5 Δεκ 2013

Παρέμβαση των ΗΠΑ στην υπόθεση των Τούρκων πολιτικών προσφύγων

Παρέμβαση των ΗΠΑ στην υπόθεση των Τούρκων πολιτικών προσφύγων




Π
αρέμβαση των ΗΠΑ στην υπόθεση των Τούρκων πολιτικών προσφύγων και απεργών πείνας και στα δικαστικά πράγματα στην Ελλάδα κατήγγειλε η Επιτροπή Αλληλεγγύης σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή 29 Νοέμβρη, βάσει της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ και με άδεια και έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης βρέθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού Αμερικανοί αξιωματούχοι με την απαίτηση ν' ανακρίνουν τους Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες και συγκεκριμένα τον Ahmet Duzgun Yuksel που πρόσφατα αποφασίστηκε η έκδοσή του στη Γερμανία και τον Erdogan Cakir που αποφασίστηκε η έκδοσή του στη Γαλλία.


Σε έγγραφο που προέκυψε από την αλληλογραφία για τη δικαστική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, οι ΗΠΑ ζήτησαν -όπως ειπώθηκε- από τους συνηγόρους όλο το ανακριτικό υλικό αλλά και προσωπικά στοιχεία (ταυτότητες, διαβατήρια, υπολογιστές που κατασχέθηκαν στις εφόδους, DNA κτλ) για τους Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες και κρατούμενους Hasan Biber, Mehmet Yayla, Erdogan Cakir, Ahmet Duzgun Yuksel. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης καταγγέλλει ότι στα πλαίσια της σύμβασης αυτής μεταξύ ΗΠΑ - Ελλάδας, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απαιτεί να γίνει ανάκριση όχι μόνο των κρατούμενων, από τους πράκτορες του FBI, αλλά και Ελλήνων που εμπλέκονται στην υπόθεση ή με οποιοδήποτε τρόπο σχετίζονται με τους πολιτικούς κρατούμενους.

Οι συνήγοροι ανάμεσα σε άλλα, υπογράμμισαν επιπρόσθετα τις προκλητικές παρεμβάσεις των εκπροσώπων των Αμερικανικών αρχών, που δεν δίστασαν ακόμα και να προτείνουν "ανταλλάγματα" στους κρατούμενους, προκειμένου ν' ανατραπούν οι ειλημμένες αποφάσεις των ελληνικών δικαστικών αρχών που αφορούν την έκδοση των πολιτικών προσφύγων σε Γερμανία και Γαλλία αντίστοιχα. Επίσης, έκαναν αναφορά σε μια σειρά συμβάσεις αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και έκδοσης που έχουν υπογραφεί, όπως μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ, Ελλάδας - Αμερικής και, όπως ειπώθηκε, πρώτη φορά «ενεργοποιείται» σύμβαση μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ που αφορά πολιτικό πρόσφυγα και πολιτική υπόθεση. Χαρακτήρισαν επικίνδυνες τις εξελίξεις αυτές καθώς, όπως είπαν, ενέχουν τον κίνδυνο έκδοσης ανθρώπων που χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι απλώς και παντελώς αυθαίρετα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ