29 Μαΐ 2014

Με αντιλαϊκή ατζέντα και η νέα περιφερειάρχης

Με αντιλαϊκή ατζέντα και η νέα περιφερειάρχης

Οσο σωστό είναι ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται, άλλο τόσο σωστό είναι ότι τα λάθη γίνονται για να διορθώνονται. Αρκεί να αναγνωριστούν. Οταν προεκλογικά η «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνιζε ότι ο λαός της Αττικής δεν έχει ανάγκη από υπερασπιστές της ΕΕ αλλά μαχητές ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και του κεφαλαίου, αρκετοί καλοπροαίρετα ρωτούσαν πού κολλάει αυτή η επισήμανση, είτε γιατί δεν είχαν διαβάσει τα προγράμματα των διεκδικητών της Περιφέρειας, είτε γιατί οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αστικής διαχείρισης έκαναν τα πάντα ώστε να διεξαχθεί μια κοκορομαχία χωρίς κουβέντα για τις πολιτικές τους. Χτες, ακόμα, ένας αρθρογράφος στο «Εθνος» αναρωτιόταν αν θα είναι αντιμνημονιακός ο χαρακτήρας της διαχείρισης που θα ασκήσει στην Περιφέρεια η κα Δούρου.
Κι όμως, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά η κα Δούρου φρόντισε και φροντίζει, παρά την τακτική του «άλλα λόγια...», να κάνει καθαρό τουλάχιστον ένα: Οτι η πολιτική που θα ασκήσει κινείται εντός - πολύ εντός - του πλαισίου της ΕΕ.
***
Αυτήν την κατεύθυνση έκανε ξανά καθαρή προχτές με δύο συνεντεύξεις της στο ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό «Αλφα». Σε ερώτηση για την ανεργία δήλωσε: «Εμείς δεν τάξαμε θέσεις εργασίας, ούτε μιλήσαμε για την ανάπτυξη γενικά και αόριστα». Και εξηγώντας τι θα γίνει με τα χρήματα του ΕΣΠΑ δήλωσε μαζί με άλλα ότι «θα πάνε σε νεανική επιχειρηματικότητα». Η νέα περιφερειάρχης δεν «τα μαζεύει». Τα προγράμματα «νεανικής επιχειρηματικότητας», όπως εύσχημα ονομάζονται οι άδειες για σοφιστικέ μανάβικα, σουβλατζίδικα, τυροπιτάδικα και ψιλικατζίδικα, είναι ένα κερασάκι στην τούρτα, είναι πρώτα στη λίστα αυτών που προωθούνται από την ΕΕ ως προγράμματα για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας. Στην ουσία, είναι προγράμματα που σβήνουν από τους καταλόγους της ανεργίας τους ανέργους, μεταθέτουν στους ίδιους τους ανέργους την ευθύνη για ένα πρόβλημα που ο καπιταλισμός, με όποια διαχείριση, όχι μόνο δεν μπορεί να λύσει αλλά το εντείνει. Η κα Δούρου, λοιπόν, συνεπέστατη με τις προεκλογικές εξαγγελίες της, επαναλαμβάνει αυτό ακριβώς: Δεν πρόκειται να δημιουργηθεί καμία θέση εργασίας, θα δοθούν κίνητρα σε νέους ανέργους να γίνουν επιχειρηματίες κι... όποιος επιβιώσει.
***
«Φεύγουμε - είπε - από τη λογική δρόμοι και γέφυρες, τη λογική των υποδομών». Και συμπλήρωσε: «Δεν είμαι θιασώτης μιας λογικής που λέει θα πάρω το πλεόνασμα (...) και θα αρχίσω να το μοιράζω». Αφήνουμε στην άκρη το γεγονός ότι οι υποδομές με τις οποίες δεν θέλει να έχει σχέση είναι απαραίτητες για τη ζωή των ανθρώπων, ειδικά σε μια περιοχή σαν την Αττική, που πνίγεται στην πρώτη μπόρα, καίγεται στην πρώτη κάψα και τρέμει στο ενδεχόμενο ενός σεισμού. Αφού δεν είναι αυτής της λογικής, ποιας είναι; Το λέει η ίδια όταν τη ρωτούν τι θα κάνει με τα 4 δισ. του ΕΣΠΑ που έχει να διαχειριστεί. «Δεν θα πάνε γενικά και αόριστα, υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι που πρέπει να εξυπηρετηθούν, αιρεσιμότητες (σ.σ. παραπέμπει σε ρήτρα - σκοπιμότητα - επιλεξιμότητα), που είναι λίγο δύσκολο να εξηγηθεί...». Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το ζουμί. Κίνητρο για την άσκηση της πολιτικής στην Περιφέρεια (η οποία είναι τμήμα του κράτους των καπιταλιστών, για όσους το ξεχνούν...) δεν είναι οι ανάγκες του λαού αλλά οι προτεραιότητες που βάζει το μεγάλο κεφάλαιο και προωθούνται μέσα από τα προγράμματα της ΕΕ - τέτοιο είναι όλο το περιεχόμενο του ΕΣΠΑ - κι αυτό ακριβώς όχι απλά θα εφαρμόσει αλλά φροντίζει και να το υπερασπίσει η νέα περιφερειάρχης. «Προωθούμε - έγραφε προεκλογικά στο πρόγραμμά της - ένα πλουραλιστικό οικονομικό μοντέλο, όπου συνυπάρχουν ο ιδιωτικός, ο δημόσιος και ο κοινωνικός τομέας. Ο ιδιωτικός τομέας προφανώς έχει σημαντικό ρόλο στο νέο παραγωγικό - αναπτυξιακό πρότυπο για την Αττική».
***
Και τι θα γίνει με την ανεργία; Παραμένει το ερώτημα που ήταν αφορμή και γι' αυτές τις συνεντεύξεις. Εχει δώσει ήδη απάντηση στο πρόγραμμά της, που προβλέπει: «Ειδικές ρήτρες απασχόλησης για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και για δημιουργία νέων στις επιχειρήσεις που επιδοτούνται από δημόσιους περιφερειακούς πόρους». Δηλαδή, ένα ολόκληρο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων (βλ. ρήτρες) με φοροαπαλλαγές, στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Είναι η λογική της «ενεργού απασχόλησης», δίνω χρήμα που έχω πάρει από τον εργαζόμενο μέσω φορολογίας στον κεφαλαιοκράτη (ή τον φοροαπαλλάσσω μεταθέτοντας τα βάρη στον εργαζόμενο) για να μην τον απολύσει! Τόσο φιλεργατική πολιτική... Οτι αυτή η φράση είναι copy paste από τα ανάλογα κείμενα της κυβέρνησης της ΝΔ δεν ξενίζει καθώς και η κυβέρνηση την έχει αντιγράψει από ανάλογα κείμενα της ΕΕ, που με τη σειρά τους αποτυπώνουν τις θέσεις των καπιταλιστών, οι οποίοι υπόσχονται ότι με κρατικό χρήμα θα κάνουν επενδύσεις.
***
Ας επανέλθουμε, όμως, στην αρχική υπενθύμιση: Το ΚΚΕ τόνιζε ότι ο λαός της Αττικής δεν έχει ανάγκη από υπερασπιστές της ΕΕ αλλά μαχητές ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και του κεφαλαίου. Μετεκλογικά, αυτή η επισήμανση αποκτά χαρακτήρα πρόσκλησης για οργάνωση της πάλης καθώς η νέα περιφερειάρχης, ανάμεσα στ' άλλα που δεν έκρυψε προεκλογικά, έχει προσδιορίσει επακριβώς και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί. Αναφερόμενη στις παραγωγικές δυνατότητες της Αττικής έγραφε: «Αυτά τα παραγωγικά συστήματα περικλείουν αξιόλογες και αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες τόσο χάρη στα συγκριτικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που εμπεριέχουν όσο και χάρη στις κεντρικές αναπτυξιακές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην "Ευρώπη 2020" και εξειδικεύονται στις επιλογές για το νέο ΕΣΠΑ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020». Για όσους δε θυμούνται ή δε γνωρίζουν, η στρατηγική «Ευρώπη 2020» είναι αυτή ακριβώς που, με κυρίαρχη αξία την «ανταγωνιστικότητα», δίνει τη δυνατότητα στους καπιταλιστές να διασφαλίζουν αυξανόμενη κερδοφορία από καλύτερες θέσεις πατώντας πάνω στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων. Αυτός είναι και ο πυρήνας της πολιτικής που βεβαιώνει και μετεκλογικά ότι θα ασκήσει η κα Δούρου.
Για τέτοια ανατροπή μιλάνε η κα Δούρου και ο ΣΥΡΙΖΑ! Αν είχε καταλάβει άλλο πράγμα προεκλογικά όποιος την ψήφισε, τώρα είναι αργά για κλάματα. Δεν είναι όμως αργά για να πάρει τα μέτρα του. Να φροντίσει να οργανωθεί, να παλέψει για να ανοίξει ο δρόμος για μια ζωή χωρίς τους καπιταλιστές και το σύστημά τους που γεννά την ανεργία. Αυτή η μάχη θα δοθεί και στην Περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ