ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συντριπτικό «ναι» στην Κριμαία υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία
- Κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσία
- Πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοινώθηκαν χτες
Υπέρ της ένωσης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας με τη Ρωσία τάχθηκε το 96,6% των ψηφισάντων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα το πρωί ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ. Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, Μιχαήλ Μαλίσεφ, δήλωσε ότι η συμμετοχή έφτασε το 82,17% επί του συνόλου του 1,5 εκατομμυρίου εγγεγραμμένων. Το αποτέλεσμα αυτό, που ήταν αναμενόμενο, έδωσε νέα ώθηση στη σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία και βέβαια στη διαπάλη ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα των ΕΕ - ΗΠΑ και της καπιταλιστικής Ρωσίας.
Οι πανηγυρισμοί των ρωσόφωνων άρχισαν με τα πρώτα αποτελέσματα, με τραγούδια και χορούς και ενθουσιασμό από την αναμενόμενη ένωση με τη Ρωσία. Εκεί εναποτίθεται, αν και χωρίς να πατάει στην πραγματικότητα, η επίλυση βασικών προβλημάτων, με πρώτο αυτό της δουλειάς και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου. Ομως, στο έδαφος του καπιταλισμού δεν πρόκειται να συμβούν ριζικές αλλαγές, ακόμα και αν δοθούν αυξήσεις («τάζεται» τετραπλασιασμός του μισθού σε ρούβλια ή παροχές).
Το πρωί της Δευτέρας, το Κοινοβούλιο της Κριμαίας ομόφωνα κήρυξε την ανεξαρτησία της χερσονήσου και ζήτησε την ένωσή της με τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, κήρυξε την κρατικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού κράτους στη Κριμαία, ενώ κλήθηκαν οι Ουκρανοί στρατιώτες να παραδώσουν τον οπλισμό τους και μπορούν είτε να παραμείνουν είτε να φύγουν από την Κριμαία.
Ικανοποίηση στη Ρωσία και ετοιμότητα για την ένωση
Στη
Ρωσία, υποδέχτηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό το αποτέλεσμα του
δημοψηφίσματος. Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα
ενδέχεται να προσφέρει ειδικό φορολογικό καθεστώς στην περιφέρεια της
Κριμαίας, ενώ η Κάτω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου θα υιοθετήσει
νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει στην Κριμαία να ενταχθεί στη Ρωσία «στο
πολύ εγγύς μέλλον». Χτες βράδυ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα που αναγνωρίζει τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας ως «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος».Ταυτόχρονα, η αίτηση της Κριμαίας για να ενταχθεί στη Ρωσία αναμένεται να διαβιβαστεί σήμερα στα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου, Δούμα και Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.
Κυρώσεις από την ΕΕ - στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου
Η
συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατέληξε χτες στην απόφαση για
επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως είχε προαναγγελθεί, ωστόσο τα
ιδιαίτερα συμφέροντα των αστικών τάξεων της κάθε χώρας, με αυτά των
Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας να ξεχωρίζουν, ήταν και πάλι
αντικείμενο διαφοροποιήσεων. Ανακοινώθηκε ότι οι κυρώσεις για την ώρα
αφορούν απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων
αξιωματούχων, που φαίνεται από τις διαρροές να είναι 21 Ρώσοι και
Ουκρανοί, ενώ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, ενδέχεται
να ανακοινωθούν περισσότερα μέτρα. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η ΕΕ καταδικάζει σε υψηλούς τόνους ως παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία,
καλεί τη Ρωσία να «κάνει βήματα αποκλιμάκωσης, να αποσύρει άμεσα τις
δυνάμεις της στα προηγούμενα επίπεδα και τις θέσεις τους βάσει των
διεθνών δεσμεύσεων και να ξεκινήσει άμεσες συζητήσεις με την κυβέρνηση
της Ουκρανίας».Σημειώνει ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για να αντιστραφούν οι τρέχουσες εξελίξεις», προειδοποιώντας ότι «τυχόν περαιτέρω μέτρα από τη Ρωσία θα αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και θα οδηγήσουν σε πρόσθετες και εκτεταμένες συνέπειες για τις σχέσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας».
Το Συμβούλιο θεωρεί ότι «υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια διεθνή παρουσία στο έδαφος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Το Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία ανάπτυξη μιας Αποστολής Ειδικής Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία».
Το Συμβούλιο επίσης «επικροτεί την πρόταση της Επιτροπής για την προσωρινή απομάκρυνση των δασμών στις εξαγωγές της Ουκρανίας στην ΕΕ και προσβλέπει στην ταχεία έγκρισή της. Επιπλέον, διαβιβάζει την υπογραφή των πολιτικών διατάξεων της συμφωνίας σύνδεσης στις 21 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Θεωρεί επίσης ότι η στήριξη του ΔΝΤ θα είναι κρίσιμη και καλεί σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (βλέπε αντιλαϊκά μέτρα)». Η ΕΕ επιβεβαίωσε επίσης το ενδιαφέρον για τον ενεργειακό πλούτο της χώρας, λέγοντας ότι «θα συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία στη διασφάλιση του ενεργειακού της εφοδιασμού μέσω της περαιτέρω διαφοροποίησης, αύξησης της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και της αποτελεσματικής διασύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ευθυγραμμισμένη η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Στην τοποθέτησή του, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, εκπροσωπώντας και τις ισορροπίες που επιθυμεί το ελληνικό κεφάλαιο στις σχέσεις με τη Ρωσία, σημείωσε:«Η εδαφική ακεραιότητα και ο σεβασμός των υφισταμένων συνόρων είναι το θεμέλιο του status quo, της διεθνούς έννομης τάξης και της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλο τον κόσμο (...) Ταυτόχρονα, κρατάμε ανοιχτούς τους πολιτικούς και διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο».
Τέλος, με νόημα είπε: «Το διακύβευμα στις οικονομικές σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο από τις οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, έτσι πρέπει να αναζητηθεί το συντομότερο μια διπλωματική και πολιτική λύση».
Το περιβάλλον του Πούτιν αγγίζουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ
Την
ώρα που κατέληγαν σε αποφάσεις οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ, ο Λευκός Οίκος
ανακοίνωνε την επιβολή κυρώσεων, απαγόρευση εισόδου και πάγωμα
περιουσιακών στοιχείων σε έντεκα Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους,
αγγίζοντας και το στενό περιβάλλον του Ρώσου Προέδρου. Στη λίστα των ΗΠΑ
βρίσκονται οι σύμβουλοι του Ρώσου Προέδρου Βλάντσλαβ Σουρκόφ και
Σεργκέι Γκλάζιεφ, αλλά και ο αναπληρωτής Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι
Ρογκόζιν. Οσον αφορά τους Ουκρανούς γίνεται λόγος για τον ανατραπέντα
Πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον πρωθυπουργό της Κριμαίας,
Σεργκέι Αξιόνοφ, τον πρόεδρο της Βουλής της Κριμαίας, Βλαντιμίρ
Κονσταντίνοφ, και τον Βίκτορ Μεντβέντσουκ, Ουκρανό επιχειρηματία,
επικεφαλής του φιλορωσικού κινήματος «Ουκρανική Επιλογή».
Αντιδράσεις από το Κίεβο και διπλωματία
Οργισμένη
ήταν η αντίδραση της νέας αστικής εξουσίας φιλοευρωπαίων, εθνικιστών
και φασιστών στο Κίεβο, για τις εξελίξεις στην Κριμαία και την κατάσταση
που διαμορφώνεται και σε άλλες πόλεις της βιομηχανικά αναπτυγμένης
Ανατολικής Ουκρανίας, που οι πλειοψηφικοί ρωσόφωνοι πληθυσμοί ζητούν
επίσης ένωση με τη Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ντόνετσκ,
μετά τη νίκη της ένωσης στην Κριμαία, πλήθος κόσμου απαίτησε την
απελευθέρωση του ηγέτη των ρωσόφωνων από τα γραφεία της Εθνικής
Ασφάλειας, μπήκε στο κτίριο και ύψωσε τη ρωσική σημαία.Την ίδια στιγμή η νέα αστική κυβέρνηση καλεί σε επιστράτευση και επιφυλακή για την «υπεράσπιση της πατρίδας», ενώ ανακοινώθηκε ότι μέχρι τις 21 Μάρτη έχει επιτευχθεί με το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας «εκεχειρία». Ταυτόχρονα, συνεχείς είναι το διπλωματικό παρασκήνιο και οι τηλεφωνικές συνεννοήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζ. Κέρι και Σ. Λαβρόφ, για σχέδιο αποδοχής ανάπτυξης παρατηρητών σε όλη την Ουκρανία, όπως και συζητήσεις για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Η Ρωσία ζητάει περιορισμό των ακραίων στο Κίεβο, αλλά δεν αποδέχεται να συνομιλήσει και με την πραξικοπηματική κυβέρνηση που αναγνωρίζουν οι ευρωατλαντικοί ιμπεριαλιστές.
«Λάδι στη φωτιά» έριξαν χτες και οι δηλώσεις δημοσιογράφου στην κρατική τηλεόραση, του περιβάλλοντος του Πούτιν, που είπε ότι δεν φοβούνται τις κυρώσεις και μπορούν να «μετατρέψουν τις ΗΠΑ σε ραδιενεργή στάχτη».
Επίσης, η κυβέρνηση του Κιέβου ανακάλεσε τον πρέσβη στη Μόσχα, Βολοντιμίρ Γελτσένκο, ανακοίνωσε το ουκρανικό ΥΠΕΞ.
Αλλες ενδιαφέρουσες αντιδράσεις
Η Ιαπωνία
δήλωσε μεν ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Κριμαία
και κάλεσε τη Μόσχα να μην προσαρτήσει τη χερσόνησο, όμως η ενεργειακή
της εξάρτηση από τη Ρωσία (που αναμένεται να αυξηθεί με το επικείμενο
κλείσιμο ιαπωνικών πυρηνικών εργοστασίων) ανησυχεί την κυβέρνηση
ιδιαίτερα.Η κινεζική κυβέρνηση έκανε εκκλήσεις για «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, για να εμποδιστεί η περαιτέρω κλιμάκωση και επιδείνωση της κατάστασης. Η πολιτική διευθέτηση και ο διάλογος είναι οι μοναδικές διέξοδοι». Σχετικά με την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας έχει δηλώσει πως δεν πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διευθέτηση της κατάστασης, ενώ το Σαββατοκύριακο απείχε από την ψηφοφορία για ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με πρωτοβουλία των ΗΠΑ (η Ρωσία άσκησε βέτο) το οποίο χαρακτήριζε παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία.
Από την άλλη η Τουρκία δήλωσε επίσης «παρούσα» λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα και ότι τίθεται στο πλευρό των Τατάρων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, έπειτα από μια συνάντηση με τον επικεφαλής της μειονότητας των Τατάρων και τουρκόφωνων της Κριμαίας, τον Μουσταφά Κιρίμογλου, δήλωσε ότι πρέπει να εξασφαλιστούν τα δικαιώματά τους. Πάντως, από τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα φαίνεται ότι τόσο οι Τάταροι όσο και οι Ουκρανοί δεν εισάκουσαν τις εκκλήσεις για μποϊκοτάρισμα του δημοψηφίσματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου