29 Μαΐ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μάχες στην Ανατολή και «γέφυρες» σε Ρωσία

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μάχες στην Ανατολή και «γέφυρες» σε Ρωσία
Στις εκδηλώσεις για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γαλλία έχει προσκληθεί ο Ρώσος πρόεδρος, όπου θα βρεθούν και άλλοι ηγέτες



Η Μέρκελ με τον αυτοανακυρηχθέντα πρωθυπουργό της Ουρκανίας Αρσένι Γιατσενιούκ (δεξιά) και τους προέδρους Γεωργίας και Μολδαβίας
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Συνεχίζεται από τις δυνάμεις της κυβέρνησης των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου ο αποκλεισμός της πόλης του Ντονέτσκ στην ομώνυμη επαρχία, που μαζί με αυτήν του Λουγκάνσκ έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Ταυτόχρονα άγνωστος είναι ο αριθμός των νεκρών ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων και αμάχων από το μακελειό που ξεκίνησε τη Δευτέρα, με το βομβαρδισμό από μαχητικά αεροσκάφη γύρω από το αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ. Την ίδια ώρα που η αντιδραστική κυβέρνηση αιματοκυλάει το λαό, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας μεγαλοβιομήχανος Πέτρο Ποροσένκο με κυνικό τρόπο δήλωσε: «Θα θέσουμε τέλος στην τρομοκρατία αυτή, ένας πραγματικός πόλεμος διεξάγεται κατά της χώρας μας». Αυτό είπε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Bild» μαζί με τον πρώην πυγμάχο και νεοεκλεγμένο δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.
Απαντώντας δε σε ερώτηση για το αν ήδη δίνει διαταγές στις ένοπλες δυνάμεις, ο Ποροσένκο απάντησε ότι, αφού δεν έχει ορκιστεί, δεν μπορεί ακόμη να δίνει διαταγές, αλλά υπογράμμισε: «Φυσικά, βρίσκομαι σε στενή επαφή με την κυβέρνηση και μπορώ να πω: Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση άρχισε επιτέλους. Δε θα επιτρέπουμε πλέον στους τρομοκράτες να απαγάγουν ανθρώπους στο δρόμο και να τους σκοτώνουν, δε θα τους επιτρέψουμε πλέον να καταλαμβάνουν κτίρια και να περιφρονούν το νόμο». Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Κιεβπόστ», ο νέος πρόεδρος πρότεινε αμοιβή 83 δολαρίων τη μέρα σε όσους καταταγούν στον ουκρανικό στρατό για να πάρουν μέρος στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» στην Ανατολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος αστός πρόεδρος επιχειρεί να δελεάσει «νέο αίμα», καθώς η σημερινή αμοιβή των στρατιωτών είναι 50 δολάρια το μήνα.
Πάντως οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες και κάτοικοι του Ντονέτσκ και άλλων πόλεων της Ανατολικής Ουκρανίας προετοιμάζονται για ν' αντιμετωπίσουν σφοδρότερη επίθεση τις επόμενες μέρες, φτιάχνουν νέα οδοφράγματα και νέοι κατατάσσονται στις δυνάμεις αυτοάμυνας...
Στη Γερμανία ο «πρωθυπουργός»
Στο Βερολίνο βρίσκεται από χτες ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ και έχει συναντήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, ενώ θα πάρει μέρος σε ενεργειακό φόρουμ. Εκτός από τον Γιατσενιούκ, η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντήσει και τους προέδρους της Γεωργίας, Γκιόργκι Μαργκβελατσβίλι, και της Μολδαβίας, Νικολάε Τιμόφτι, χωρίς όμως να γίνουν γνωστά τα όσα διαμείφθηκαν.
Πρόσκληση Ολάντ σε Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προσκληθεί από το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι την 5η Ιούνη, όπου αναμένεται να συζητήσουν και σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία. Ενας σύμβουλος του Κρεμλίνου για θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε σήμερα ότι η συνάντησή τους θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, την παραμονή των εκδηλώσεων για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη γαλλική πόλη Ντοβίλ. Στις εκδηλώσεις αυτές η γαλλική κυβέρνηση έχει καλέσει επίσης τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.
Η Γαλλία, με αφορμή τη στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να φέρει νέες κυρώσεις, ακόμα και τη μονομερή ακύρωση μιας διμερούς συμφωνίας για την πώληση 2 ελικοπτεροφόρων πλοίων, αξίας 1,2 δισ. ευρώ, που είχε συναφθεί το 2011 στο πλαίσιο των προσπαθειών της Μόσχας για τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Ενδιαφέρον έχει ότι ο Ολάντ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πέτρο Ποροσένκο, για να τον συγχαρεί για την εκλογή του, τον κάλεσε στις εκδηλώσεις για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στις 6 Ιούνη. Επίσης, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της γαλλικής Προεδρίας, τον ενθάρρυνε να προχωρήσει τις πολιτικές και οικονομικές «μεταρρυθμίσεις που περιμένει ο λαός της Ουκρανίας», διαβεβαιώνοντάς τον για τη στήριξη της Γαλλίας.
Η ΕΕ επιμένει στη στήριξη της κυβέρνησης εθνικιστών και φασιστών
Οπως αναμενόταν, στα συμπεράσματα του προχτεσινού Συμβουλίου αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η λυκοσυμμαχία επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου. Στο κείμενο γίνεται λόγος για «στήριξη στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα», χαιρετίζεται η «νομιμότητα του νεοεκλεγέντος προέδρου» και ο «εθνικός διάλογος» που, υποτίθεται, κάνει η κυβέρνηση του Κιέβου. Επίσης δηλώνεται ότι θα στηριχτούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να ξεπεράσει την κρίση, ρίχνοντας τα βάρη στο λαό. Σημειώνεται συγκεκριμένα: «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια στην Ουκρανία για τη σταθεροποίηση της μακροοικονομικής κατάστασης και τη διεξαγωγή διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή δημιούργησε μια ειδική ομάδα στήριξης της Ουκρανίας για να βοηθήσει τις ουκρανικές Αρχές να υλοποιήσουν ένα κοινώς συμφωνηθέν ευρωπαϊκό θεματολόγιο μεταρρυθμίσεων, σε συνεργασία με τα κράτη - μέλη, τους διεθνείς χορηγούς και την κοινωνία των πολιτών. Εκφράζουμε ικανοποίηση για τη δημιουργία της πλατφόρμας διεθνών χορηγών υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την πρόθεση διεξαγωγής, πριν το καλοκαίρι, μιας συνεδρίασης συντονισμού υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες. Διάφορα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί, μεταξύ των οποίων η πρώτη εκταμίευση μακροοικονομικής βοήθειας συνολικού ύψους 1,61 δισ. ευρώ και η υπογραφή της σύμβασης ανάπτυξης του κρατικού μηχανισμού μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης της Ουκρανίας».
Γίνονται επίσης εκκλήσεις στη Ρωσία να συνεχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα κι εκτοξεύονται απειλές για νέες κυρώσεις.
Η Νορβηγία ακυρώνει ασκήσεις με τη Ρωσία
Η κυβέρνηση της Νορβηγίας, που είναι μέλος του NATO, ακύρωσε χτες όλες τις κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες με τη Ρωσία έως το τέλος του τρέχοντος έτους, λόγω Ουκρανίας. Η υπουργός άμυνας της χώρας, Ινε Ερικσεν Σεράιντε, είπε χαρακτηριστικά: «Μετά από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, η Ρωσία συνέβαλε ν' αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η κατάσταση στην Ουκρανία» και πρόσθεσε:
«Βάσει μιας εκτίμησης της κατάστασης στην Ουκρανία και των ρωσικών ενεργειών, η κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει την αναστολή όλων των διμερών στρατιωτικών δραστηριοτήτων έως το τέλος του 2014».
Πάντως η Νορβηγία θα συνεχίσει τη διμερή συνεργασία σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με τη Ρωσία, όπως και τη συνεργασία σε θέματα τα οποία άπτονται την ασφάλεια των συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ