17 Φεβ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Οι μάχες δε σταμάτησαν παρά την εκεχειρία

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι μάχες δε σταμάτησαν παρά την εκεχειρία
Αν και μειώθηκαν σε πολλά σημεία, το Ντεμπάλτσεβε είναι το επίκεντρο της αμφισβήτησης της συμφωνίας του Μινσκ

Με νέα άρματα μάχης ενισχύονται οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Ντεμπάλτσεβε
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Οπως αναμενόταν, η εκεχειρία - συμβιβασμός ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες, που τέθηκε σε ισχύ από τα ξημερώματα της Κυριακής, ξεκίνησε με πολλές παραβιάσεις και αλληλοκατηγορίες και από τις δύο πλευρές. Η ίδια η συμφωνία που επικυρώθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας από την τετραμερή συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο, της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, και της καγκελαρίου της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, περιείχε πολλά σημεία που επιδέχονταν διαφορετικές ερμηνείες. Επίσης, η σύγκρουση στην Ουκρανία, που πληρώνει με το αίμα του ο ουκρανικός λαός, και είναι τόσο ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης της χώρας όσο και ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΕΕ και ΗΠΑ (που έχουν και επιμέρους διαφορές τακτικής) και την καπιταλιστική Ρωσία, αφορά το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στον πλούτο και τη γεωστρατηγική θέση.
Ετσι, από τις πρώτες ώρες της Κυριακής σε ορισμένα σημεία υπήρξε ανταλλαγή πυρών πυροβολικού ανάμεσα στις δύο πλευρές. Αν και σε επικοινωνία των ηγετών Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας, σε γενικές γραμμές εκφραζόταν η πεποίθηση ότι τηρείται η εκεχειρία, δεν κρυβόταν και η ανησυχία. «Φιτίλι» για άλλη μια φορά θέλησαν να βάλουν οι ΗΠΑ, από το Σάββατο, οπότε ο πρέσβης τους στην Ουκρανία, Τζέφρι Πιατ (από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία της κυβέρνησης φασιστών και εθνικιστών στο Κίεβο), δημοσίευσε φωτογραφίες στο διαδίκτυο, υποτίθεται, συστημάτων πυροβολικού του ρωσικού στρατού στην πόλη Ντεμπάλτσεβε. Αμεση και σκωπτική ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ι. Κονασένκοφ, που είπε: «Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς αυτά τα σκούρα, κοκκώδη μπαλώματα στις φωτογραφίες που δημοσίευσε ο Αμερικανός πρέσβης μπορούν να αποδείξουν οτιδήποτε». Και πρόσθεσε: «Αντίθετα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ο ρωσικός στρατός δε θεώρησε ποτέ ως τρόπο να ελέγχεις και να επιβεβαιώνεις στοιχεία με το να κοιτάζεις γυάλινες σφαίρες».
Η πόλη Ντεμπάλτσεβε είναι στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικός κόμβος, που η κυβέρνηση του Κιέβου θεωρεί δική της επικράτεια, όπως και οι πολιτοφύλακες. Στις διαπραγματεύσεις στο Μινσκ «δεν υπήρχε ούτε μία λέξη για το Ντεμπάλτσεβε στις συμφωνίες», ανέφερε ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Α. Ζαχαρτσένκο, που πρόσθεσε ότι «η Ουκρανία απλά πρόδωσε τους 5.000 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί σε αυτό». Επίσης, οι πολιτοφύλακες καταγγέλλουν ότι αντίθετα με τη συμφωνία, τα βαρέα όπλα της Ουκρανίας όχι μόνο δεν απομακρύνονται αλλά αυξάνονται. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Κιέβου ισχυρίζεται ότι ελέγχει τον αυτοκινητόδρομο και στέλνει νέες δυνάμεις στην περιοχή. Σε αυτή την ευρύτερη περιοχή το περασμένο 24ωρο σκοτώθηκαν 5 Ουκρανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 21, ενώ ο Πρόεδρος Ποροσένκο επανέφερε το ότι «αν δεν υπάρξει ειρήνη, ίσως χρειαστεί να αποφασίσουμε την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε ολόκληρη τη χώρα».
Ταυτόχρονα, οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» συνεχίζουν κανονικά τις μάχες μη αναγνωρίζοντας τη συμφωνία του Μινσκ, ενώ άμαχοι νεκροί από πυρά αναφέρθηκαν και στα περίχωρα του Λουγκάνσκ.
Αλλο αμφισβητούμενο στοιχείο είναι η πρόβλεψη της συμφωνίας να αναλάβει ο ουκρανικός στρατός τα σύνορα με τη Ρωσία αφού πρώτα γίνουν τοπικές εκλογές σε ορισμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση έως το τέλος του 2015. Ωστόσο οι πολιτοφύλακες δηλώνουν ότι δεν θα πατήσει Ουκρανός στρατιώτης στα εδάφη τους.
Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ρωσόφωνων
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έδωσε χτες στη δημοσιότητα νέα λίστα προσώπων και οντοτήτων στους οποίους επιβάλλει κυρώσεις για την εμπλοκή τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία, στην οποία περιλαμβάνονται δύο Ρώσοι αναπληρωτές υπουργοί Αμυνας. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ευθυγραμμίστηκε στην επιθετική αυτή ενέργεια της λυκοσυμμαχίας, αλλά μέσω του υπουργείου Εξωτερικών πλασάρει με τη γνωστή τακτική της ως «επιτυχία» το ότι στη λίστα «δεν περιελήφθησαν 92 ονόματα αλλά μόνο 19».
Τα ονόματα των Αρκάντι Μπάκιν και Ανατόλι Ιβανόφ, Α' αναπληρωτή υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, αντίστοιχα, περιλαμβάνονται στη λίστα όπως και άλλων προσώπων, όπως ο βουλευτής του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλέρι Ράσκιν, ο τραγουδιστής Γιοσίφ Κομπζόν και ακόμη άνθρωποι από τη Νοτιοανατολική Ουκρανία και 9 οργανώσεις και οντότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ