24 Μαΐ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Προεδρική εκλογή, στρατιωτικές επιχειρήσεις και γεωστρατηγικά παιχνίδια

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προεδρική εκλογή, στρατιωτικές επιχειρήσεις και γεωστρατηγικά παιχνίδια

Ο «βασιλιάς της σοκολάτας», σε συγκέντρωση στη Δυτική Ουκρανία, όπου πολύς κόσμος τρέφει αυταπάτες ότι θα τον σώσει από τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει
Κάλπη προεδρικών εκλογών επιχειρεί να στήσει την Κυριακή η αντιδραστική κυβέρνηση εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου, τη στιγμή που συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που, με τα δημοψηφίσματα στις 11 Μάη με συντριπτική πλειοψηφία, αποφάσισαν να ανεξαρτητοποιηθούν. Στις επιχειρήσεις αυτές, οι πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων που δεν αναγνωρίζουν την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, έχουν προκαλέσει σημαντικές απώλειες στις δυνάμεις που έχει αποστείλει αυτή.
Την Τετάρτη και την Πέμπτη, σε μάχες σε πόλεις και χωριά στο βόρειο τμήμα του Ντονέτσκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 στρατιώτες και τραυματίστηκαν 30 ακόμα, ενώ στο Λουγκάνσκ ανακοινώθηκε στρατιωτικός νόμος και γενική επιφυλακή για την αντιμετώπιση των στρατευμάτων που θεωρούνται κατοχικές δυνάμεις, ενώ οι εκλογικές επιτροπές που στέλνει η κυβέρνηση του Κιέβου συλλαμβάνονται από πολιτοφύλακες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων έρχεται μετά από έναν ελιγμό που έκανε η κυβέρνηση του Κιέβου, φέρνοντας και ψηφίζοντας στην ουκρανική Βουλή το λεγόμενο «μνημόνιο ειρήνης και κατανόησης», που υποτίθεται ζητούσε την παύση της αιματοχυσίας, την αναστολή της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας και επιστροφή των στρατιωτών στους τόπους μόνιμης εγκατάστασής τους. Επίσης, το εν λόγω κείμενο ζητούσε συνταγματική μεταρρύθμιση, που θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη αυτονομία στις περιφέρειες - ένα βασικό αίτημα των διαδηλωτών στις ανατολικές περιοχές των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπως και αναγνώριση από το Σύνταγμα της ρώσικης γλώσσας. Ωστόσο, το ζήτημα της χορήγησης αμνηστίας σε δυνάμεις αυτοάμυνας, που υπήρχε αρχικά, δεν μπήκε στο τελικό σχέδιο του εν λόγω μνημονίου. Για το ζήτημα, άμεση ήταν η αντίδραση των βουλευτών του ΚΚ Ουκρανίας, που απείχαν από την ψηφοφορία.
Βέβαια, πριν στεγνώσει το μελάνι του συγκεκριμένου κειμένου, ο αντιδραστικός αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, έσπευσε να δώσει το σήμα ότι μπαίνει στην «τελική φάση εκκαθάρισης η αντιτρομοκρατική εκστρατεία στην ανατολή».
Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» το φαβορί
Σε ό,τι αφορά την προεδρική κούρσα, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης, ο Πέτρο Ποροσένκο, γνωστός ως «βασιλιάς της σοκολάτας», ιδιοκτήτης της σοκολατοβιομηχανίας «Roshen» αλλά και άλλων επιχειρήσεων (αυτοκινητοβιομηχανία, μέσα ενημέρωσης κ.λπ.), εμφανίζεται να είναι πρώτος με 34%, αλλά ακόμα και με 54% που του εξασφαλίζει την εκλογή από τον πρώτο γύρο. Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός έχει διατελέσει υπουργός σε πολλές αστικές κυβερνήσεις (των Γιουτσένκο, Τιμοσένκο και Γιανουκόβιτς) έχει τη στήριξη του κόμματος Πανουκρανική Ενωση για τη Μεταρρύθμιση (UDAR), του πρώην μποξέρ και με ισχυρές σχέσεις με τη Γερμανία Βιτάλι Κλίτσκο, που απέσυρε τη δική του υποψηφιότητα ήδη από το Μάρτη, και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες θέλει να επιχειρήσει συμβιβασμό με τη Ρωσία, επιμένοντας ταυτόχρονα και στις σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ακολουθεί με 10% η Γιούλια Τιμοσένκο, από το κόμμα που είναι στην κυβέρνηση «Μπατκίβτσινα» («Πατρίδα») και βέβαια είναι η γνωστή αστή πολιτικός, που έχει διατελέσει πρωθυπουργός, πρωταγωνίστησε στη λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση» και καθιερώθηκε ως η «βασίλισσα του φυσικού αερίου», γιατί θησαύρισε, όπως και άλλοι από τους λεγόμενους «ολιγάρχες», δηλαδή καπιταλιστές, που αναδείχτηκαν παίρνοντας μέρος στο πλιάτσικο της λαϊκής περιουσίας, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Τρίτος στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται ο Σεργκέι Τιγκίπκο, τραπεζίτης, με επίσης γύρω στο 10% και ακολουθεί με 4,6% Μιχάιλο Ντόπκιν, από το Κόμμα των Περιφερειών (πρώην κόμμα του ανατραπέντα Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς), ο Ολεγκ Τιανιμπόκ, από το εθνικιστικό «Σβόμποντα» («Ελευθερία»), με 3,6%, ενώ ο ναζιστής Ντμίτρο Γιάρος από το «Δεξιό Τομέα» είναι στο 1,5%. Ο Πέτρο Σιμονένκο, πρώτος Γραμματέας του ΚΚ Ουκρανίας, την προηγούμενη βδομάδα απέσυρε την υποψηφιότητά του, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες συνθήκες που διαμορφώνονται και δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, γιατί πρόκειται για φάρσα.
Πάντως, την Πέμπτη η κυβέρνηση του Κιέβου ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενόψει των προεδρικών εκλογών με τον αυτοανακηρυχθέντα πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ να δηλώνει ότι θα υποβάλει στοιχεία (που θα αποδεικνύουν) ότι η Ρωσία θέλει να τορπιλίσει τις προεδρικές εκλογές με κλιμάκωση της έντασης.
Ανοιγμα Ρωσίας προς Κίνα
Ταυτόχρονα με την διεξαγωγή των εκλογών, που μένει να φανεί πώς θα καταλήξουν, συνεχίζεται το παιχνίδι στη γεωστρατηγική σκακιέρα, όπου η Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ και καπιταλιστική Ρωσία, που συγκρούστηκαν για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους όπως και για το μοίρασμα της αγοράς και σε άλλους τομείς. Χαρακτηριστική εξέλιξη είναι η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, που υπογράφτηκε μέσα στη βδομάδα στη Σανγκάη στο περιθώριο της 4ης Συνόδου για την Αλληλεπίδραση και την Οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).
Η συμφωνία εκτιμάται ότι εξασφαλίζει εναλλακτική διέξοδο στη Ρωσία, ώστε να ξεπεράσει πιθανές απώλειες από εμπλοκή λόγω Ουκρανίας στην τροφοδότηση της ευρωπαϊκής αγοράς, ζήτημα που ήταν η κύρια επιδίωξη των ΗΠΑ, προκειμένου τα δικά της μονοπώλια να καλύψουν το ενδεχόμενο ρήγμα με τις χώρες της ΕΕ. Τα στοιχεία μιλούν για συμφωνία συνολικής αξίας 400 δισ. δολαρίων και βέβαια ήταν μια διαπραγμάτευση που διαρκεί τουλάχιστον μια 10ετία.
Επίσης, σημασία έχει και άλλη μια εξέλιξη που δηλώνει την πρόθεση της Ρωσίας να απαντήσει στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και κάποιες χώρες της ΕΕ για την υπόθεση της Ουκρανίας, που αφορούν εκτός από αξιωματούχους και 17 ρώσικες επιχειρήσεις. Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλιουκάεφ δήλωσε την Πέμπτη σε οικονομικό φόρουμ στην Αγ. Πετρούπολη ότι η καλύτερη απάντηση είναι «να απαντήσουμε και εμείς οικονομικά, με απόσυρση κεφαλαίων και επενδύσεων» κάτι που είπε ότι «θα είναι μπούμερανγκ για τους δυτικούς εταίρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ