23 Αυγ 2014

ΔΑΝΙΑ: Η νέα ταξική σχολική μεταρρύθμιση

ΔΑΝΙΑ: Η νέα ταξική σχολική μεταρρύθμιση


Ηδη από τις 11 Αυγούστου έχουν ανοίξει τα σχολεία στη Δανία μετά το διάλειμμα των καλοκαιρινών διακοπών. Στη νέα χρονιά θα μπει σε εφαρμογή η σχολική μεταρρύθμιση που ψήφισε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση σε συνεργασία με τα φιλελεύθερα κόμματα.
Παρά το μελάνι που έχει ξοδευτεί για να παρουσιαστεί η μεταρρύθμιση αυτή ως καινοτόμα και πρωτοπόρα, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς κυριαρχεί κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας για συγκεκριμένους λόγους. Ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι αρμοδιότητες των δασκάλων καθώς και το πλαίσιο της διδακτικής ύλης.
Να σημειωθεί εδώ ότι η λειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπάγεται στην αρμοδιότητα των δήμων και το ρόλο του εργοδότη απέναντι στους δασκάλους αναλαμβάνει ο εκάστοτε διευθυντής του σχολείου.
***
Αυτό που έχει ανακοινωθεί είναι ότι η διάρκεια της σχολικής μέρας θα είναι μεγαλύτερη και η διδασκαλία των μαθημάτων θα συνδυαστεί με προγράμματα κίνησης και δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους για να σπάει η μονοτονία καθώς και σχολικό φροντιστήριο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε μαθητή. Σε αυτό το πλαίσιο θα ενσωματωθούν και παιδαγωγοί.
Για τα παιδιά των μικρών τάξεων η διδασκαλία θα είναι 30 ώρες τη βδομάδα, για τα παιδιά 4ης έως 6ης τάξης 35 ώρες τη βδομάδα και για τους μαθητές της 7ης έως 9ης τάξης (9τάξια είναι η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στη Δανία) θα είναι 37 ώρες τη βδομάδα.
Θα αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας μαθηματικών και δανέζικων, τα αγγλικά θα διδάσκονται από την πρώτη τάξη και από την 7η τάξη οι μαθητές θα επιλέγουν δέσμες μαθημάτων.
Ολα τα παραπάνω, χωρίς όμως να διευκρινίζεται το ποιος θα πληρώσει τις παραπάνω ώρες και τις δραστηριότητες, αφού και οι περισσότερες ώρες διδασκαλίας αλλά και τα ατομικά φροντιστήρια απαιτούν την πρόσληψη επιπλέον δασκάλων και παιδαγωγών, πράγμα που δεν επιτρέπουν τα οριοθετημένα από τον δανέζικο «Καλλικράτη» οικονομικά των δήμων.
***
Ηδη έχουν αρχίσει παράπονα αλλά και ενστάσεις από δασκάλους ότι τους έχει δοθεί πρόγραμμα που επιβάλλει να διδάσκουν μέχρι και 31 ώρες τη βδομάδα, που σημαίνει ότι τους αφαιρείται ο χρόνος προετοιμασίας για τη διδασκαλία των μαθημάτων. Ακόμα σε πολλά σχολεία έχει μπει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό φακέλωμα αφού οι δάσκαλοι αναγκάζονται να χτυπάνε κάρτα για το πότε μπαίνουν και πότε βγαίνουν από το σχολείο.
Πολλοί διευθυντές έχουν κάνει και απαράδεκτες δηλώσεις, ότι οι δάσκαλοι είχαν... καλομάθει, ότι έκαναν την προετοιμασία στις παραλίες και τα καφενεία και γι' αυτό τώρα θα υποχρεούνται να την κάνουν στο χώρο του σχολείου.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Γιόργκεν Μάντρουπ, από το Σύλλογο Διευθυντών Σχολείων, για τη νέα κατάσταση, σε εφημερίδα καθημερινής κυκλοφορίας. «Στην κοινωνία μας προωθείται η εντατικοποίηση σε όλα τα επαγγέλματα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς διανοείται κάποιος ότι οι δάσκαλοι θα έμεναν έξω από αυτό. Απλά θα πρέπει να αλλάξουν τρόπο σκέψης και να εφεύρουν πιο έξυπνες και αποδοτικές μορφές προετοιμασίας των μαθημάτων. Το διαδίκτυο σήμερα προσφέρει άπειρες δυνατότητες και δεν χρειάζεται τόση προετοιμασία όπως παλιά», σημείωσε.
Συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αντιλαϊκή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, που στηρίζεται και από τους «Κοκκινοπράσινους» (αδερφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ), με ακόμα μια αντιλαϊκή μεταρρύθμιση πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συγκρούεται άμεσα, μέσω των δήμων, εκμεταλλευόμενη και τη στάση του εργοδοτικού συνδικαλισμού, με έναν ακόμα κλάδο για να του αφαιρέσει τα οποιαδήποτε κεκτημένα δικαιώματα και να μειώσει κι άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης.
***
Η νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο μορφωτικό επίπεδο των Δανών, τη στιγμή μάλιστα που προπαγανδίζουν ότι η Δανία δίνει προτεραιότητα στους τομείς της έρευνας και της υψηλής τεχνολογίας.
Οι δάσκαλοι, όσες φιλότιμες προσπάθειες κι αν καταβάλουν, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις του σύγχρονου αστικού εκπαιδευτικού συστήματος των ταξικών φραγμών και τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών θα μένουν επί της ουσίας αμόρφωτα.

Πάνος ΑΠΕΡΓΗΣ
Κομματική Οργάνωσης Σκανδιναβίας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ