19 Απρ 2015

ΟΦΗ «Ενα ακόμη... θύμα του ποδοσφαίρου - επιχείρησης»

ΟΦΗ
«Ενα ακόμη... θύμα του ποδοσφαίρου - επιχείρησης»

Επιστολή του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, προς τον υφυπουργό Αθλητισμού με αφορμή την πρόσφατη αποχώρηση της κρητικής ομάδας από τη Super League



Περιπτώσεις όπως αυτή του ΟΦΗ είναι αποτέλεσμα των λογικών που επιβάλλει το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, τονίζει ο Μ. Συντυχάκης
Περιπτώσεις όπως αυτή του ΟΦΗ είναι αποτέλεσμα των λογικών που επιβάλλει το εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, τονίζει ο Μ. Συντυχάκης
Icon
Στις βαθύτερες αιτίες που κρύβονται πίσω απ' την αποχώρηση του ΟΦΗ από το πρωτάθλημα της Super League (δεύτερη μετά απ' αυτή της Νίκης Βόλου) εξαιτίας κυρίως των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε και καθιστούν αβέβαιο μάλιστα το μέλλον του συλλόγου, αναφέρεται με επιστολή του προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.
Σε αυτή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι τέτοιου είδους φαινόμενα δεν είναι μεμονωμένα, αλλά, αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα των λογικών και των πρακτικών που υπάρχουν σήμερα στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο. Στο οποίο το ανελέητο κυνήγι κέρδους, τα επιχειρηματικά παιχνίδια συμφερόντων ή η έλευση εφήμερων «σωτήρων» φθάνουν σε σημείο να καθορίζουν ακόμα και την ύπαρξη ιστορικών συλλόγων.
Οπως τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, θύματα όλης αυτής της ιστορίας είναι οι ίδιοι οι φίλαθλοι, η νεολαία που είτε μετατρέπονται απλά σε μια καταναλωτική μάζα είτε λειτουργούν ως μοχλός πίεσης για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:
«Κύριε υφυπουργέ,
Ο πρόσφατος υποβιβασμός του ΟΦΗ δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, ούτε απλώς αποτελεί ένα φαινόμενο κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης. Αποκαλύπτει το τέλμα και τη σαπίλα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τον ανελέητο επιχειρηματικό ανταγωνισμό στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο.
Οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται πολλά χρόνια πριν. Αρχισε από την εποχή της μετάλλαξης του ποδοσφαίρου από ερασιτεχνικό σε επαγγελματικό και της εισόδου των επιχειρηματιών σε αυτό, εξέλιξη που κορυφώθηκε την τελευταία 15ετία.
Οι αγοραίες λογικές και τα παιχνίδια κέρδους που εφαρμόστηκαν, συντηρήθηκαν και απ' τις εκάστοτε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υιοθέτησαν και υλοποίησαν το μοντέλο του αθλητισμού - επιχείρηση. Εκτοτε οι επιδοτήσεις απ' τον κρατικό κορβανά στους μεγαλοεπιχειρηματίες, η διαγραφή χρεών των ΠΑΕ, η παράδοση προς εκμετάλλευση αθλητικών χώρων, η χείρα βοηθείας με την αλλαγή ή καταστρατήγηση νόμων που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει αποτελούν πάγια τακτική των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων. Τα ίδια αυτά κόμματα (βουλευτές και στελέχη τους πολιτικά ή/και αθλητικά), που χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα και ευαγγελίζονται "εξυγίανση", τήρηση των νόμων που αυτά θέσπισαν, είναι που διαχρονικά και συνειδητά ευνοούν την παραβίασή τους. Πώς να "καταστρέψεις" άλλωστε το δημιούργημά σου;
Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μόλις πριν από λίγες μέρες, με προκλητικό τρόπο και μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου - μια πρακτική που μέχρι χτες κατάγγελλε - αποφάσισε να προχωρήσει στη διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους, μεταξύ αυτών και σε πολλές ΠΑΕ για παραβάσεις του φορολογικού και τελωνειακού κώδικα. Μ' αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση πολιτεύεται στο να αντιμετωπίσει τις απάτες και τη διαφθορά. Χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματίες και εκβιάζει το λαό να πληρώνει αγόγγυστα τους φόρους και τα χαράτσια. Χαμένοι βγαίνουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι, αφού τα χρέη των ΠΑΕ που διαγράφονται είναι δεδουλευμένα ποδοσφαιριστών και υπαλλήλων.
Ο νόμος που κινεί τα νήματα του ποδοσφαίρου σήμερα, κάτι που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, είναι ο νόμος του κέρδους και ο ανελέητος ανταγωνισμός που φαντάζει ως νομοτέλεια. Είναι το ποδόσφαιρο του στοιχήματος και των κυκλωμάτων. Είναι το συνώνυμο της βίας, του ντόπινγκ, των στημένων παιχνιδιών. Γνωστός ως "νόμος της ζούγκλας", που οδήγησε, οδηγεί και θα οδηγεί κάθε φορά τις ομάδες και τους οπαδούς τους σε συγκρούσεις δίχως όρια. Είναι ένας πόλεμος που σχεδιάζεται, οργανώνεται και πραγματοποιείται κυρίως εκτός των γηπέδων, ισοπεδώνοντας αξίες και ιστορικές πορείες ομάδων, όπως του ΟΦΗ.
Θύματά του είναι ο φίλαθλος κόσμος, η νεολαία, που από τη μία περιορίζεται στην εξέδρα να καταναλώνει το θέαμα που γεννά κέρδη για τους λίγους και από την άλλη να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστική στιγμή αυτού του πολέμου είναι και αυτή του ΟΦΗ, ενός σωματείου με 90 χρόνια ιστορία, με την οποία ταυτίστηκαν πολλές γενιές του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα και που αποτελεί μέρος της ιστορίας του αθλητισμού της πόλης του Ηρακλείου και του νησιού.
Ο ΟΦΗ καλείται να πληρώσει, με τον υποβιβασμό του, μια πολιτική "εξυγίανσης" που ποτέ δεν έγινε και ποτέ δεν θα γίνει γιατί, απλά, εξυγίανση και υποταγή του αθλητισμού στο κέρδος με την επιχειρηματική δράση είναι πράγματα αλληλοαναιρούμενα.
Η πραγματική εξυγίανση στο ελληνικό ποδόσφαιρο προϋποθέτει την κατεδάφιση αυτού του σάπιου οικοδομήματος, που έχει στηρίγματά του τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους πολιτικούς και αθλητικούς παράγοντες που βρίσκονται πίσω από κάθε διαπλοκή και που εντάσσουν σ' αυτές τις επιχειρηματικές τους διαπλοκές ποικίλες δραστηριότητες, είτε πουλώντας θέαμα, είτε στήνοντας παιχνίδια (ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ), είτε ξεπλένοντας "μαύρο" χρήμα, είτε εξαργυρώνοντας την αγάπη χιλιάδων οπαδών για τα σωματεία τους, προκειμένου να διαμορφώσουν λαϊκό προφίλ για να στρώνουν ευνοϊκό έδαφος στους οικονομικούς - επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς.
Είναι γνωστό πόσες ΠΑΕ μπήκαν για τα τεράστια χρέη τους στους διακανονισμούς και διαδικασίες που παρέχει το άρθρο 44 καθώς και σε άλλες ειδικές ρυθμίσεις. Είναι γνωστό ότι σήμερα όλες οι ΠΑΕ χρωστάνε.
Γιατί άραγε δεν ενεργοποιείται το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους ώστε σε τακτή, ετήσια βάση να παρουσιάζονται στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων για κάθε ΠΑΕ; Αν γινόταν όμως αυτό θα ασφυκτιούσαν από τη διαφάνεια γιατί τρέφονται με την αδιαφάνεια. Το σκοτάδι είναι ο χώρος που ζει και κινείται όλο αυτό το σάπιο οικοδόμημα.
Αυτός δεν είναι αθλητισμός. Αυτός ο παρ-αθλητισμός οδηγεί στο περιθώριο τη δραστηριότητα του κάθε σωματείου στη γειτονιά, απαξιώνει τον αθλητισμό στο σχολείο, με χαμένη τη νεολαία.
Κύριε υφυπουργέ,
Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ από τη μια μεριά καταγγέλλει τη σημερινή κατάσταση, από την άλλη δεν αμφισβητεί ούτε κατά κεραία την εμπορευματοποίηση και το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών, με τους οποίους μάλιστα ξεκινάει και ένα επικίνδυνο "φλερτ". Στέκεται μόνο στις παθογένειες του συστήματος, που, όπως επισημαίνει, μπορούν να εξαλειφθούν απλά και μόνο με την εφαρμογή των νόμων και τη φυλάκιση των εκάστοτε ενόχων.
Για την ίδια την κυβέρνηση, η λύση μπορεί να δοθεί με την είσοδο "υγιών" επιχειρηματιών και τη συνύπαρξη του επαγγελματικού με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, πράγμα όχι μόνο ανέφικτο, αλλά και απόλυτα απατηλό όταν είναι προφανές ότι η όποια ενίσχυση του αθλητισμού ως εμπορεύματος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, λειτουργεί σε βάρος του αθλητισμού ως δικαιώματος.
Οι φίλαθλοι του ΟΦΗ - και όλων των ομάδων - πρέπει να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από αυτόν τον αθλητισμό που βιώνουν σήμερα, από τους "Μεσσίες" που έρχονται δήθεν για τη σωτηρία της ομάδας και μόλις "δουν τα δύσκολα" φεύγουν πολύ πιο πλούσιοι και πολύ πιο επώνυμοι απ' ό,τι ήρθαν. Δεν είναι δυνατόν να ταυτίζεται το καλό της ομάδας με το συμφέρον και τις επιδιώξεις του κάθε επιχειρηματία που την εκμεταλλεύεται.
Ο πραγματικός αθλητισμός είναι αυτός που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους ανεξαίρετα να συμμετέχουν σε αθλητική δραστηριότητα, με έπαθλο την υγεία τους, την καλλιέργεια και θωράκιση της προσωπικότητας κάθε νέου και νέας από τη συμμετοχή αυτή.
Ο ΟΦΗ, με την ιστορία που έχει, τη στήριξη του φίλαθλου κόσμου θα αναγεννηθεί και πάλι από τις στάχτες του από τη Γ' Εθνική. Ομως, οι όποιες αλλαγές συμπεριληφθούν στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο για τις ομάδες που υποβιβάζονται και θα ισχύσουν από την αγωνιστική χρονιά 2015 - 2016, αποτελούν παυσίπονο και σε καμία περίπτωση δεν οδηγούν στην αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών.
Είναι φανερό ότι η διαπλοκή ομάδων και επιχειρηματικών συμφερόντων, η οποία παράγει και αναπαράγει τέτοια φαινόμενα, τα πολλαπλασιάζει σαν τις κεφαλές της Λερναίας Υδρας και θα συνεχίσει να υπάρχει, εφόσον δεν αποκοπεί οριστικά και αμετάκλητα ο "ομφάλιος λώρος" τους.
Η μόνη λύση είναι η κατάργηση των ΠΑΕ και κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση στις ΠΑΕ, να αποδοθούν όλα τα χρέη των ΠΑΕ στο Δημόσιο και να νομοθετηθεί η άμεση διακοπή συμμετοχής ελληνικών ομάδων στο στοίχημα και σε άλλα παιχνίδια τζόγου.
Η πραγματική εξυγίανση του ποδοσφαίρου απαιτεί τη δημιουργία ενός άλλου ποδοσφαιρικού οικοδομήματος, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος, θα ελέγχεται σε τακτή βάση από φίλαθλα και άλλα λαϊκά όργανα, θα διοικείται από πραγματικούς φιλάθλους, θα αποκλείει κάθε επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο έτσι που οι πορείες των ομάδων να καθορίζονται εντός των γηπέδων. Ενα τέτοιο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα μπορεί να υπάρξει μόνο αν την εξουσία την έχει ο λαός και όχι οι επιχειρηματίες. Αρα απαιτείται σύγκρουση με την εξουσία τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ