4 Ιουλ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί αλλά και οι διπλωματικές επαφές

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί αλλά και οι διπλωματικές επαφές
  • Νεκρούς αλλά και σοβαρές ζημιές σε σπίτια και εργοστάσια μέτρησαν και χτες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ
  • Τηλεφωνικές επαφές μεταξύ Ποροσένκο, Ολάντ, Μέρκελ, Πούτιν και Ομπάμα



Στο Κραματόρσκ (φωτ.) οι κάτοικοι μετρούν νεκρούς και ισοπεδωμένα σπίτια
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ - ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--
Νέους νεκρούς μέτρησε και χτες ο πληθυσμός των ανατολικών επαρχιών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ της Ουκρανίας, όπου η κυβέρνηση του Κιέβου συνεχίζει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».
Ετσι, την ώρα που ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο εμφανιζόταν έτοιμος για μια νέα εκεχειρία (όπως δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν), οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν ασταμάτητοι, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια, αλλά και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Το ρωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ μετέδιδε ότι μετά από βομβαρδισμούς στο χωριό Στάραγια Κοντράσεβκα, 20 χλμ. από το Λουγκάνσκ, σκοτώθηκαν επτά άτομα, ανάμεσά τους και ένα 5χρονο κορίτσι, ενώ τραυματίστηκαν ακόμα οκτώ άτομα. Συνολικά, το τελευταίο διήμερο σε όλη την περιοχή του Λουγκάνσκ καταστράφηκαν δύο σχολεία, ζημιές προκλήθηκαν σε ένα εργοστάσιο χημικών, ένα γυαλιού, σε αγωγούς φυσικού αερίου. Στο Κραματόρσκ κτίρια «κάπνιζαν» και χτες, ενώ στο Σλαβιάνσκ δέχτηκε επίθεση το ξενοδοχείο όπου έμεναν συνεργεία ρωσικών ΜΜΕ. Η παροχή νερού και ρεύματος διακόπηκε σε αρκετά χωριά της περιοχής.
Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό πως εννέα Ουκρανοί συνοριοφρουροί τραυματίστηκαν όταν αντάρτες βομβάρδισαν με όλμους το φυλάκιο Ντολιάνσκιι, που ανακατέλαβε την Τρίτη ο στρατός του Κιέβου. Το Κίεβο ισχυριζόταν ότι οι «αυτονομιστές» είχαν τη στήριξη «μισθοφόρων» στρατολογημένων στη Ρωσία. «Με αυτό τον τρόπο οι μισθοφόροι επιδιώκουν να κατασυκοφαντήσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες και να ανακαταλάβουν το φυλάκιο που είχαν χάσει και ένα τμήμα των συνόρων», σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού. Επιπλέον, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας διέψευσε την πληροφορία (που κυκλοφόρησε σε μέσα «κοινωνικής δικτύωσης) ότι σκοτώθηκαν 40 Ουκρανοί αλεξιπτωτιστές.
Ολα αυτά, σημειώνονταν την ώρα που στο Κίεβο ακροδεξιοί διαδήλωναν ακόμα μια φορά ενάντια σε μια νέα εκεχειρία, ενώ στην ουκρανική Βουλή γινόταν δεκτός με χειροκροτήματα ο νέος «υπουργός Αμυνας» Βαλερί Γκελετέι (πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας ανώτατων κυβερνητικών στελεχών), όταν δήλωνε: «Θα γίνει νικητήρια παρέλαση στην ουκρανική Σεβαστούπολη». Η Σεβαστούπολη βρίσκεται στη χερσόνησο της Κριμαίας, περιοχή που μετά από δημοψήφισμα, το οποίο δεν αναγνωρίζει το Κίεβο ενώθηκε την άνοιξη με τη Ρωσία.
Εκτός από νέο «υπουργό Αμυνας», ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διόρισε χτες και νέο επικεφαλής στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, τον στρατηγό Βίκτορ Μουγένκο που, από το 2003 έως το 2004, υπηρέτησε στο Ιράκ. Το κοινοβούλιο ενέκρινε και τους δύο διορισμούς.
Λαβρόφ: «Κανείς δε θα καταθέσει τα όπλα μονομερώς»
Σε χτεσινή τους τηλεδιάσκεψη, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να ενθαρρύνει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να συνάψουν μια συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές, στο πλαίσιο των όσων συμφώνησαν προχτές στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας, Γαλλίας. Τηλεδιάσκεψη επρόκειτο να γίνει «μέσα στις επόμενες ώρες» και μεταξύ Μέρκελ - Ολάντ - Ποροσένκο.
Ακόμα, τηλεφωνική επαφή είχε η Μέρκελ και με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με την καγκελαρία, οι δύο ηγέτες «υπογράμμισαν από κοινού τη σημασία μιας άμεσης εκεχειρίας που θα γίνει σεβαστή και από τις δύο πλευρές» και «σε αυτό το πλαίσιο η Ρωσία θα πρέπει πάνω απ' όλα να συνεισφέρει και να επέμβει, ώστε οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία θα σεβαστούν αυτήν την εκεχειρία». Ακόμα, ζήτησαν «κανένας μαχητής» και «κανένα όπλο» από τη Ρωσία να μην περνά στην Ουκρανία.
Πάντως, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «κανείς δε θα καταθέσει τα όπλα μονομερώς». Η προχτεσινή διακήρυξη του Βερολίνου προέβλεπε ότι μια συμφωνία εκεχειρίας πρέπει να επιτευχθεί σε διμερή βάση, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «χτες (σ.σ. προχτές) οι εκπρόσωποι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας δήλωσαν έτοιμοι γι' αυτό. Τώρα όλα εξαρτώνται από τους δυτικούς εταίρους μας... Για να συγκληθεί η Ομάδα Επαφής (σ.σ. στην οποία συμμετέχουν οι δυο πλευρές και ο ΟΑΣΕ) είναι απαραίτητη η παύση (σ.σ. του πυρός)... Επαναλαμβάνω ότι αυτό εξαρτιέται από την ηγεσία του Κιέβου, από τον Ουκρανό Πρόεδρο».
Η Ευρωπαϊκή Ενωση
Στο μεταξύ, χτες η ΕΕ χαιρέτισε την ετοιμότητα της Ρωσίας να επιστρέψει στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ και Ουκρανούς συνοριοφύλακες να βρεθούν σε σημεία ελέγχου στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο.
Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ Σαμπίν Μπέργκερ ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες θα συγκαλέσουν και άλλη συνάντηση με Μόσχα και Κίεβο για τα ζητήματα του φυσικού αερίου (βλέπε χρέος, τιμές πώλησης). Την ίδια στιγμή, βέβαια, τόνισε πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το αέριο που αγοράζουν από τη Ρωσία όπως χρειάζεται, ίσως και να το προμηθεύσουν στην Ουκρανία.
Χτες βράδυ, το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ επικαλούνταν «ευρωπαϊκή πηγή» σύμφωνα με την οποία χτες ξεκίνησε στη βελγική πρωτεύουσα συνάντηση Ευρωπαίων, Ουκρανών και Ρώσων «ειδικών» για να προετοιμαστούν τριμερείς υπουργικές επαφές στις 11 Ιούλη, προκειμένου να εξηγηθούν τα οφέλη από τη συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα ΕΕ - Ουκρανία.
  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δεν πέρασε χτες από την Ουκρανική Βουλή κυβερνητικό νομοσχέδιο που θα εκχωρούσε περισσότερες αρμοδιότητες στο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να χειρίζεται ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση του φυσικού αερίου, την εξόρυξη και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις τιμές. Η ρύθμιση δεν εξασφάλισε τις 226 ψήφους που χρειάζονταν, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του «πρωθυπουργού» Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε: «Θα μείνουμε χωρίς αέριο το χειμώνα αν δε στηρίξετε τα κυβερνητικά νομοσχέδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ