15 Απρ 2014

Στο κόκκινο η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία – Σε εξέλιξη η επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων

Στο κόκκινο η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία – Σε εξέλιξη η επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων
Ουκρανοί στρατιώτες στο Κραματόρσκ (πηγή: ΑΡ)

Με επιχείρηση ανακατάληψης του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης Κραματόρσκ ξεκίνησε η επέμβαση ουκρανικών στρατιωτικών και ειδικών δυνάμεων κατά των ένοπλων φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία. Η αεροπορική βάση ανακαταλήφθηκε, πυρά αυτόματων όπλων ακούγονται από την περιοχή. Ο στρατός θα κινηθεί προς το Σλαβιάνσκ, αναφέρει πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας...
Ουκρανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν από δύο ελικόπτερα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στα περίχωρα της πόλης Κραματόρσκ, μίας εκ των συνολικά δέκα πόλεων της ανατολικής Ουκρανίας όπου ομάδες ενόπλων έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και αρχηγεία των αστυνομικών δυνάμεων.
Ανταποκριτές διεθνών ειδησεογραφικών μέσων μετέδωσαν ότι πυρά αυτόματων όπλων ακούστηκαν από το εσωτερικό της βάσης καθώς κάτοικοι της περιοχής με ρωσικές σημαίες κινήθηκαν προς τις πύλες. Σύμφωνα με τη Ρωσική κρατική τηλεόραση στην επιχείρηση σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι. Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τον αριθμό των νεκρών. Ένας εκπρόσωπος των αυτονομιστών δήλωσε ότι ένα μέλος τους τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του μεταβατικού προέδρου Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ αναφέρεται πως οι στρατιωτικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο του αεροδρομίου. Ο δήμαρχος του Κραματόρσκ δήλωσε επίσης πως το αεροδρόμιο ανακαταλήφθηκε και στρατεύματα έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στη βάση.
Φέρεται να προηγήθηκε απόπειρα ουκρανικού αεροσκάφους να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, αλλά δεν κατέστη εφικτό καθώς αυτονομιστές άνοιξαν πυρ. Φιλορώσοι ένοπλοι που είχαν καταλάβει από το Σάββατο το αρχηγείο της αστυνομίας στην Κραματόρσκ είχαν εγκαταλείψει νωρίτερα εκουσίως το κτίριο.
Για ανησυχητική εξέλιξη κάνει λόγο η Μόσχα
Η Ρωσία εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία σήμερα σχετικά με τις πληροφορίες για την ύπαρξη θυμάτων στην ανατολική Ουκρανία. «Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε προκαλούν βαθιά ανησυχία. Κατά τα φαινόμενα, τα γεγονότα εξελίσσονται βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου», δήλωσε ο Κονσταντίν Ντολγκόφ εκπρόσωπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Νέα παρέμβαση του γγ του ΝΑΤΟ
Η Ρωσία έχει εμπλακεί βαθιά στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, υποστήριξε εκ νέου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν σήμερα. Ερωτηθείς εάν έχει δει ο ίδιος στοιχεία που αποδεικνύουν τη ρωσική εμπλοκή στα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία, ο Ράσμουσεν δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ποτέ δεν σχολιάζουμε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών. . . αλλά νομίζω, απ' ό,τι βλέπουμε, πως είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία έχει εμπλακεί βαθιά σε αυτό».
Ο Ράσμουσεν, από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται για συνομιλίες με τους υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάλεσε τη Ρωσία να «αποκλιμακώσει την κρίση, να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, να σταματήσει την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία και να ξεκαθαρίσει ότι δεν υποστηρίζει τις βίαιες ενέργειες των φιλορώσων αυτονομιστών».
Ο ίδιος αργότερα είπε ότι το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία είναι κάτι για το οποίο αποφάσεις θα λάβουν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών του ΝΑΤΟ μάλλον, παρά το ίδιο το ΝΑΤΟ. Οι πρεσβευτές των κρατών μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται αύριο να συζητήσουν τις επιλογές που τους έχουν προταθεί για την ενίσχυση της άμυνας των συμμάχων στην Ανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένων στρατιωτικών γυμνασίων αλλά και της προσωρινής ανάπτυξης αεροπλάνων και πλοίων. Ο Ράσμουσεν απέφυγε να σχολιάσει λεπτομερώς τι είδους μέτρα μπορεί να αποφασιστούν, αλλά σημείωσε πως κάποιοι έχουν προτείνει τα μέτρα αυτά να υλοποιηθούν άμεσα και κάποια άλλα σε μεταγενέστερο στάδιο, λαμβανομένων υπόψη των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ