10 Ιαν 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Κλιμάκωση συγκρούσεων και παζάρι

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση συγκρούσεων και παζάρι



Οι μάχες στην Ουκρανία, με υφέσεις και εξάρσεις, συνεχίζονται
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Ανατολική Ουκρανία, με τέσσερις στρατιωτικούς νεκρούς και δύο άμαχους σε μάχες στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες που αντιδρούν στην εξουσία της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου. Την ίδια ώρα παραμένει αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί στις 15 Γενάρη η Σύνοδος κορυφής στη Αστάνα του Καζακστάν, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ .
Πρόκειται για έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς για τον ουκρανικό στρατό αφότου τέθηκε σε ισχύ η νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, την 9η Δεκεμβρίου. Ο εκπρόσωπος του στρατού, Α. Λισένκο, κατηγόρησε χτες τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι επιδίδονται σε «προκλήσεις, βάλλοντας με όλμους και εκτοξευτήρες ρουκετών Γκραντ» εναντίον θέσεων των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών συμπίπτει με την άφιξη στην Ανατολική Ουκρανία ρωσικών «ανθρωπιστικών οχηματοπομπών», εκ των οποίων «η ενδέκατη αποτελείται από 124 φορτηγά» και πέρασε τα σύνορα την Πέμπτη.
Πάντως, χτες ο Ντένις Πουσίλιν, εκπρόσωπος των πολιτοφυλάκων του Ντονέτσκ, διαπραγματευτής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας, είπε ότι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ομάδας Επαφής, δηλαδή της κυβέρνησης του Κιέβου, της Ρωσίας, των πολιτοφυλακών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), και ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την επικείμενη συνάντηση στο Καζακστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ