8 Σεπ 2015

Ξεχνάνε επιλεκτικά...

Ξεχνάνε επιλεκτικά...
«Καθιστώντας απολύτως σαφή τη μετάλλαξη του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ σε νεομνημονιακό κόμμα, ο Γιάννης Δραγασάκης προχώρησε σε μια εντυπωσιακή "αυτοκριτική", που ασφαλώς θα χαροποιήσει την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε (...) Είναι πραγματικά θλιβερό ο αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα να μιλάει σε μια γλώσσα που προσομοιάζει με εκείνη των δανειστών (...) Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι η ηγεσία του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Καλούμε όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους να ενισχύσουν αποφασιστικά τη Λαϊκή Ενότητα, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές ή αμφιβολίες τους, αν δεν θέλουν να ολοκληρωθεί η ταπείνωση και να μείνει ορφανή η ελπίδα για ανατροπή των μνημονίων».
Ετσι «υποδέχτηκε» η Λαϊκή Ενότητα τις δηλώσεις του Γ. Δραγασάκη ότι «και με τη δική μας ευθύνη, ως αντιπολίτευση παλαιότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε συμβάλει και εμείς στο να δαιμονοποιηθεί το μνημόνιο ως λέξη» (...) «Εκείνο που με ανησυχεί είναι να μην προκύψει μία κατάσταση κατά την οποία θα αρχίσουμε ξανά την εσωτερική διαπραγμάτευση αυτού που διαπραγματευτήκαμε αυτόν τον καιρό».
***
Ομως οι της Λαϊκής Ενότητας έχουν επιλεκτική μνήμη. «Ξεχνάνε» ότι ο Γ. Δραγασάκης έκανε και στο παρελθόν δηλώσεις όταν βρίσκονταν και αυτοί μαζί του στην ίδια κυβέρνηση. Εκανε δηλώσεις και τον Μάρτη του 2014 στο γερμανικό κοινοβούλιο. Δηλώσεις σαν αυτή: «Εάν ο ελληνικός λαός αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θα ήθελα να διαβεβαιώσετε το γερμανικό λαό ότι θα έχετε στην Ελλάδα μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη, η οποία υποστηρίζει τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από την κρίση μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης». 'Η αυτή: «Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η κρίση είναι δική μας, ότι πρέπει να κάνουμε βαθιές αλλαγές...»!
Κι αυτή: «Επειδή, ενδεχομένως, έχετε ακούσει διάφορα για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια πολιτική δύναμη, που από την αρχή της κρίσης εξέφρασε τις δικές του σαφείς και τεκμηριωμένες απόψεις για τ' αποτελέσματα της πολιτικής, που ήλθε να εφαρμοστεί. Εμείς είμαστε έτοιμοι, εάν υπάρχουν διαφωνίες, να βρούμε έναν τρόπο, ν' αποτιμήσουμε από κοινού τ' αποτελέσματα της πολιτικής, όπως έγινε μια προσπάθεια πρόσφατα απ' το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θέλουμε ν' αποκτήσει μια κοινή αντίληψη των εξελίξεων, διότι μας ενδιαφέρει το μέλλον και το δικό μας και το κοινό μέλλον της Ευρώπης»...
***
Ξεχνάνε επιλεκτικά για να κρύψουν το δικό τους ρόλο. Οτι την ίδια στιγμή που ήταν φως φανάρι πού το πήγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν από τις εκλογές, αυτοί έκαναν το παν για να συσκοτίσουν την αλήθεια, διαβεβαιώνοντας τους εργαζόμενους για το αντίθετο, καθησυχάζοντας όποιες ανησυχίες υπήρχαν σε όσους προβληματίζονταν για τα ταξίδια στο Τέξας, τις κολεγιές με τα επιχειρηματικά κέντρα, με ιμπεριαλιστικές συμμαχίες κ.λπ. Τα οποία, μάλιστα, τα απέδιδαν σε «υψηλού επιπέδου» πολιτική τακτική, αξιοποίηση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων κ.ά.
Χαρακτηριστικά, ο Δ. Στρατούλης δήλωνε τότε και μάλιστα στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό («Real»): «Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως στροφή (..._ όλοι μας απαντούμε με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ». Και ερμήνευε τα σαφέστατα διαπιστευτήρια Δραγασάκη σαν ...«χρωματισμούς» στην έκφρασή του: «Θεωρώ ότι κάποιοι χρωματισμοί που ενδεχομένως να υπάρχουν σε τοποθετήσεις στελεχών, κάποιες φορές αξιοποιούνται από πολιτικούς μας αντιπάλους, με στόχο να δημιουργήσουν πρόβλημα (...) Εμείς δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις προγραμματικές δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό. Πρώτη προγραμματική μας δέσμευση είναι ότι θα ακυρώσουμε τα μνημόνια της καταστροφής. Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για αυτό, ούτε τη Μέρκελ, ούτε την Ευρωζώνη, ούτε κανέναν άλλο. Το ελληνικό κοινοβούλιο με άλλη σύνθεση, με πλειοψηφία αριστερών αντιμνημονιακών προοδευτικών δυνάμεων, θα ακυρώσει ό,τι ψήφισε ελληνικό πάλι κοινοβούλιο αλλά με πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ο Γιάννης Δραγασάκης, τα έχει πει όλα αυτά πολλές φορές, διότι αποτελούν πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ».
***
Ξεχνάνε επιλεκτικά για να κρύψουν και το σημερινό τους ρόλο. Οτι, δηλαδή, συνεχίζουν να προβάλλουν στο λαό το παραμύθι - προσπαθώντας να περισώσουν κάτι απ' ό,τι έχει σαρώσει η πραγματικότητα - ότι μπορεί να υπάρξει λύση υπέρ του λαού, μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την ΕΕ (αφού δεν βάζουν ζήτημα αποδέσμευσης απ' αυτήν παρ' όλη την κριτική τους), ότι υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος, υπηρετώντας το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Κατηγορούν, λοιπόν, τον ΣΥΡΙΖΑ για μετάλλαξη όταν έρχονται σήμερα να επαναλάβουν, να συντηρήσουν το μεγαλύτερο απ' όλα τα ψέματά του: Οτι υπάρχει λύση για το λαό χωρίς ρήξη με το κεφάλαιο, την ΕΕ και την εξουσία τους. Αυτές τις ευθύνες τους προσπαθούν να κρύψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ