13 Μαΐ 2014

Δημοσκόπηση GPO (και κάποιες σκέψεις πάνω σε αυτήν)

 Δημοσκόπηση GPO (και κάποιες σκέψεις πάνω σε αυτήν)

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 21,5%, έναντι 21% της Νέας Δημοκρατίας, και ακολουθούν το Ποτάμι με 8,5%, η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 7%, η Ελιά με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,7% και η ΔΗΜΑΡ με 3%.

Ευρωεκλογές
Πρόθεση ψήφου
ΣΥΡΙΖΑ
21,5%
ΝΔ
21%
Ποτάμι
8,5%
ΧΑ
7,5%
ΚΚΕ
7%
Ελιά
6%
ΑΝΕΛ
3,7%
ΔΗΜΑΡ
3%

Αντίθετα, στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 24,5%, έναντι 23,1% του ΣΥΡΙΖΑ, και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,2%, το Ποτάμι με 7%, η Χρυσή Αυγή με 6,9%, η Ελιά με 5,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4% και η ΔΗΜΑΡ με 2,8%.

Βουλευτικές εκλογές
Πρόθεση ψήφου
ΝΔ
24,5%
ΣΥΡΙΖΑ
23,1%
ΚΚΕ
7,2%
Ποτάμι
7 %
ΧΑ
6,9%
Ελιά
5,9%
ΑΝΕΛ
4%
ΔΗΜΑΡ
2,8%

Επιπλέον, το 67% των ερωτηθέντων πιστεύει πως θα υπάρξει νέο μνημόνιο, ενώ το 67,5% πιστεύει ότι η χώρα δεν βγαίνει από την κρίση.

Το 63,1% αξιολογεί αρνητικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, ενώ το 66,3% δεν πιστεύει πως η οικονομική πολιτική αποδίδει καρπούς.

Στο ερώτημα για το ποιον θεωρούν ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό, το 44,6% απαντά τον Αντώνη Σαμαρά και το 36,9% τον Αλέξη Τσίπρα.

Η δημοσκόπηση παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Ανατροπή» το βράδυ της Δευτέρας
Πηγή: Κουτί της Πανδώρας
Εάν η δημοσκόπηση αυτή έχει κάποια σχέση με την πραγματικότητα (δεν βάζουμε και το χέρι μας στην φωτιά) προκύπτουν κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

1) Η διανοητική κατάσταση του μέσου έλληνα ψηφοφόρου εξακολουθεί συνοψίζεται στο γνωστό τραγούδι του Στέλιου:


2) Το ψοφίμι από την Κουμουνδούρου δεν δείχνει να τραβάει με τίποτε και ας έχει απέναντι του την χειρότερη κυβέρνηση τουλάχιστον από την μεταπολίτευση και μετά, και είναι απορίας άξιο πόσος καιρός θα χρειαστεί για να διαλυθεί στα εξών συνετέθη εάν χάσει και την προοπτική της άμεσης "κυβερνησιμότητας", καθώς για χάρη της έχει ήδη απολέσει κάθε ιδεολογικό-πολιτικό συνεκτικό πλαίσιο.

3)Δύο τουλάχιστον εκλογικές φούκες του '12, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, δείχνουν να σκάνε με το "ποτάμι" να προσπαθεί να τις αντικαταστήσει. Ωστόσο ούτε τα αθροιστικά ποσοστά τους αναπληρώνει, ούτε είναι ιδιαίτερα σίγουρο πως θα αντέξει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Προσωπικά το βλέπω για κόμμα "μιας χρήσης" και άμα...

4) Η σκόνη του '12 αρχίζει και κατακάθεται. Με εξαίρεση την "φούσκα" του ποταμιού για την οποία μιλήσαμε πριν, βλέπουμε μια επανασυσπείρωση γύρω από τους "παραδοσιακούς" πολιτικούς πόλους που γνωρίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια με την αλλαγή της κομματικής εκπροσώπησης των πόλων αυτών, όπου την σκυτάλη για την δεσπόζουσα θέση στην σοσιαλδημοκρατία έχει πάρει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο χώρος της άκρας λαϊκίστικης δεξιάς εκπροσωπείται πλέον από τους μαχαιροβγάλτες της ΧΑ στην θέση των κλόουν του ΛΑΟΣ.
Εξακολουθεί βέβαια να υπάρχει ένα κενό στον οπορτουνιστικό χώρο. Κενό που προέκυψε από την πλήρη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και που οι ΑΝΤΡΑΣΥΑ και "plan B" δεν δείχνουν να μπορούν μέχρι τώρα να καλύψουν. Επιβεβαιώνεται δηλαδή η δεξιά στροφή του '12 που δείχνει να σταθεροποιείται.

5) Επιβεβαίωνεται πως η μόνη ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει κάποια στιγμή (έστω και ελάχιστο) κεφάλι από την ΝΔ ώστε να διεκδικήσει κυβέρνηση, είναι η σταθεροποίηση (ή ακόμη "καλύτερα" η περαιτέρω ενδυνάμωση) της ΧΑ σε υψηλά εκλογικά ποσοστά. Τυχόν επαναπατρισμός δεξιών ψηφοφόρων θα έβαζε ταφόπλακα στην όποια κυβερνητική του φιλοδοξία, η οποία πλέον έχει μετατραπεί και σε όρο πολιτικής επιβίωσης για την Κουμουνδούρου όπως εξηγήσαμε παραπάνω.
Μέσα από αυτό το πρίσμα μπορούν να γίνουν κατανοητές και αρκετές πρόσφατες "φιλικές" κινήσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ προς την ναζιστική συμμορία.

6) Εάν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία του γκάλοπ για τις βουλευτικές εκλογές, τότε όχι μόνο η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ για την διατήρηση του καλπονοθευτικού μπόνους των +50 εδρών αποδεικνύεται μπούμεραγκ για τον πρώτο, αλλά δύσκολα θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και εάν το έπαιρνε, αφού οι εν δυνάμει κυβερνητικοί "εταίροι" του (ΑΝΕΛ-ΔΗΜΑΡ) δείχνουν σημάδια συρρίκνωσης έως εξαφανίσεως.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γλέζου εξάλλου, αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο έλαβαν υπόψην τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ