Παζάρια και προσαρμογές με φόντο τα μνημόνια διαρκείας
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
|
Την ίδια ώρα, συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) ανασχεδιάζουν τις μορφές των μνημονίων, τα οποία είναι αλληλένδετα με τις ανάγκες χρηματοδότησης τόσο προς το αστικό κράτος, έως ότου αποκατασταθούν οι συνθήκες διεξόδου στις χρηματαγορές, όσο και τη διασφάλιση χρηματοδότησης προς τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ
Η δίμηνη παράταση
της σημερινής εκδοχής του αντιλαϊκού προγράμματος (μέχρι τέλος Φλεβάρη
2015) συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών
της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ).Από την επίσημη ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ προκύπτουν τα παρακάτω:
-- Μετά τη λήξη του μνημονίου με τη σημερινή μορφή, προβλέπεται η δυνατότητα της «προληπτικής πιστωτικής γραμμής», κρατικής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει νέο μνημόνιο και αντιλαϊκά μέτρα αφού σημαίνει χρηματοδότηση από τον ESM της ΕΕ, ανεξάρτητα αν αυτό θα είναι το ίδιο ακριβώς ή όχι με τα προηγούμενα και, τέλος πάντων, είναι ένας παράγοντας ενταγμένος τα μόνιμα μνημόνια της ΕΕ
--Ορος και προϋπόθεση για τη μετάβαση στην «επόμενη μέρα» (μετά και τη λήξη της παράτασης) είναι να ολοκληρωθούν τα «μεταρρυθμιστικά μέτρα της τρέχουσας αξιολόγησης που εκκρεμούν», καθώς επίσης και η συμμετοχή του ΔΝΤ και στο νέο μηχανισμό χρηματοδότησης. Το Γιούρογκρουπ «καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την γρήγορη και πλήρη εφαρμογή όλων των μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης». Οπως επισημαίνουν, οι μεταρρυθμίσεις είναι «κρίσιμες για την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και θα συνεισφέρουν στην επίτευξη σταθερής ανάπτυξης και απασχόλησης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών».
-- Το Γιούρογκρουπ «καλωσορίζει τις πρόσφατες θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία», δηλαδή την εμφάνιση αναιμικών ρυθμών καπιταλιστικής ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι «το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς και αποδεικνύεται ακρογωνιαίος λίθος στη μεταστροφή της Ελλάδας σε βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας».
Σε πρώτη φάση, το «ελληνικό ζήτημα» θα συζητηθεί στο πρώτο Γιούρογκρουπ της νέας χρονιάς, που συνεδριάζει στις 26 Γενάρη, ενώ οι τελικές αποφάσεις για την «επόμενη μέρα» αναμένονται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 16 Φλεβάρη.
«Από την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εξαρτώνται όλα τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησής του, στο Βερολίνο, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο. Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε πως «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει αυτόν το δρόμο και οι μέχρι τώρα επιτυχίες είναι ενθαρρυντικές για όλους ώστε να συνεχίσουμε σε αυτόν το δρόμο». Από την πλευρά του, ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο «θέμα της πολιτικής σταθερότητας», στο «μεγάλο θέμα του καθαρού πολιτικού ορίζοντα», λέγοντας ότι η απόφαση για επιτάχυνση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ελήφθη προκειμένου να αποσαφηνιστεί η πολιτική κατάσταση και, σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης, η κυβέρνηση να μπορεί να εργαστεί απρόσκοπτη προκειμένου να επιτύχει την απογείωση της ελληνικής οικονομίας...
Να σημειωθεί πως το ΔΝΤ δηλώνει «αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα», δηλαδή για την ενδοαστική διαπάλη και την αποτύπωσή της και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με τη συμμετοχή και της πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτή διεξάγεται εντός των τειχών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αλλωστε, το ΔΝΤ θα είναι και σ' αυτήν τη φάση παρόν, γιατί ,σύμφωνα με τη Γερμανία αλλά και άλλα κράτη της Ευρωζώνης, αποτελεί δικλείδα ασφαλείας στις δοσμένες συνθήκες ύφεσης και μεγάλων χρεών Γαλλίας, Ιταλίας. Μόνο που συνεπικουρεί και η επιβράδυνση της Γερμανίας.
Βιομήχανοι και τραπεζίτες
Από
την πλευρά τους, οι Ελληνες βιομήχανοι, με απευθείας παρεμβάσεις τους,
ζητούν «συνεννόηση» μεταξύ των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης πάνω
στις βασικές προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η συναίνεση σήμερα είναι εθνικά ωφέλιμη όσο ποτέ (...) Να τολμήσουμε να στείλουμε στην κοινωνία και στα κόμματα ένα μήνυμα συνεννόησης και συναίνεσης». Πρόσθεσε, ακόμη, πως «το
κόστος της αβεβαιότητας και ανασφάλειας που πληρώνουμε οφείλεται στο
ότι δεν έχουμε καταφέρει να αποσυνδέσουμε το πολιτικό από το οικονομικό
ρίσκο. Και όσο το πρώτο μεγαλώνει, θα συμπαρασύρει το δεύτερο». Οπως
είπε, «μία είναι η πρόκληση για την ηγεσία μας σήμερα, πολιτική και
οικονομική. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να απομονώσουμε τον
κίνδυνο. Ολοι μαζί»... Βάζοντας στο τραπέζι ολόκληρη την γκάμα των
αξιώσεων του ντόπιου κεφαλαίου, ζήτησε «μια γενναία συνταγματική
αναθεώρηση».Στην έκθεση που δημοσίευε την Παρασκευή το αμερικανικό μονοπώλιο του χρηματοπιστωτικού κλάδου «Goldman Sachs», ανέφερε ότι «ακόμη και αν σημειωθεί κυβερνητική αλλαγή, υπάρχει χώρος για συνέχεια και για συναινετική λύση» και ότι τα περιθώρια για πισωγύρισμα από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί και εφαρμοστεί είναι «εξαιρετικά περιορισμένα». Η «Goldman Sachs» ήταν από τα μονοπώλια του χρηματοπιστωτικού τομέα που μετείχαν στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στο Σίτι του Λονδίνου. Ετσι η «Goldman Sachs» συμπεραίνει πως «οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, πιθανότατα θα θελήσει να κεφαλαιοποιήσει τη συγκυρία που χτίζεται στην οικονομία αντί να πυροδοτήσει φυγή κεφαλαίων που θα οδηγούσε σε διπλή ύφεση». Λέει ακόμη ότι, ανεξάρτητα από τη διαμόρφωση του κυβερνητικού σκηνικού στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε θα διαφοροποιήσει τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
«Οι αγορές δεν ενδιαφέρονται για το ποιος κυβερνά την χώρα. Ενδιαφέρονται, όμως, όποιος κυβερνά να εφαρμόζει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Οι αγορές θα ανακάμψουν στον βαθμό που υποχωρήσει η αβεβαιότητα για το πλαίσιο άσκησης της οικονομικής πολιτικής», αναφέρει σε χτεσινό σχόλιο ο όμιλος της «Alpha Bank». Τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων της αστικής διαχείρισης οφείλουν να είναι «συμβατά με τη συνέχιση της πολιτικής προσαρμογής της οικονομίας με άξονα τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ανταγωνιστική ανάπτυξη», εκτιμά η συγκεκριμένη τράπεζα.
Στην Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομίας
Στις αρχές της εβδομάδας (15-16/12) επισκέπτεται την Αθήνα ο Επίτροπος της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί,
αρμόδιος για τις οικονομικές και τις δημοσιονομικές Υποθέσεις. Σύμφωνα
με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντ.
Σαμαρά, καθώς και με τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας,
Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, τη
διοίκηση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» και «κοινωνικούς εταίρους». Σε πρόσφατες
δηλώσεις του, ο Π. Μοσκοβισί είχε υποστηρίξει πως «το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα», καθώς, όπως είχε αναφέρει, «είναι απαραίτητο για την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων». Είχε σημειώσει, επίσης, και αυτός πως «όποια και αν είναι η απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου, υπάρχουν τρόποι για να προχωρήσουμε», τονίζοντας παράλληλα ότι «για να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν περισσότερα»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου