29 Μαρ 2015

Ρίχνουν στη μάχη 522 νέα πλοία οι Ελληνες εφοπλιστές

 Ρίχνουν στη μάχη 522 νέα πλοία οι Ελληνες εφοπλιστές

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ


Αδιαφιλονίκητοι ηγέτες στον χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας παραμένουν και το 2015 οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι εξακολουθούν να διατηρούν το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα εμπορικό στόλο στον κόσμο. Τα πρωτεία επιβεβαιώνει πρόσφατη έρευνα του ναυλομεσιτικού οίκου Clarkson για τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις του πλανήτη, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες πλοιοκτήτες βρίσκονται στην κορυφή με 5.057 πλοία ολικής χωρητικότητας 181,7 εκατ. gt και άλλα 522 πλοία 30 εκατ. gt υπό ναυπήγηση, παρότι η αξία του στόλου σημειώνει ελαφρά κάμψη καθώς πέφτει κάτω από τα 100 δισ. δολάρια (στα 99,5 δισ. δολάρια).

Εξίσου σημαντικό είναι οι επενδύσεις των Ελλήνων σε παραγγελίες για την ανέγερση νέων πλοίων κάθε τύπου, οι οποίες έφθασαν στο ποσό των 11 δισ. δολαρίων, με το μέσο συμβόλαιο νέας παραγγελίας να φθάνει σε 64 εκατ. δολάρια. Η επίδοση αυτή, τους κατατάσσει στη δεύτερη θέση πίσω από τους Αμερικανούς, ενώ για πρώτη φορά, μετά το 2009, τα δεξαμενόπλοια ήρθαν πρώτα στην προτίμηση των Ελλήνων και ακολούθησαν τα πλοία μεταφοράς αερίων.

Ρίχνουν στη μάχη 522 νέα πλοία οι Ελληνες εφοπλιστές
Στη δεύτερη θέση από άποψη χωρητικότητας είναι οι Ιάπωνες με 8.568 πλοία ολικής χωρητικότητας 161,8 gt και αξία στόλου 105,6 δισ. δολάρια, οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω με 318 νέα πλοία που έχουν υπό ναυπήγηση. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Κινέζοι με 6.540 πλοία ολικής χωρητικότητας 119,8 εκατ. gt, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Γερμανοί με 4.059 πλοία χωρητικότητας 94 εκατ. gt, και οι Αμερικάνοι με 5.078 πλοία χωρητικότητας 54,9 εκατ. gt (βλ. πίνακα). Ωστόσο, η «κούρσα για τη ναυπήγηση νέων πλοίων που ήταν σε έξαρση τα προηγούμενα χρόνια όταν οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία ήταν κάτι παραπάνω από ευοίωνες φαίνεται να φθάνει στο τέλος της. Και αυτό γιατι η υπερπροσφορά χωρητικότητας αποτελεί σήμερα τη βασική απειλή για την παγκόσμια ναυτιλία και ταυτόχρονα το μεγάλο εμπόδιο για την υγιή βελτίωση της ναυλαγοράς.

Ρίχνουν στη μάχη 522 νέα πλοία οι Ελληνες εφοπλιστές

Σε ανάλυση του ναυλομεσητικού οίκου G. Moundreas επισημαίνεται ότι η μείωση των επενδύσεων σε νεότευκτα πλοία τους τελευταίους μήνες είναι ενθαρρυντικό στοιχείο, καθώς εκτιμάται ότι θα βοηθήσει συνολικά την αγορά από το 2016 και μετά, ενώ θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται η πτώση των τιμών των μεταχειρισμένων πλοίων (θετικό για τους αγοραστές, αρνητικό για τους πωλητές), καθώς υπάρχουν δελεαστικές ευκαιρίες για εταιρείες που έχουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση (ρευστότητα) ή/και πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με έρευνα της XRTC που διενέργησε σε 130 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και 50 τράπεζες, ελληνικών και ξένων, το 79% απάντησε ότι το κόστος δανεισμού παρέμεινε αμετάβλητο το 2014, ενώ αναφορικά με το κόστος χρηματοδότησης το 2015 οι μισές τράπεζες απάντησαν ότι θα παραμείνει το ίδιο.

Ανταγωνιστικότητα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους, καθώς σχεδόν το 80% απάντησε ότι δεν επηρεάζει καθόλου ή επηρεάζει πολύ λίγο τις οικονομικές ανάγκες των ναυτιλιακών εταιρειών. \Σε κάθε περίπτωση το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Θ. Δρίτσα, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την ποντοπόρο ναυτιλία.
Ο πρόεδρος της Ένωσης, Θεόδωρος Βενιάμης, ενημέρωσε τον κ. Δρίτσα για τις θέσεις της Ένωσης σε σειρά θεμάτων, όπως είναι η κατάσταση στον χώρο της ναυτιλίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας, ζητήματα ναυτικής εκπαίδευσης και ναυτικής εργασίας, καθώς και για άλλα κρίσιμα θέματα που αφορούν στον κλάδο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα και προσθέτουν πως δεν εθίγησαν θέματα που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ναυτιλίας, όπως το φορολογικό, αν και από την πλευρά του εφοπλισμού τονίσθηκε η ανάγκη να αποφεύγονται από παράγοντες της κυβέρνησης δηλώσεις που μόνο σύγχυση προκαλούν σε ό,τι αφορά την ουσιαστική συνεισφορά της ποντοπόρου ναυτιλίας στην εθνική οικονομία. Μεγάλο μέρος της συζήτησης κάλυψε το πρόβλημα της ανεργίας των ναυτικών.
Πηγή: Ημερησία
Για να θυμηθούμε τι έλεγαν και οι ΣΥΡΙΖΑίοι για το ζήτημα λίγα χρόνια πριν:
  • Γιάννης Μηλιός
Η Οικονομική κρίση και η απάντηση της Αριστεράς

Η εξαιρετικά διαφωτιστική εισήγηση του καθηγητή Γιάννη Μηλιού στη συζήτηση που οργάνωσε το το "Δίκτυο Ανέντακτων Σύριζα Αιγάλεω" την Τετάρτη 28 Απριλίου με ομιλητές τον ίδιο και τον Αλέκο Αλαβάνο. Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μηλιός επισημαίνει: «Το κύριο πρόβλημα του κρατικού προϋπολογισμού και η κατάρρευση των κρατικών εσόδων οφείλεται πρωτίστως στις νόμιμες φοροαπαλλαγές και δευτερευόντως στη σκοπούμενη φοροδιαφυγή. Ειδικά το ‘ελληνικό επίτευγμα’ του εφοπλισμού που κατατάσσει την μικρή Ελλάδα στο 16% της παγκόσμιας ναυτιλίας και σε ορισμένες κατηγορίες πλοίων σε πάνω από το 20% αποδίδει σήμερα στον κρατικό προϋπολογισμό λιγότερο από όσα αποδίδουν τα παράβολα που πληρώνουν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι. [...] Ακόμα και την απαλλαγή από ΦΠΑ στις αγορές προϊόντων στην Ελλάδα απολαμβάνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, μαζί με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα ιδιωτικά σχολεία και τα καζίνο, ενώ υπολογίζεται ότι μόνο αυτή η φοροαπαλλαγή αν καταργηθεί το κράτος θα είχε έσοδα πάνω από 5 δις., όσα δηλαδή θα του αποφέρουν τα νέα μέτρα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ