18 Δεκ 2014

Οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» απέκτησαν την ιστοσελίδα τους

Οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» απέκτησαν την ιστοσελίδα τους
Ο «Ριζοσπάστης» περιηγήθηκε στο site «5mina.gr»



Η αρχική σελίδα του site «5mina.gr»
Μια αξιόλογη και φιλόδοξη προσπάθεια ξεδιπλώνεται τον τελευταίο καιρό στο διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση «www.5mina.gr». Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της συγκεκριμένης ιστοσελίδας ανήκει σε μια ομάδα νέων που δουλεύουν στα διάφορα βραχύχρονα προγράμματα ελαστικής απασχόλησης, όπως τα «voucher», τα 5μηνα προγράμματα κατάρτισης και τα προγράμματα της λεγόμενης «Κοινωφελούς Εργασίας».
Ο «Ριζοσπάστης» τούς συνάντησε στην απεργία της 27ης Νοέμβρη, όπου συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, αλλά και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη στο Σύνταγμα.
Παρουσιάζοντας οι ίδιοι την ταυτότητα και το στόχο της πρωτοβουλίας, γράφουν στην ιστοσελίδα: «Είμαστε νέοι και νέες που γνωριστήκαμε: Εξω από τους διαδρόμους του ΟΑΕΔ. Στα ΚΕΚ, κάνοντας θεωρητικά μαθήματα για να ενταχθούμε στα λεγόμενα Voucher προγράμματα. Στο χώρο δουλειάς μας μέσω Κοινωφελών προγραμμάτων. Δημιουργήσαμε το συγκεκριμένο site γιατί δεν είμαστε μόνο εμείς, είμαστε πολλοί, είμαστε χιλιάδες που καθημερινά ψάχνουμε για μια δουλειά, βρισκόμαστε από κοινωφελή προγράμματα σε προγράμματα voucher και σε 5μηνα προγράμματα κατάρτισης.
Θέλουμε έναν χώρο που να μπορούμε όχι μόνο να ενημερωνόμαστε για τα προγράμματα εργασίας, αλλά να μπορούμε να γράφουμε την πείρα και την εμπειρία μας, τις δυσκολίες και τα προβλήματα, τα άγχη και τις αγωνίες, καθώς και την καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι εμείς τα "5mina"».
Ενημέρωση και επικοινωνία
Με κείμενα, γραφικά και φωτογραφικό υλικό, η καλαίσθητη ιστοσελίδα συνδυάζει την ενημέρωση και τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, με την πληροφόρηση για τις δράσεις που αναπτύσσονται μέσα από τα συνδικάτα και τις Επιτροπές Αγώνα αναφορικά με τα προβλήματα όσων δουλεύουν με τις συγκεκριμένες ελαστικές μορφές απασχόλησης. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στον επισκέπτη όχι μόνο να ενημερωθεί και να συζητήσει με νέους που «βράζουν στο ίδιο καζάνι», αλλά και να βρει πού μπορεί να «ακουμπήσει», να οργανωθεί και να παλέψει.
Από αυτή τη σκοπιά, φιλοδοξία του site «5mina.gr» είναι να συμβάλλει στη συλλογική έκφραση των νέων που ανακυκλώνονται κυριολεκτικά από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, που απασχολούνται σε δουλειές άσχετες με αυτό που σπούδασαν ή με αυτό που ονειρεύονταν να κάνουν, που γι' αυτούς, όπως και για χιλιάδες άλλους ανέργους και υποαπασχολούμενους έχει θαμπώσει η προοπτική της σταθερής και μόνιμης δουλειάς με πλήρη δικαιώματα. Αυτό συνοψίζει και το βασικό σύνθημα της πρωτοβουλίας: «Η ζωή μας δε χωράει σε 5μηνα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».
Για να δημιουργηθούν, όμως, οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, χρειάζεται οργάνωση στα συνδικάτα και συμμετοχή στη δράση τους, με στόχους και αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση απασχόλησης. Σ' αυτή την κατεύθυνση φιλοδοξεί να συμβάλει και το site, θέλοντας ταυτόχρονα να αποτελέσει τον «συνδετικό κρίκο» για τους εργαζόμενους στα «5μηνα» ακόμα και την περίοδο που βρίσκονται στην ανεργία, δεν απασχολούνται δηλαδή σε κάποιο πρόγραμμα.
«Ατάκες» και σχόλια με χιούμορ
Από την ιστοσελίδα δε θα μπορούσε να λείπει το χιούμορ. «Αν ακούσετε τίποτα για καμιά θέση εργασίας, ενημερώστε με σας παρακαλώ... Ψάχνω δεύτερη δουλειά γιατί πρώτη δε βρίσκω!»... γράφει η σελίδα που υποδέχεται τους επισκέπτες και στην ίδια θέση εναλλάσσονται άλλες «ατάκες», με το ίδιο σκωπτικό περιεχόμενο. Μια από αυτές λέει: «Βρήκα ένα 5ευρω και το πηγαίνω από το σαλόνι στην κουζίνα, επειδή το χρήμα πρέπει να κινείται»...
Στο site μπορεί να βρει κανείς φωτογραφίες από τη δράση που αναπτύσσουν εργαζόμενοι με voucher μέσα από τα συνδικάτα τους, πληροφορίες για τα προγράμματα που «τρέχουν», σχόλια γύρω από τα ζητήματα που αφορούν τους «ελαστικά απασχολούμενους», συνδέσμους για τις ιστοσελίδες αγωνιστικών συσπειρώσεων, αλλά και οργανισμών, που έχουν ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους στα «5μηνα». Η ιστοσελίδα καλεί τον επισκέπτη να στείλει την άποψη, την αφήγηση ή τον προβληματισμό του στη διεύθυνση «pesto@5mina.gr».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ