26 Ιουν 2015

ΔΑΝΙΑ Δραστικές περικοπές στην Υγεία

ΔΑΝΙΑ
Δραστικές περικοπές στην Υγεία


Λίγες μέρες μόλις μετά τις εκλογές στη Δανία, που έγιναν στις 18 του μήνα, οι περιφερειακές διοικήσεις προχωρούν σε μεγάλες περικοπές στον τομέα της Υγείας. Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Μιτιλάντ αποφάσισε, στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων, να προβεί μέχρι το 2019 σε περικοπές ύψους 700 εκατ. κορονών (περίπου 100 εκατ. ευρώ), πράγμα το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε απολύσεις γιατρών και νοσοκόμων.
Οπως δήλωσε κυνικότατα ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, «δεν μπορεί ένα τέτοιο πακέτο περικοπών να μη γίνει αισθητό και να μην έχει συνέπειες. Αρκετοί πολίτες θα αισθανθούν χειροτέρευση στην ποιότητα των υπηρεσιών και θα γίνουν μαζικές απολύσεις (γίνεται λόγος για 800)».
Η Α. Λάουρσεν, πρόεδρος του Σωματείου Νοσοκόμων, προειδοποιεί ότι «τα μέτρα θα έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς», και αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα που έγινε για την κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία επιβεβαιώνει ότι μία στις δύο νοσοκόμες συμφωνεί πως η πίεση στη δουλειά έχει αυξηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, που είναι πια επικίνδυνη για την ασφάλεια των ασθενών.
Εκτός από τη μεγάλη εντατικοποίηση της δουλειάς τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε συγχώνευση διαφόρων τμημάτων, όπως της ψυχιατρικής, καθώς και σε μείωση κλινών. Ο Ιατρικός Σύλλογος Δανίας εκφράζει με σχετική ανακοίνωση την ανησυχία του, γιατί οι περικοπές θα έχουν ανησυχητικές συνέπειες για τους ψυχικά ασθενείς.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες περιφέρειες της Δανίας. Για παράδειγμα, στην πρωτεύουσα, ενώ είχαν αποφασιστεί τον περασμένο Απρίλη περικοπές 150 εκατ. κορονών (20 εκατ. ευρώ), αποφασίστηκαν πρόσφατα επιπλέον περικοπές 75 εκατ. κορονών (10 εκατ. ευρώ) για το υπόλοιπο του 2015 και 225 εκατ. κορονών (30 εκατ. ευρώ) για το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ