17 Ιαν 2014

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Και στο βάθος ψήφος...1- 2και3

 ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Και στο βάθος ψήφος...

Για την φωτοσοπιά: Fadomduck2
Στην αρχή είδαμε τον τίτλο στο MAO.gr, και λέμε δεν μπορεί, κάποιο λάθος θα έχει γίνει, έτσι όπως μας κοιτούσε (ο τίτλος ντε) αγέρωχος και «χοντροχτυπημένος»:

Μαζί στην απαγορευμένη πορεία, μαζί και στις ευρωεκλογές

Κοιτάμε λοιπόν παρακάτω στο άρθρο που ο παραπάνω υπέρτιτλος στεφανώνει περήφανα, και διαβάζουμε:

Την εκτίμηση ότι η πρωτοβουλία των οργανώσεων της Αριστεράς να αψηφήσουν την απαγόρευση της πορείας στις 8 Ιανουαρίου 2014 είχε ευρύτερη απήχηση και σημασία κάνει η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ανακοίνωσή της. Μάλιστα, στις δυνάμεις που συμφώνησαν να πορευτούν κάτω από τις συνθήκες αυτές, η συμμαχία της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς βλέπει την πρόθεση για μια ευρύτερη συμπόρευση στην προοπτική των ευρωεκλογών και όχι μόνο.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «εκτιμούμε ότι η συνδιοργάνωση της διαδήλωσης από ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΟΚΔΕ, Σχεδιο Β’ και με διακριτό κάλεσμα από ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ και η συντροφική και συνεπής κοινή στάση απέναντι στην απαγόρευση, αποτελεί θετικό πρόκριμα τόσο για την οικοδόμηση Πρωτοβουλίας ενάντια στην ΕΕ του κεφάλαιου, του ρατσισμού και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, όσο και για την πορεία της μετωπικής πολιτικής συμπόρευσης των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντιϊμπεριαλιστικής, αντιΕΕ αριστεράς». 
Περαιτέρω, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαπίστωσε ότι η αποφασιστικότητα απέναντι στην απαγόρευση που επέδειξαν οι δυνάμεις αυτές «είχε ευρύτερη απήχηση και στον κόσμο της κοινοβουλευτικής αριστεράς, που προβληματίζεται για τον περιορισμό των αντιδράσεων από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ σε αποχή από τις επίσημες φιέστες και την κραυγαλέα απουσία τους από το δρόμο».
Στην ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όλη η σχετική ανακοίνωση.
___________
Μια πρώτη παρατήρηση που είναι κραυγαλέα:

Στην κανονική ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που μας παραπέμπει το ΜΑΟ, πουθενά δεν γίνεται λόγος για ευρωεκλογές!

Υπό άλλες συνθήκες θα μιλάγαμε για κατάφωρη διαστρέβλωση των θέσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά έλα ντε που οι διαχειριστές του εν λόγω μπλογκ μόνο άσχετοι με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι...

Οπότε μπορούμε βάσιμα να συμπεράνουμε πως οι συντάκτες του ΜΑΟ απλά λένε χύμα για άλλη μία φορά, αυτό που η ίδια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν μπορεί, χωρίς να χάσει το «αριστερίστικο» προφίλ της απέναντι στην (ό,ποια)μάζα, της πολιτικά άπειρης νεολαίας που την ακολουθεί.

Αυτή η υπόθεση επιβεβαιώνεται και από την ανάγνωση του επίσημου κείμενου της ίδιας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα όσα από αντιφατικά μέχρι λογικά παράδοξα αναγράφονται σε αυτό.
Διαβάζουμε:

[...]Εκτιμούμε ότι η συνδιοργάνωση της διαδήλωσης από ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΟΚΔΕ, Σχεδιο Β’ και με διακριτό κάλεσμα από ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ και η συντροφική και συνεπής κοινή στάση απέναντι στην απαγόρευση, αποτελεί θετικό πρόκριμα τόσο για την οικοδόμηση Πρωτοβουλίας ενάντια στην ΕΕ του κεφάλαιου, του ρατσισμού και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, όσο και για την πορεία της μετωπικής πολιτικής συμπόρευσης των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντιϊμπεριαλιστικής, αντιΕΕ αριστεράς. Με τόλμη και αποφασιστικότητα στα πολιτικά προτάγματα και τις μορφές, με μαχητικότητα στο δρόμο, με συγκρουσιακό περιεχόμενο.[...]
Και αρχίζουμε τον σχολιασμό από το ελλάσων:

Μα λένε για «αντικαπιταλιστική, αντιϊμπεριαλιστική, αντιΕΕ αριστερά», οπότε προφανώς για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πρέπει να υπάρχει και κάποια «φιλοκαπιταλιστική, φιλο ΕΕ, και φιλοιμπεριαλιστική αριστερά» την οποία όμως δεν κάνει τον κόπο να την κατονομάσει στην συνέχεια αυτού ή άλλου κείμενου της, οπότε και μας αφήνει στο σκοτάδι για την κομματική της ταυτότητα, πράγμα πάρα πολύ κακό γιατί σημαίνει, ή πως μπαρουφολογεί, ή πως καλύπτει με την σιωπή της αυτήν την «φιλοκαπιταλιστική, φιλο ΕΕ, και φιλοιμπεριαλιστική αριστερά».

Μία ακόμη εύλογη απορία είναι γιατί στην «αντικαπιταλιστική, αντιϊμπεριαλιστική, αντιΕΕ αριστερά», δεν περιλαμβάνονται και τα δύο Μ-Λ τουλάχιστον. Μάλλον είναι πολύ «σταλινικοί» να υποθέσουμε;

Ας δούμε όμως λίγο και αυτούς που χωράνε, και που καλούνται σε μέτωπο «Πρωτοβουλίας ενάντια στην ΕΕ του κεφάλαιου, του ρατσισμού και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων,»

Ασφαλώς για αρχή η ίδια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι όμως έτσι;

Γιατί εδώ βλέπουμε τον κ.Πέτρο Κωσταντίνου, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο, μέλος και εκπρόσωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όχι απλά να μην τάσεται ενάντια, αλλά αντίθετα να προπαγανδίζει μια ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Συρία, και μάλιστα καμαρώνοντας μπροστά από τις σημαίες των αμερικανοεξοπλισμένων και πληρωμένων από την Σ.Αραβία μισθοφόρων που έχουν κάνει την χώρα οικόπεδο...



Οι Ροζινάντηδες πάλι, είναι αυτοί οι τόσο συνεπείς αντιιμπεριαλιστές που δύο χρόνια πριν, υπό την πολιτική πίεση του ΣΥΡΙΖΑ, και με κάτι τραγελαφικά προσχήματα, τον ακολούθησαν στην αποχώρηση του από την διαδήλωση στην Ισραηλινή πρεσβεία της οποίας την απαγόρευση είχε σπάσει (και όχι αναγγείλει ότι ΘΑ σπάσει) το ΚΚΕ.


Αυτό πάλι, ΔΕΝ είναι φωτοσοπιά...
Για το πλαν-μπί του Αλαβάνου, η κουβέντα μου φένεται από μόνη της σουρεαλιστική.
Θα κάνεις αντι-ιμπεριαλιστικό μέτωπο με τον άνθρωπο που ύπηρξε μεγαλοστέλεχος και ηγέτης ενός κόμματος το οποίο έχει κρατήσει «ευμενή ουδετερότητα», όταν δεν έβαζε ανοιχτά πλάτη υιοθετώντας το σύνολο της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας, σε όλες ανεξαιρέτως τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις;

Φυσικά εάν είσαι τόσο αντιιμπεριαλιστής όσο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι Ροζινάντηδες, μάλλον μπορείς. Ή πιό σωστά μόνο με κάτι τέτοιους μπορείς...

Συνεχίζεται...

 ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Και στο βάθος ψήφος... #2

Συνέχεια από το προηγούμενο


Για τις φωτοσοπιές fadomduck2
Τον «αντιιμπεριαλισμό» τους λοιπόν τον είδαμε. Ας δούμε και τον «αντικαπιταλισμό» τους τώρα.

Αρχικά η ίδια η λέξη δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, αφού δεν είναι δυνατόν να είσαι «αντικαπιταλιστής» χωρίς να είσαι κομμουνιστής. Τα μέσα παραγωγής, ή ατομική ιδιοκτησία θα είναι, ή κοινωνική. Η παραγωγή η ίδια, ή θα είναι άναρχη και εμπορευματική, ή κεντρικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες της κοινωνίας. Εάν πιστεύεις στα πρώτα δεν είσαι «αντικαπιταλιστής», αφού δέχεσαι τις βασικές καπιταλιστικές αρχές οικονομικής λειτουργίας, και εάν πιστεύεις στα δεύτερα είσαι κομμουνιστής. Ο «αντικαπιταλισμός» λοιπόν, που ακριβώς κολλάει;

Η μόνη λογική εξήγηση που απομένει είναι πως ο όρος χρησιμοποιείται ως ευφημισμός του μικροαστικού σοσιαλισμού, τον οποίο πρεσβεύει τόσο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όσο και αρκετοί εκ των δυνητικών συμμάχων της. Το πόσο «αντικαπιταλιστικές» είναι αυτές οι αντιλήψεις δε, το έχει απαντήσει ο Μαρξ στον Προυντόν πριν κανένα ενάμισυ αιώνα, οπότε θεωρώ περιττό να επανερχόμαστε.

Μόνη παρατήρηση εδώ είναι πως βλέπουμε ήδη τα όρια του «αντικαπιταλισμού» και των Ροζινάντηδων.

Την υπόθεση μας αυτή (περί συνώνυμου του «μικροαστικού σοσιαλισμού») επιβεβαιώνει και το λογότυπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά σε αυτό θα επανέλθουμε.

Για το πόσο «αντικαπιταλιστική» είναι η ίδια ΑΝΤΑΡΣΥΑ που καλεί σε «αντικαπιταλιστικό», εκτός των άλλων, μέτωπο, δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά.

Ο πολιτικός της λόγος που στρέφεται πότε ενάντια στο «μνημόνιο» και πότε ενάντια στην «κυβέρνηση», και πιο πρόσφατα και ενάντια στην Ε.Ε. (αλλά ποτέ ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα) είναι αρκετά διαφωτιστικός για το ζήτημα.

Χαρακτηριστική είναι ακόμη η κριτική που κάνει στο ΚΚΕ επειδή το τελευταίο συνδέει την πάλη ενάντια στην ΕΕ με (άκουσον-άκουσον!) την ...σοσιαλιστική προοπτική! Τόσο «αντικαπιταλιστές» που ούτε να ακούσουν για σοσιαλισμό δεν θέλουν!

Αντίθετα άλλες έννοιες, όπως την «αριστερή (αστική) κυβέρνηση», μια χαρά τις συζητάνε, και τι ωραία τις προωθούν...

Για την Τρίτη δύναμη του «αντικαπιταλιστικού μετώπου» που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τώρα, του «σχέδιου βού», δεν έχουμε να πούμε και πολλά. Για τον «αντικαπιταλισμό» του Αλαβάνου ισχύει ότι και για τον «αντιιμπεριαλισμό» του.

Ο άνθρωπος δεν είναι χθεσινός στην πολιτική. Έχει πρωτοστατήσει μάλιστα στην προσπάθεια διάλυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος ως «περιττού στον καιρό μας», και έχει υπάρξει επί πολλά χρόνια μεγαλοστέλεχος και ηγέτης ενός πολιτικού σχηματισμού που μόνο «αντικαπιταλιστικό» δεν μπορείς να τον πεις...

Το «αντικαπιταλιστικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντι-ΕΕ μέτωπο» λοιπόν, αποδεικνύεται πως ούτε ιδιαίτερα «αντιιμπεριαλιστικό», ούτε ιδιαίτερα «αντικαπιταλιστικό» δεν είναι...

Θα δούμε στην συνέχεια αν είναι και «αντι-ΕΕ», και πάνω σε ποια βάση...



 ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Και στο βάθος ψήφος... #3

Συνέχεια από τα προηγούμενα (1+2)

Το «αντι-ΕΕ» μέτωπο:
 

Υπάρχουν και μη "αντικαπιταλιστικές" αντι-ΕΕ απόψεις...
Να αρχίσουμε εδώ με μία ερώτηση:
-Είναι δυνατόν να υπάρξει ένα «αντι-ΕΕ» μέτωπο που να ΜΗΝ είναι ούτε «αντικαπιταλιστικό» ούτε «αντιιμπεριαλιστικό»;
(γιατί όπως είδαμε στα δύο πρώτα, το μέτωπο που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν την περνάει την βάση…)

Σαφέστατα και είναι δυνατόν να υπάρξει. Υπάρχουν αντι-ΕΕ ακόμη και ακροδεξιές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ και στην Ελλάδα το επίσης ακροδεξιό κόμμα του Καμένου, αμφισβητεί την χρήση του Ευρώ μεν, αλλά όχι και την συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ π.χ., ή πολύ περισσότερο τον καπιταλισμό τον ίδιο.

Είδαμε στα δύο προηγούμενα σημειώματα πως το «αντικαπιταλιστικό, αντιιμπεριαλιστικό και αντι-ΕΕ μέτωπο» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απέχει αρκετά από το να μπορεί να θεωρηθεί «αντικαπιταλιστικό» και «αντιιμπεριαλιστικό».

Είναι όμως πραγματικά αντι-ΕΕ τουλάχιστον;

Θα αρχίσουμε και εδώ από τα πολύ εύκολα, και συγκεκριμένα από την «Ροσινάντε».
-Πόσο αντι-ΕΕ δηλαδή μπορεί να είναι κάποιος αναρχικός;
Πιο σωστά, μπορεί κάποιος αναρχικός να είναι συνεπής στην ιδέα της ενύσχισης του («απόλυτου εχθρού») εθνικού κράτους έναντι υπερεθνικών θεσμών, χωρίς να μπερδέψει τα ιδεολογικά μπούτια του;
Ή, με δεδομένο πως η ΕΕ είναι ιμπεριαλιστική συμμαχία, υπάρχει ποτέ περίπτωση να κατανοήσει ποτέ αναρχικός την έννοια του ιμπεριαλισμού, με περισσότερες πιθανότητες από το να κατανοήσει εσκιμώος την έννοια «θάνατος από θερμοπληξία»;
Τα ερωτήματα ρητορικά βεβαίως, και δείχνουν το πόσο σαθρές είναι οι βάσεις του προτεινόμενου μετώπου, σε αυτό τουλάχιστον το κομμάτι του.



Για τον μεσιέ Αλαβάνο και πάλι δεν θα πούμε πολλά. Απλά να σημειώσουμε πως η «αντικαπιταλιστική», «αντιιμπεριαλιστική» και «αντι-ΕΕ» «μεταστροφή» του, είναι λαμβάνοντας υπόψην τον πρότερο πολιτικό του βίο, τόσο πειστική όσο η «αριστερή» στροφή του Κοτσακά για παράδειγμα…

Η ίδια όμως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εν τέλη, πόσο πραγματικά αντι-ΕΕ είναι;
Θα προσπεράσουμε την εντελώς θολή θέση που είχε μέχρι πρότινος («έξω από το ευρώ –ρήξη με την ΕΕ» -δηλαδή τι «ρήξη»; αναρωτιέται ο μη-μυημένος στην ΑΝΤΑΡΣΥώτικη φρασεολογία, -θα τους κρατάμε μούτρα;), και θα πούμε πως η σημερινή τους καθαρή θέση για «έξοδο από την ΕΕ» είναι αποτέλεσμα ιδεολογικών διεργασιών και όχι συγκυριακή.

Πόσο συνεπής μπορεί να είναι αυτή η θέση όταν εκφράζεται παράλληλα με το σπρώξιμο του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση και την συνεργασία σε όλους τους μαζικούς χώρους με την πιό συνεπή (μαζί με την παραδοσιακή δεξιά) ευρωενωσιακή πολιτική παράταξη της χώρας διαχρονικά;

Πόσο συνεπής μπορεί να είναι αυτή είναι αυτή η θέση όταν σε αντι-ΕΕ διαδήλωση συμμετέχουν στελέχη της πιό πάνω παράταξης;

Και πόσο συνεπής αντι-ευρωενωσιακός μπορεί να είναι κάποιος που στην ανακοίνωση του βάζει εσκεμένα στην ίδια μοίρα επάνω σε αυτό το ζήτημα τους ευρωλάγνους του «είμαστε πιο ευρωπαϊστές και από τους νεοφιλελεύθερους» και του «δεν είμαστε τρελλοί να φύγουμε από το ευρώ», με το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που έχει επίσης διαχρόνικα κρυστάλινη, εντιευρωενωσιακή θέση από τότε που η ΕΕ ήταν ακόμη ΕΟΚ και το ίδιο παράνομο εντός της ΕΔΑ;
Όταν δηλαδή προσπαθεί να δημιουργήσει θολούρα ακόμη και γύρω από το πεντακάθαρο του ποιες είναι είναι και ποιες όχι, οι ευρωενωσιακές πολιτικές δυνάμεις;
Ρητορικά και αυτά τα ερωτήματα βεβαίως…

Είδαμε πιο πάνω πως το «αντικαπιταλιστικό, αντιιμπεριαλιστικό και αντι-ΕΕ μέτωπο» που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν μπορεί να πληρεί τους όρους για τίποτα από τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Τότε σε τι μέτωπο ακριβώς καλεί;

Μα σε αυτό που έλεγε το ΜΑΟ από την αρχή, και που καθόλου δεν παραποίησε τελικά τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:
Σε πολιτικό μέτωπο με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και με αφορμή μια συμβολική (με την έννοια πως ποτέ δεν προσπάθησε ή διανοήθηκε να σπάσει την απαγόρευση) συγκέντρωση την μέρα μιας απαγόρευσης των διαδηλώσεων στην Αθήνα.
Υπό αυτό το πρίσμα είναι όλα ευεξήγητα.

Αλλά για αυτά στην επόμενη συνέχεια…


3 σχόλια:

  1. καλησπέρα, όσο για τους ροζινάντιδες, κάντε ένα κόπο και ενημερωθείτε (που είστε ενημερωμένοι απλά λασπολογείτε) τι έγινε εκείνη την ημέρα την ώρα που το κκε ζυμωνόταν με τους μπάτσους να περάσει να πάει στην πρεσβεία και μετά μιλήστε.. :)
    ροζινάντης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

TOP READ