29 Ιουλ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Οι φονικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αγριότητα

 ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι φονικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αγριότητα
  • Δύο παιδιά ενός και πέντε χρόνων είναι ανάμεσα στους δεκάδες νεκρούς του Σαββατοκύριακου
  • Βομβαρδίστηκαν μαιευτήριο και σχολείο



Καπνοί από βομβαρδισμούς, χτες, στο Ντονέτσκ. Οι νεκροί άμαχοι αυξάνονται καθημερινά
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Με ένταση συνεχίζονται οι φονικές επιθέσεις της κυβέρνησης του Κιέβου στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς μες στο Σαββατοκύριακο βομβαρδίστηκαν αδιακρίτως σπίτια και μια σειρά σημεία γεμάτα αμάχους.
Συγκεκριμένα, η πόλη Γκορλίφκα - όπου υπάρχει το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Ντονμπασένεργκο - βομβαρδιζόταν από τις 5 το ξημέρωμα της Κυριακής για ώρες ολόκληρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 13 άτομα, ανάμεσά τους δυο παιδιά ενός και πέντε χρόνων, ενώ δημοσιογράφοι τοπικών ΜΜΕ έκαναν λόγο για δεκάδες νεκρούς. Οι όλμοι έπληξαν ακόμα και ένα μαιευτήριο και ένα σούπερ - μάρκετ που εκείνη την ώρα ήταν ανοικτό. Το Κίεβο, ωστόσο, κατηγόρησε τους ρωσόφωνους για την πολύνεκρη επιδρομή και ισχυρίστηκε ότι οι αντάρτες προχωρούν σε «αιματηρές πράξεις τρομοκρατίας» και «βάλλουν αδιακρίτως κατά πολιτών» για να «δυσφημίσουν την ουκρανική κυβέρνηση».
Σφοδροί βομβαρδισμοί έπληξαν και την πόλη Αβντίιφκα - όπου σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ λειτουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο χημικό εργοστάσιο της Ευρώπης - στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε ακόμα άνθρωποι.
Το απόγευμα της Παρασκευής, η υπηρεσία Τύπου της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ είχε καταγγείλει ότι βομβαρδίστηκε ένα στάδιο, ένα γυμνάσιο και ένας τερματικός σταθμός λεωφορείων.
Την Κυριακή, έγινε γνωστό ότι η εταιρεία «Donetsk fuel and energy company» (DETK) ανέστειλε τη λειτουργία εννιά ορυχείων (όπου δούλευαν 3.000 εργάτες), επειδή η γραμμή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές και ανησυχούσαν για τις συνέπειες μιας ξαφνικής διακοπής.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα κι αφού παρασημοφόρησε μέλη της νέας Εθνικής Φρουράς, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωνε ότι «δεν πρόκειται για μια εσωτερική σύγκρουση, η Ουκρανία υπερασπίζεται το έδαφός της απέναντι σε ξένους μισθοφόρους, κακοποιά στοιχεία και τρομοκράτες». Την ίδια στιγμή, σε τηλεφωνική του επαφή με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωνε ότι παρά τη διάλυση της ουκρανικής κυβέρνησης και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών, οι «οικονομικές μεταρρυθμίσεις» θα συνεχιστούν απαρέγκλιτα.
Χτες το απόγευμα, ο Βλαντίμιρ Αντιουφέγεφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», αναγνώρισε ότι οι ρωσόφωνοι αντάρτες έχασαν τον έλεγχο ενός τμήματος της περιοχής κοντά στο σημείο συντριβής του «Μπόινγκ» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών». Ολα δείχνουν πάντως ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα εντείνεται καθημερινά, με δεδομένη τη διαρκή ανανέωση της στήριξης που οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσφέρουν στην ουκρανική κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι εκπρόσωποι του Κιέβου «διαρρέουν» ότι η «εκκαθάριση» των ανατολικών περιοχών είναι υπόθεση λίγων ακόμα εβδομάδων, ενώ την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν 33 εκατομμύρια δολάρια στον ουκρανικό στρατό μέχρι το τέλος του 2014, στο πλαίσιο «διαφόρων προγραμμάτων» και «με προτεραιότητα την υπεράσπιση των συνόρων της χώρας», όπως διευκρίνισε ο Αμερικανός πρέσβης στο Κίεβο Τζέφρι Πιατ.
Πάντως, προχτές, ο εκπρόσωπος της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) στη ρωσική περιφέρεια του Ροστόφ, Βασίλι Μαλάγεφ, ανέφερε ότι 41 Ουκρανοί στρατιώτες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στον ουκρανικό στρατό και «ζήτησαν βοήθεια για να περάσουν στη ρωσική πλευρά γιατί δε θέλουν να πολεμήσουν εναντίον του λαού τους».
Νέες κυρώσεις και επαφές
Χτες, οι πρεσβευτές των χωρών - μελών της ΕΕ κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για νέο γύρο ταξιδιωτικών κυρώσεων σε βάρος προσώπων και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων εταιρειών. Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επαφή των ηγετών της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, οι οποίοι συμφώνησαν για τη λήψη περαιτέρω μέτρων σε βάρος της Ρωσίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας. Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε ότι οι Φρανσουά Ολάντ, Μπάρακ Ομπάμα, Αγκελα Μέρκελ, Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντσι εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Μόσχα δεν ασκεί πιέσεις στους «αυτονομιστές» στην Ανατολική Ουκρανία ώστε αυτοί να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε λαμβάνει μέτρα για να γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας. Επίσης, οι ηγέτες τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν εάν και κατά πόσον η Ρωσία παρέχει άμεση στρατιωτική βοήθεια στους ρωσόφωνους.
Χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η Μόσχα δε θα προχωρήσει σε αντίποινα, ούτε θα αντιδράσει "υστερικά" ως απάντηση στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ». «Δεν ετοιμαζόμαστε να εφαρμόσουμε το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού"», πρόσθεσε, σημειώνοντας: «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ψυχραιμία και ο Πρόεδρος έχει ήδη πει ότι φυσικά και δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Αλλά το να καταληφθούμε από υστερία και να απαντήσουμε σε ένα χτύπημα με χτύπημα (είναι κάτι που) δεν αξίζει σε μεγάλη χώρα». Σχετικά με τις έρευνες για τη συντριβή του «Μπόινγκ» είπε ότι «μόνο η έντιμη, ανοιχτή συμμετοχή όλων όσοι έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με το αεροπορικό δυστύχημα μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική. Οτιδήποτε άλλο θα το θεωρήσουμε δόλια προσπάθεια επιρροής της έρευνας, που θέτει υπό αμφισβήτηση το τεκμήριο της αθωότητας».
Την Κυριακή, ο Λαβρόφ είχε τηλεφωνηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, ο Λαβρόφ «απαίτησε από τον Κέρι να διατάξει τους υποτελείς του να σταματήσουν να εμποδίζουν πλέον τον ΟΑΣΕ να επιτελεί το έργο του» μέσω των παρατηρητών του. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέρι «κάλεσε τον υπουργό (Εξωτερικών της Ρωσίας) Λαβρόφ να σταματήσει την αποστολή βαρέων όπλων, τις ρίψεις ρουκετών και τα πυρά πυροβολικού από τη Ρωσία στην Ουκρανία και να αρχίσει να συμβάλλει σε μια αποκλιμάκωση της σύγκρουσης». Ταυτόχρονα ο Λαβρόφ διέψευσε τα δήθεν στοιχεία που παρουσίασαν οι Αμερικανοί για ρίψεις οβίδων από ρωσικό έδαφος προς την Ουκρανία.
Πάντως, σχετικά με τις νέες κυρώσεις που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε το Σάββατο ότι «είναι η άμεση απόδειξη ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν χαράξει μία πορεία προς τον απόλυτο περιορισμό της συνεργασίας με τη Ρωσία σε ζητήματα διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας».
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Globe and Mail», εκτίμησε ότι πλέον είναι πολύ δύσκολη η επιστροφή της Ρωσίας στην Ομάδα των πιο Ανεπτυγμένων Χωρών που το 1998 είχε μετονομαστεί από G7 σε G8. Επίσης, σε συνεδρίαση του ιαπωνικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας με την παρουσία του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε εγκρίθηκε το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων.
Χτες, ο αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Τόνι Μπλίνκεν, υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία ετοιμάζεται να παραδώσει πιο ισχυρούς εκτοξευτήρες πυραύλων στους αυτονομιστές της Ουκρανίας, κατηγορίες που η Ουάσιγκτον είχε επαναλάβει και την Παρασκευή. Την ίδια μέρα, άλλωστε, είχε σημειωθεί η επίθεση στη ρωσική επαρχία Ροστόφ με δεκάδες όλμους, που η Ρωσία κατήγγειλε ότι προήλθαν από την ουκρανική πλευρά, ενώ κατηγόρησε το Κίεβο ότι είχε στο στόχαστρό της μέλη των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας.
Το Σάββατο, το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε εκδώσει νέα ανακοίνωση, με την οποία ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ωθούν το Κίεβο προς την ισχυρή καταστολή του ρωσόφωνου πληθυσμού της Ουκρανίας. Ενα είναι το συμπέρασμα: Η κυβέρνηση Ομπάμα φέρει μέρος της ευθύνης τόσο για την εσωτερική σύγκρουση στην Ουκρανία όσο και για τις σοβαρές επιπτώσεις της».
Χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ετοιμάζει ο ΟΑΣΕ
Οσον αφορά την πορεία των ερευνών γύρω από τα αίτια της συντριβής του «Μπόινγκ», ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έκανε γνωστό ότι σκέφτεται να αναπτύξει μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη στην περιοχή της συντριβής, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαίωσαν διπλωμάτες του Οργανισμού.
Η διεθνής ομάδα ερευνητών, την οποία συνόδευαν εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ, για να φτάσει στο σημείο της συντριβής αναγκάστηκε χτες να γυρίσει πίσω για δεύτερη συνεχόμενη φορά, εξαιτίας των μαχών, όπως δήλωσε και ο ηγέτης των ανταρτών Βλαντίμιρ Αντιουφέγεφ, που εξήγησε ότι ρωσόφωνοι που τη συνόδευαν βρέθηκαν μπροστά σε μάχες και γύρισαν πίσω.
Ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε χτες ότι η εξέταση των μαύρων κουτιών του «Μπόινγκ» αποκάλυψε μια «αποσυμπίεση» που οφείλεται με μια «ισχυρή έκρηξη», κάτι ωστόσο για το οποίο η εκπρόσωπος του ολλανδικού Συμβουλίου Ασφαλείας (OVV - που έχει αναλάβει τις έρευνες), Σάρα Φερνόι, δήλωσε ότι «προτιμάμε να περιμένουμε να αποκτήσουμε μία πληρέστερη εικόνα για το τι συνέβη από το να δημοσιεύουμε αποσπασματικές πληροφορίες εδώ και εκεί».
Σχετικά με την ανάπτυξη οπλισμένης αποστολής στη ζώνη που παραμένουν τα συντρίμμια, οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Αυστραλίας και της Μαλαισίας απέκλεισαν τελικά το ενδεχόμενο ανάπτυξής της, με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, να εξηγεί: «Συμπεράναμε ότι υπάρχει αληθινός κίνδυνος μια διεθνής αποστολή να εμπλακεί αμέσως στη σύγκρουση στην Ουκρανία... Ακόμη και μια στρατιωτική επέμβαση πολύ μεγάλης κλίμακας δεν θα μας εξασφάλιζε το πλεονέκτημα».
Σε δηλώσεις της η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, υποστήριξε ότι η πτώση του «Μπόινγκ» μπορεί να συνιστά «έγκλημα πολέμου».
Τέλος, ο ΟΗΕ καταγγέλλει σε έκθεσή του χρήση από τους ρωσόφωνους αντάρτες και από τις ουκρανικές δυνάμεις βαρέων όπλων εντός των κατοικημένων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, 1.129 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 3.442 έχουν τραυματισθεί από τα μέσα του Απρίλη, όταν ξεκίνησε η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ