8 Μαΐ 2015

Καταγγελίες για βιασμούς παιδιών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από Γάλλους στρατιώτες

Καταγγελίες για βιασμούς παιδιών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από Γάλλους στρατιώτες
Γάλλος στρατιώτης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Φωτο αρχείου ΑΡ)

Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε δικαστική έρευνα κατά προσώπων -που δεν κατονομάζονται- σχετικά με τις κατηγορίες για τον βιασμό παιδιών από Γάλλους στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ενώ υπηρετούσαν σε «ειρηνευτική» αποστολή στη χώρα.
Δεκατέσσερις Γάλλοι στρατιωτικοί κατηγορούνται στην υπόθεση αυτή, εκ των οποίων τρεις έχουν αναγνωριστεί, μετά τις μαρτυρίες έξι παιδιών ηλικίας 9 ως 13 ετών που είχε συγκεντρώσει ο ΟΗΕ το 2014.
Η εισαγγελία προσθέτει σε ανακοίνωσή της ότι αποφάσισε να ξεκινήσει την έρευνα αυτή έπειτα από γραπτές διαβουλεύσεις που είχε με την αξιωματούχο που συνέταξε την έκθεση του ΟΗΕ στην οποία αναφέρονταν για πρώτη φορά οι κατηγορίες. Η εισαγγελία είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούλιο μια προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση αυτή. Ωστόσο στο πλαίσιο της έρευνας αυτής δεν είχαν ανακριθεί στρατιωτικοί που εμπλέκονταν στην υπόθεση ούτε είχαν ακουστεί οι μαρτυρίες των παιδιών. Η έκθεση του ΟΗΕ γνωστοποιούσε τις μαρτυρίες έξι παιδιών, ηλικίας 9 ως 13 ετών, στις οποίες καταγγέλλονται οι σεξουαλικές κακοποιήσεις που διέπραξαν, σύμφωνα με τα ίδια, Γάλλοι στρατιωτικοί που μετείχαν σε επιχείρηση του γαλλικού στρατού στο κέντρο για εκτοπισμένους του αεροδρομίου Μπόκο του Μπανγκί μεταξύ του τέλους του 2013 και του Ιουνίου του 2014.
Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε από την βρετανική εφημερίδα Guardian την περασμένη εβδομάδα. Ο ΟΗΕ και το γαλλικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκαν ότι ήθελαν να αποσιωπήσουν την υπόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ