Ευρώπη ήταν ανεπαρκής». Είναι, επομένως, φανερό ότι το γερμανικό κεφάλαιο θέλει να έχει ανοιχτή πόρτα και προς την Ουκρανία και προς τη Ρωσία.
Τέλος, ως είθισται, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε το πρώτο της ταξίδι στη Γαλλία. Η Μέρκελ και ο Σταϊνμάιερ πήγαν στο Παρίσι για ένα δείπνο εργασίας με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που γίνεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ