4 Απρ 2014

ΣΥΡΙΖΑ Με το «χέρι απλωμένο» για τη στήριξη του κεφαλαίου

ΣΥΡΙΖΑ
Με το «χέρι απλωμένο» για τη στήριξη του κεφαλαίου


Κάλεσμα στη γερμανική κυβέρνηση να διαθέσει λίγα απ' όσα αποκόμισε η γερμανική αστική τάξη, ώστε να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάπτυξη στις χώρες του Νότου, αν δε θέλει «μια ηγεμονία με πήλινα πόδια», απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας με ένα σερί συνεντεύξεών του στη γερμανική «Die Zeit», την ιταλική «La republica» και στο γαλλικό πρακτορείο.
Αφού αναφέρεται σε κέρδη 40 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αποκομίσει η Γερμανία από την κρίση, «μόνο και μόνο από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού της», προσθέτει: «Η μισή Ευρώπη είναι χρεωμένη στην άλλη μισή. Αυτό καθυστερεί την ανάπτυξή μας. Γι' αυτό προτείνω τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους και ένα μορατόριουμ στις αποπληρωμές. Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό New Deal. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης». Συνεχίζοντας να «εκφωνεί» αξιώσεις της ντόπιας αστικής τάξης για χρήμα που να στηρίξει την ανάκαμψη της κερδοφορίας της προσθέτει: «Η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να είναι μια ηγέτιδα χώρα στην ΕΕ ή σε μια γερμανική Ευρώπη. Δεν πρέπει να καταστούν οι άλλες χώρες αποικίες χρέους, αυτό θα ήταν μια ηγεμονία με πήλινα πόδια».
Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει αισιόδοξος ότι η Α. Μέρκελ ως πραγματίστρια «θα εγκαταλείψει την πολιτική λιτότητας για την Ελλάδα, αν πειστεί ότι αυτό ωφελεί την ίδια και τη Γερμανία». Δίνοντας πρόσθετα δείγματα γραφής ότι η λιτότητα στην οποία αναφέρεται δεν είναι αυτή απ' την οποία στενάζει ο λαός, προσθέτει ότι η Μέρκελ την επέβαλε σε όλους «εκτός ίσως απ' την χώρα της», διαμαρτυρόμενος επειδή εκεί οι καπιταλιστές απολαμβάνουν τη στήριξη του αστικού κράτους. Γιατί κατά τα άλλα ο γερμανικός λαός στενάζει από λιτότητα όσο και ο ελληνικός.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται και στον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ρέντσι, προειδοποιώντας ότι θα κριθεί «για τις επιλογές που θα κάνει για την Ιταλία ... όπως και βάσει των πολιτικών του συμμαχιών στην Ευρώπη», καλώντας τον δηλαδή να σπεύσει στο «μέτωπο» των αστικών κυβερνήσεων που θα διεκδικήσουν καλύτερους όρους επαναφοράς στην ανάκαμψη για τους επιχειρηματικούς ομίλους τους.
Διαμηνύει ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θέλει να βλέπει τη χώρα στο ευρώ» και δεν επιθυμεί την καταστροφή του. Σε μια ακόμα προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ και καλλιέργειας αυταπατών δηλώνει ότι «η νεοφιλελεύθερη πολιτική αποξένωσε την Ευρώπη από τις θεμελιώδεις αξίες της» που κατά τον Τσίπρα ήταν «αλληλεγγύη, ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική συνοχή» και μιλά για την ανάγκη αναζωογόνησής τους μέσω ενός άλλου μείγματος διαχείρισης.
Τέλος, ενδιαφέρον έχει η απάντηση που δίνει για τις συνεργασίες που θα επιδιώξει, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει απόλυτη πλειοψηφία, αλλά «εάν δεν το καταφέρουμε, θα πρέπει να πάμε σε συνασπισμό κομμάτων». Ερωτηθείς πιο συγκεκριμένα για τους ΑΝΕΛ ξεγλιστρά λέγοντας «...ποιος θα έχει μείνει στη Βουλή; Ο Καμμένος μόλις έχασε δύο βουλευτές».
«Κωλοτούμπα» και στο ζήτημα της διεκδίκησης των χρεών της Γερμανίας προοιωνίζεται η απάντηση που δίνει στην ερώτηση, αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τα διεκδικήσει: «Είναι ζήτημα των κυβερνήσεων να διαπραγματευτούν μια συμφωνία για το ανεξόφλητο γερμανικό χρέος. Το τελικό ποσό δεν είναι τόσο σημαντικό. Ακόμη και αν ήταν μόνον ένα ευρώ, θα είχε κάποια συμβολική αξία η εξόφληση».
Στο μεταξύ, ο Αλ. Τσίπρας με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ζητά τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το ζήτημα που προέκυψε για τις σχέσεις Μπαλτάκου - Χρυσής Αυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ