ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πιέσεις ιμπεριαλιστών για στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης
Εντείνονται οι πιέσεις των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και της λεγόμενης ομάδας των G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Βρετανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Ιταλία και ΕΕ ως σύνολο) να καμφθεί διά της βίας η αντίσταση στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας όσων αντιδρούν στην κυβέρνηση του Κιέβου, των εθνικιστών και φασιστών.
Το ΝΑΤΟ προχτές, με τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε και ο Δ. Αβραμόπουλος, επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία, αλλά και άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ είναι στο στόχαστρο των μονοπωλιακών ομίλων στον ανταγωνισμό τους με τα ρωσικά μονοπώλια που βλέπουν να απειλείται ο ζωτικός τους χώρος. Η παραπέρα διείσδυση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς εκφράστηκε με τις δηλώσεις του γγ της λυκοσυμμαχίας που κάλεσε σε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα με τη Ρωσία, επίσης στην προοπτική ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, στην καταδίκη της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία και στη στήριξη της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου. Εξάλλου είχαν προηγηθεί οι εξαγγελίες του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για χρηματοδότηση με 1 δισεκατομμύριο ώστε να αυξηθούν οι στρατιωτικές βάσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Νέες απειλές από τους G7
Απειλές για νέες αυστηρότερες κυρώσεις απηύθυναν οι ηγέτες της ομάδας των G7 προς τη Ρωσία, κατηγορώντας την ότι δεν συμβάλλει στο να «τεθούν υπό έλεγχο οι ταραχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας».«Είμαστε προετοιμασμένοι να εντείνουμε τις στοχευμένες κυρώσεις και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο», δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της G7, μετά το τέλος της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Στην ανακοίνωση αυτή υπογραμμίζεται «ο σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», το ότι δεν γίνεται αποδεκτή η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία που «πρέπει να την επιστρέψει στην Ουκρανία» και δηλώνεται πλήρης στήριξη «στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και του νέου προέδρου της Πέτρο Ποροσένκο».
Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση της ρωσικής κυβέρνησης διά στόματος τόσο του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο πρώτος, μιλώντας σε Γάλλους δημοσιογράφους πριν το ταξίδι στο Παρίσι, είπε ότι «η Ρωσία δεν έχει στείλει δυνάμεις στην Ανατολική Ουκρανία» και προκάλεσε τους Δυτικούς εταίρους «να δείξουν αν έχουν αποδείξεις», ενώ σκωπτικά θύμισε τις δήθεν αποδείξεις του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ για τα χημικά του Σαντάμ και σχολίασε ότι είναι οι ΗΠΑ που διαθέτουν πολλές στρατιωτικές βάσεις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά τους. Ο Μεντβέντεφ επίσης δεικτικά σημείωσε: «Η λεγόμενη G7 μιλάει έπειτα απ' αυτό (σ.σ. τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών) για μετρημένες δράσεις του ουκρανικού στρατού εναντίον του ίδιου του λαού του».
Σήμερα οι ηγέτες της G7 και ο Ρώσος Πρόεδρος θα βρεθούν στις εκδηλώσεις για την απόβαση της Νορμανδίας στη Γαλλία, όπου αναμένεται να γίνουν διμερείς επαφές του Ρώσου Προέδρου με το Γάλλο Πρόεδρο, το Βρετανό πρωθυπουργό, τη Γερμανίδα καγκελάριο και πιθανά και τον Ομπάμα, κάτι για το οποίο έχει δηλώσει διαθέσιμος.
Χτες, επίσης, στο Παρίσι έγινε συνάντηση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι, όπου διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η ...θεωρητική συμφωνία τους να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά από την άλλη είναι φανερό ότι υπάρχει διάσταση συμφερόντων. Πιο χαρακτηριστική ήταν η δήλωση Λαβρόφ, που είπε ότι «ευχόμαστε να δούμε μια Ουκρανία ειρηνική, σταθερή, ένα μέρος για όλους όσοι ζουν στην Ουκρανία, όπου θα νιώθουν ίσοι, ότι τους σέβονται, ότι τους ακούν, ότι ζουν στην ειρήνη και σε μια χώρα που αποτελεί μια γέφυρα, όχι ένα πιόνι. Ευχόμαστε και σε άλλες χώρες, όπως στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, να επικρατήσει η ειρήνη και να μη χρησιμοποιούνται ως πιόνια».
Επιτροπή Ερευνας συστήνει η Ρωσία
Εν
τω μεταξύ η Ρωσία για την προώθηση των δικών της συμφερόντων συνέστησε
Επιτροπή Ερευνας για «εγκλήματα κατά του λαού». Ο εκπρόσωπος της
επιτροπής, Βλαντίμιρ Μαρκίν, ανέφερε ότι η επιτροπή επιδιώκει κυρίως να
εντοπιστούν «οι πιλότοι, οι επίλεκτοι σκοπευτές και οι διοικητές του
πυροβολικού που ευθύνονται για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κατά
του άμαχου πληθυσμού στο έδαφος της Ουκρανίας».Η επιτροπή θα πάρει επίσης συνεντεύξεις από τους περίπου 4.000 Ουκρανούς οι οποίοι έχουν μεταβεί στη Ρωσία για να γλιτώσουν από τις μάχες.
Στην ίδια την Ανατολική Ουκρανία και τις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ συνεχίζονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί κατά αμάχων, ενώ έγινε γνωστό ότι στην προχθεσινή επίθεση σε νοσοκομείο στο Κράσνι Λιμάν στην επαρχία του Λουγκάνσκ ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί πολύ περισσότεροι από τους 25 τραυματισμένους πολιτοφύλακες που είχε αναφερθεί αρχικά. Πάντως και στις δύο ανατολικές επαρχίες, παρά το σφυροκόπημα, οι πολιτοφύλακες που έχουν συγκροτήσει οι κάτοικοι όχι μόνο αντιστέκονται, αλλά και καταλαμβάνουν νέες βάσεις του ουκρανικού στρατού και αποκτούν και τον εξοπλισμό τους. Οι αρχές του Κιέβου γι' αυτό το λόγο σκέφτονται να επιβάλουν στρατιωτικό νόμο (κάτι όμως που δεν θα έχει καμία πρακτική διαφορά, αφού όλα δείχνουν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την περιοχή). Κατά τα άλλα ο μεγαλοβιομήχανος «βασιλιάς της σοκολάτας», Πέτρο Ποροσένκο, θα αναλάβει τα καθήκοντά του το Σάββατο παρουσία ιμπεριαλιστών ηγετών. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα εκπροσωπηθεί στην ορκωμοσία με τον πρέσβη της στην Ουκρανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου