24 Μαΐ 2014

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2014 Αντίστροφη μέτρηση για το ... φαγοπότι των πολυεθνικών

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2014
Αντίστροφη μέτρηση για το ... φαγοπότι των πολυεθνικών

Λάβρος κατά των διοργανωτών του Μουντιάλ και των πολυεθνικών εμφανίστηκε ο πρώην παίκτης της Εθνικής Βραζιλίας Ριβάλντο
Sportidea
Κάτι λιγότερο από ένας μήνας απομένει πλέον για την έναρξη του φετινού Μουντιάλ ποδοσφαίρου στη Βραζιλία, ωστόσο τα εξωαγωνιστικά ζητήματα της διοργάνωσης είναι αυτά που παραμένουν στην πρώτη γραμμή. Κυρίως αυτά που έχουν να κάνουν με το κόστος που θα επιβαρύνει η διοργάνωση την οικονομία της χώρας και τις συνέπειες που θα έχει στη ζωή του λαού. Αλλωστε, όπως έχει αποδειχτεί και σε άλλες περιπτώσεις (π.χ., προηγούμενη διοργάνωση της Νότιας Αφρικής, Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 στην Αθήνα), αυτός είναι που πληρώνει το λογαριασμό από το πάρτι των πολυεθνικών, όπως έχουν μεταβληθεί σήμερα τέτοιου είδους διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.
Στην προκειμένη περίπτωση, τα 15 δισ. δολάρια που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει το φετινό Μουντιάλ, σε συνδυασμό και με ό,τι επικράτησε μέχρι σήμερα στα έργα υποδομής (14 θάνατοι εργατών, τραγικές συνθήκες εργασίας, απειλές των εργολάβων, κ.τ.λ.), η αύξηση των φόρων και του κόστους ζωής έχουν ξεσηκώσει αρκετές φορές μέχρι τώρα θύελλα διαμαρτυριών. Σημειώνεται πως τα προβλήματα για το λαό αναμένεται να μεγιστοποιηθούν αμέσως μετά την ποδοσφαιρική διοργάνωση, αφού θα μπουν στην τελική ευθεία και τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, που θα διεξαχθούν επίσης στην ίδια χώρα. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά (ίδια οικοδέσποινα των δύο διοργανώσεων σε μια τετραετία) και φυσικά αυξάνει τα βάρη για τα λαϊκά στρώματα που θα κληθούν εκ νέου να πληρώσουν το καινούργιο... φαγοπότι των πολυεθνικών. Και όλα αυτά σε μια χώρα που μπορεί να θεωρείται η 7η οικονομία του κόσμου, ωστόσο 31% του πληθυσμού, περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με λιγότερο από 1 δολάριο τη μέρα.
Αντίθετος ένας στους δύο Βραζιλιάνους

Kατά της FIFA και των υπευθύνων της καταφέρθηκε ο Ρομάριο, κατηγορώντας τους για εκμετάλλευση της διοργάνωσης προς όφελος των πολυεθνικών
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν νέες διαδηλώσεις σε 40 πόλεις της Βραζιλίας, όπου οι διαμαρτυρίες επικεντρώθηκαν στο υπέρογκο κόστος της διοργάνωσης, με κύριο αίτημα τα λεφτά να δοθούν για τις άμεσες ανάγκες του λαού. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μέρα (15 Μάη) χαρακτηρίστηκε «μέρα αντίστασης κατά του Μουντιάλ». «Αυτό που θέλουμε είναι περισσότερα δικαιώματα για τους εργάτες, να έχουν πρόσβαση σε σπίτια και να δείξουμε τις επιπτώσεις του Μουντιάλ στα φτωχά κοινωνικά στρώματα», δήλωσε ο επικεφαλής του Κινήματος Αστέγων Εργατών, Γκιγέρμε Μπουλός, που πρωταγωνίστησε στις διαδηλώσεις του Σάο Πάολο. Μάλιστα, όπως επισήμανε ο ίδιος, τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του οικονομικού βάρους που δόθηκε στο Μουντιάλ σταμάτησαν οι όποιες μεταρρυθμίσεις είχαν προαναγγελθεί και αφορούσαν την εξασφάλιση στέγης σε αστέγους, με ορατό πλέον το ενδεχόμενο έστω και τέτοιου είδους πρωτοβουλίες (σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με την πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος) να μην εμφανιστούν για την επόμενη δεκαετία. Την ίδια ώρα, η κατάσταση που επικρατεί σκιαγραφείται απόλυτα σε πρόσφατο ρεπορτάζ του «Euronews», όπου παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα έρευνας για τον αντίκτυπο της διοργάνωσης στη χώρα. Σύμφωνα με αυτά, ένας στους δύο Βραζιλιάνους δεν θέλει πλέον το Μουντιάλ και μάλιστα σε μια χώρα που το ποδόσφαιρο λατρεύεται. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 79% που πριν από 8 μήνες δήλωναν υπέρ της διοργάνωσης το ποσοστό - με βάση και αυτά που έχουν συμβεί (αύξηση της φορολογίας, εργατικά δυστυχήματα, αποκαλύψεις για διαφθορά παραγόντων κ.τ.λ.) - έχει πέσει στο 52% μόλις τρεις βδομάδες πριν την έναρξη των αγώνων.
ΡΙΒΑΛΝΤΟ: «Χρειαζόμαστε Υγεία και Παιδεία, όχι γήπεδα»

Από τις φωνές διαμαρτυρίας κατά της διοργάνωσης δε λείπουν και οι λεγόμενες ηχηρές παρουσίες, όπως αυτές των πρώην διεθνών παικτών, με σπουδαία καριέρα, Ριβάλντο και Ρομάριο. Μάλιστα και οι δύο φρόντισαν να κάνουν αρκετές φορές γνωστή τη γνώμη τους, μιλώντας με σκληρά λόγια για τις τακτικές τόσο της κυβέρνησης της Βραζιλίας όσο και των πολυεθνικών που θα κερδίσουν από το Μουντιάλ.
«Μια χώρα που σιωπά δεν μπορεί να αλλάξει. Συγχαρητήρια στο λαό της Βραζιλίας που διαδηλώνει και δείχνει δυνατός και ενωμένος. Ισως μ' αυτό τον τρόπο να μπορέσει να αλλάξει κάτι», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Ριβάλντο όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες. Ο πρώην άσος της Μπαρτσελόνα, με θητεία και στον Ολυμπιακού και την ΑΕΚ, θυμήθηκε μάλιστα τα δικά του δύσκολα και φτωχά παιδικά χρόνια, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη διεξαγωγή του Μουντιάλ. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο προσωπικό παράδειγμα του θανάτου του πατέρα του, προκειμένου να δείξει την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της Υγείας για όσους δεν έχουν να πληρώσουν.
«Δεν είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο αυτήν τη στιγμή. Δεν το χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε Υγεία και Παιδεία. Είναι ντροπή να σπαταλάμε τόσα πολλά χρήματα για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ τα νοσοκομεία και τα σχολεία παραμένουν σε άθλιες συνθήκες. Τόση βία και τέτοιο χάλι. Ηθελα να το βγάλω από μέσα μου, γιατί ήμουν και εγώ φτωχός και βίωσα τα προβλήματα που έχουν τα δημόσια σχολεία και την έλλειψη καλού συστήματος Υγείας. Ακόμα με πονάει, όταν το σκέφτομαι πως ο πατέρας μου χτυπήθηκε και πέθανε, γιατί ένα νοσοκομείο στο Ρεσίφε δεν τον περιέθαλψε».
Επίσης, ο Ρομάριο σε δική του παρέμβαση (και μάλιστα σε τηλεοπτική εκπομπή) μίλησε για προσπάθεια εκμετάλλευσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας, προκειμένου να πλουτίσουν τα μεγάλα «κεφάλια» της, κατηγόρησε δημόσια την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA). «Αυτοί θα πλουτίσουν με το δικό μας Παγκόσμιο Κύπελλο και όλα θα είναι καλά. Εχουμε ξοδέψει ένα παράλογο ποσό για το Μουντιάλ και δίνουμε όλο και περισσότερα χρήματα. Η Βραζιλία έχει πολλούς κλέφτες, αυτή είναι η αλήθεια. Θα πρέπει να υποστηρίξουμε την ομάδα μας μέσα στο γήπεδο, αλλά έξω από αυτό έχουμε ήδη χάσει».

Από τις πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά του Μουντιάλ
Σε αντίθετους δρόμους απ' αυτούς, κινείται το σπουδαίο όνομα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, Πελέ, που για άλλη μια φορά έδωσε άλλοθι στις πολυεθνικές - πρόσφατα δικαιολόγησε μέχρι και τους θανάτους των εργατών τονίζοντας κυνικά πως «αυτά γίνονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ