29 Μαρ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Οι αντιθέσεις που αιματοκύλησαν το λαό είναι εδώ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι αντιθέσεις που αιματοκύλησαν το λαό είναι εδώ

Οχημα του ουκρανικού πυροβολικού κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης
Οχημα του ουκρανικού πυροβολικού κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης
Με σποραδικές συγκρούσεις κύλησε και αυτή η βδομάδα στην Ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων, διατηρώντας την εύθραυστη συμφωνία - συμβιβασμό της 12ης Φλεβάρη στο Μινσκ της Λευκορωσίας, που μπήκε σε εφαρμογή στα μέσα Φλεβάρη, με τη στήριξη των κυβερνήσεων Γερμανίας, Γαλλίας και Ρωσίας.
Αν και περιορισμένες οι μάχες με βαριά όπλα, και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι συγκεντρώνουν δυνάμεις καθώς η πιθανότητα κλιμάκωσης είναι πολύ πιθανή, με δεδομένο ότι οι αιτίες της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης είναι παρούσες.
Αλλωστε και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την πλευρά της ΕΕ και των ΗΠΑ διατηρούνται και οι προκλητικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και τις βαλτικές χώρες συνεχίζονται. Χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις του πτέραρχου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Φίλιπ Μπρίντλαβ, την περασμένη Δευτέρα από τη Γερμανία ότι «εξετάζονται όλα τα μέσα ως απάντηση στη ρώσικη επιθετικότητα». Επίσης, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, γνωστή για τη δράση της στην Ουκρανία και τη στήριξη των εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων που ανέτρεψαν την προηγούμενη αστική κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς πριν από ένα χρόνο, σημείωσε ότι η αποστολή όπλων από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία εξαρτάται από την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας.
Την Τρίτη, επίσης, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με ψήφισμά της που στήριξαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι τάχθηκε υπέρ της αποστολής οπλικών συστημάτων στην ουκρανική κυβέρνηση «που θα βελτιώσουν την ικανότητα των δυνάμεών της να υπερασπιστούν την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας από τη συνεχιζόμενη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Και η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής της Βρετανίας δήλωσε ότι χρειάζεται επειγόντως να «ξαναχτίσει» η χώρα τις αμυντικές δυνατότητές της που εγκαταλείφθηκαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, εξαιτίας των αυξανόμενων παγκόσμιων απειλών, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία.
Στην αντιπαράθεση η ρωσική κυβέρνηση
Εντονη ήταν η αντίδραση της ρώσικης κυβέρνησης που σημειώνει ότι η κυβέρνηση του Κιέβου σκόπιμα κωλυσιεργεί και δεν εφαρμόζει τη διαδικασία για την πολιτική διευθέτηση, όπως προέβλεπαν οι όροι της συμφωνίας του Μινσκ. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ κάλεσε τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας να «αναλάβουν την ευθύνη τους» και να «διασφαλίσουν ότι το Κίεβο θα σεβαστεί τη συμφωνία του Μινσκ». Οπως σημείωσε «οι χώρες που λειτουργούν ως εγγυήτριες των συμφωνιών του Μινσκ... η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία... θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους ώστε να διασφαλιστεί πως τηρούνται οι όροι. Το να αγνοήσουμε ότι η μία πλευρά δεν τηρεί τις συμφωνίες δεν προάγει την εξομάλυνση της κατάστασης».
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για ενίσχυση του εθνικισμού στην Ουκρανία, με αφορμή δηλώσεις στρατιωτικών να δολοφονούνται οι Ρώσοι που συμμετέχουν στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης που ευνοούν την ουκρανική κυβέρνηση να συμβάλουν, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ενώ και αυτός με έμφαση τόνισε ότι «όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν στην αποκατάσταση της πολιτικής διαδικασίας στο πλαίσιο των συμφωνιών Μινσκ, όπου υπάρχει μια προφανής επιβράδυνση από την πλευρά του Κιέβου» και επέμεινε ότι η «Ομάδα Επαφής (κυβέρνηση, πολιτοφύλακες, Ρωσία) θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις επαφές για την επίλυση της κατάστασης».
Στην ίδια την Ουκρανία προωθούνται νέα αντιλαϊκά μέτρα ως όροι για την εκταμίευση δανείου από την ΕΕ ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε δόσεις και διάρκεια αποπληρωμής σε 15 χρόνια. Το μνημόνιο αυτό με τη λυκοσυμμαχία όπως και αυτό με το ΔΝΤ, που επίσης εξετάζει δάνειο 40 δισ. ευρώ, που γίνονται για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας φέρνουν νέα βάσανα στα λαϊκά στρώματα.
Λαϊκές αντιδράσεις για τη διέλευση αμερικανικών τανκς στην Ανατολική Ευρώπη
Σημαντικό γεγονός που βέβαια θάβεται από τα διεθνή αστικά ΜΜΕ, είναι οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στην Τσεχία και τη Σλοβακία ενάντια στην παρουσία ΝΑΤΟικών δυνάμεων και τη διέλευση μεγάλης φάλαγγας αρμάτων μάχης (πάνω από 100 τανκς) που συμμετέχουν στις προκλητικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες καθώς και στην πρόθεση των αστικών κυβερνήσεων να τοποθετήσουν βάσεις στο έδαφός τους. Στις κινητοποιήσεις πρωτοστατούν οι κομμουνιστές όπως στη διαδήλωση που είχε προγραμματιστεί για χτες στην κεντρική πλατεία της Πράγας από το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας και την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας, και τις 4 περιφερειακές εκδηλώσεις που έγιναν σε πόλεις της Σλοβακίας, από τη λεγόμενη Χάρτα 2015, μιας πλατιάς ομπρέλας - αν και ετερόκλητων - οργανώσεων που συνενώνονται στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, την ευρωατλαντική επέμβαση στην Ουκρανία, την ανάδειξη εθνικιστών και φασιστών, ενάντια στις ξένες βάσεις, για την ειρήνη και τη φιλία των λαών, όπου συμμετέχει και το ΚΚ Σλοβακίας. Οι πρωτοβουλίες αυτές δείχνουν ότι 24 χρόνια μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην Ανατολική Ευρώπη, οι λαοί αντιστέκονται και οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ζήτημα που αναπτύσσεται με αρκετές αντιφάσεις αλλά ελπιδοφόρο για την προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ