1 Σεπ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Σφοδρές ενδοαστικές συγκούσεις στο Κίεβο με ένα νεκρό

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρές ενδοαστικές συγκούσεις στο Κίεβο με ένα νεκρό

Το επίκεντρο των συγκρούσεων χτες δεν ήταν η ανατολική Ουκρανία, αλλά το ίδιο το Κίεβο ανάμεσα σε φίλιες αντιδραστικές δυνάμεις
Το επίκεντρο των συγκρούσεων χτες δεν ήταν η ανατολική Ουκρανία, αλλά το ίδιο το Κίεβο ανάμεσα σε φίλιες αντιδραστικές δυνάμεις
ΚΙΕΒΟ.--
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χτες το μεσημέρι το προαύλιο του Ουκρανικού Κοινοβουλίου Verkhovna Rada. Σε πολύ σφοδρές συγκρούσεις με χρήση χειροβομβίδων και πυροβόλων όπλων, σε διαμαρτυρία οπαδών των φασιστών του «Δεξιού Τομέα» και των εθνικιστών του «Σβόμποντα» («Ελευθερία») για την ψήφιση σε πρώτη ανάγνωση νομοσχεδίου της αντιδραστικής κυβέρνησης για το λεγόμενο καθεστώς «αυτονομίας» και αποκέντρωσης στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος ενός 25χρονου αστυνομικού της λεγόμενης Εθνοφρουράς από θραύσμα χειροβομβίδας που τον βρήκε στην καρδιά και ο τραυματισμός άλλων 122 Εθνοφρουρών και άλλων, που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία με τους 11 να είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Στους τραυματίες είναι και δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι και ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλ Πασκάλ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσένι Αβάκοφ, «η έρευνα και η επιβολή τιμωρίας είναι αναπόφευκτες. Περίπου 30 άνθρωποι συνελήφθησαν. Θα υπάρξουν και άλλοι. Το πρόσωπο που εκτόξευε τις χειροβομβίδες έχει συλληφθεί, οι χειροβομβίδες έχουν κατασχεθεί, ενώ μεταξύ αυτών υπήρχε και μία χειροβομβίδα μέγιστης καταστροφής τύπου F1».
Νωρίτερα στη Βουλή με τις ψήφους 265 βουλευτές (με ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών τους 226), εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο για τη μεγαλύτερη αυτονομία στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Το νομοσχέδιο ψήφισαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «Μπλοκ Ποροσένκο», το κόμμα του πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ, της αντιπολίτευσής του και καταψήφισαν κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως το Ριζοσπαστικό Κόμμα του γνωστού αντικομμουνιστή Ολεχ Λιάσκο που επιχείρησε να μπλοκάρει την ψηφοφορία, το κόμμα «Πατρίδα» «Batkivshyna» της Γιούλιας Τιμοσένκο και το κόμμα «Samopomich». Τα κόμματα αυτά κατηγορούν το νομοσχέδιο ως «φιλορωσικό» που νομιμοποιεί την παρέμβαση της Ρωσίας.
Το νομοσχέδιο σε δεύτερη ανάγνωση για να εγκριθεί χρειάζεται 300 ψήφους στους 450 της Ουκρανικής Βουλής, ενώ είναι φανερό ότι η όλη εξέλιξη εκφράζει την ενδοαστική σύγκρουση που υπάρχει στη χώρα, και ήταν άλλωστε και η αιτία για να ξεκινήσει το αιματοκύλισμα του λαού, με την ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ (που έπαιξαν τον ιδιαίτερο ρόλο τους για τα δικά τους συμφέροντα) στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία.
Οι υποστηριχτές του νομοσχεδίου ισχυρίζονται ότι η διαδικασία της αποκέντρωσης που προωθεί είναι στη γραμμή της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και τους πολιτοφύλακες που αντέδρασαν σε αυτή στους θύλακες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες με την έγκριση των Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Πάντως, είναι χαρακτηριστική η αντίδραση και της ρωσικής πλευράς με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων Αλεξέι Πουσκόφ, αφού επέκρινε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι δεν μπορεί πλέον να ελέγξει την κατάσταση στο Κίεβο, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για την αποκέντρωση, είναι «πολύ περιορισμένο και δεν προσαρμόζεται στη δέσμευση για ειδικό καθεστώς όπως προβλεπόταν στη συμφωνία του Μινσκ».
Χτες, πάντως, αναμενόταν ο Πρόεδρος, Π. Ποροσένκο, να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα για την κατάσταση στο Κίεβο, ενώ ο πρωθυπουργός Α. Γιάτσενιουκ υποσχέθηκε τιμωρία, ενώ ζήτησε ενότητα των «φιλοουκρανικών δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα».
Επικοινωνία Μέρκελ, Ολάντ με Πούτιν
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το Σάββατο η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, που τον ενημέρωσαν για την πρόσφατη συνάντησή τους στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο. Οι τρεις ηγέτες έκαναν έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία από σήμερα, με απομάκρυνση των βαρέων όπλων, διαμετρήματος άνω των 100 χιλιοστών, που πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή το συντομότερο δυνατόν και χαρακτήρισαν τις τοπικές εκλογές στην Ουκρανία, στις 25 Οκτωβρίου, «ένα σημαντικό βήμα προς την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», ενώ τόνισαν την ανάγκη νέας συνάντησης του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία).
Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε «την ανησυχία του για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς στις πόλεις του Ντονμπάς από τον ουκρανικό στρατό και τη συγκέντρωση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής». Ο Πούτιν επέμεινε επίσης για την ανάγκη να υπάρξει «απευθείας διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των εκπροσώπων του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», αλλά και για την άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές. Επίσης συμφωνήθηκε οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας να συναντηθούν στα μέσα Σεπτέμβρη.
Στην ίδια την ανατολική Ουκρανία συνεχίστηκαν σποραδικές μάχες με τον ουκρανικό στρατό να μιλάει για 5 νεκρούς στρατιώτες, αλλά δεν αναφέρθηκαν βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο, οι πολιτοφύλακες κατήγγειλαν ότι ενώ οι δυνάμεις τους έχουν αποσύρει τα βαρέα όπλα δεν κάνει το ίδιο και η ουκρανική κυβέρνηση. Επίσης, έγιναν γνωστά τόσο τα εκπαιδευτικά κάμπινγκ για εφήβους που έχει οργανώσει η Εθνοφρουρά, όσο και η έναρξη ναυτικών γυμνασίων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ