8 Σεπ 2015

Το ΚΚΕ θέλει ή δεν θέλει να κυβερνήσει

 Το ΚΚΕ θέλει ή δεν θέλει να κυβερνήσει

Το ΚΚΕ σταθερά παλεύει για να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία. Η κυβέρνηση είναι πάντα όργανο της τάξης που έχει στα χέρια της την εξουσία. Άρα και θέλει και παλεύει γι’ αυτό. Στην κυβέρνηση της εργατικής-λαϊκής εξουσίας το ΚΚΕ θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Θα μπει μπροστά για να οργανώσει τη συμμετοχή της εργατικής τάξης, των εργαζομένων και της νεολαίας σε όλη την κοινωνική οργάνωση και ζωή, για μια πραγματική δημοκρατία με την άμεση συμμετοχή των εργαζομένων στην άσκηση της εξουσίας, στον έλεγχο και τη διεύθυνση της εξουσίας και της οικονομίας.

Θεμέλιο της εργατικής-λαϊκής εξουσίας θα είναι οι τόποι δουλειάς. Σε κάθε εργοστάσιο, κάθε υπηρεσία η συνέλευση των εργαζομένων θα ασκεί τον εργατικό έλεγχο, θα εκλέγει και θα ελέγχει τους αντιπροσώπους της για τα ανώτερα όργανα της εξουσίας. Οι αντιπρόσωποι θα είναι αιρετοί και ανακλητοί χωρίς κανένα πρόσθετο προνόμοιο. Αντίστοιχα η μη εργαζόμενη νεολαία που σπουδάζει θα συμμετέχει στους θεσμούς της λαϊκής εξουσίας μέσω των αντίστοιχων συνελεύσεων του κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Το ΚΚΕ δε συμμετέχει σήμερα σε κυβέρνηση γιατί αυτή είναι όργανο της εξουσίας των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών. Η εργατική τάξη και η νεολαία έχουμε πικρή
πείρα τι σημαίνει κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Τέτοιες
κυβερνήσεις, αυτοδύναμες και συνεργασίας, “κεντροδεξιές”, “κεντροαριστερές”, “αριστερές”, δοκιμάσαμε τα προηγούμενα χρόνια και όλες ακολούθησαν αντιλαϊκή πολιτική, έφεραν το ένα μνημόνιο μετά το άλλο και το λογαριασμό τον έστελναν πάντα στο λαό.


Καμία κυβέρνηση που διαχειρίζεται το σύστημα της εκμετάλευσης, όπως και αν ονομάζεται, δεν μπορεί να παίξει φιλολαϊκό ρόλο. Αυτό απέδειξε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επιβεβαιώθηκε η στάση του ΚΚΕ να μη συμμετέχει σε κυβερνήσεις στα πλαίσια του καπιταλισμού. Όλα τα κόμματα που διεκδικούν σήμερα την κυβέρνηση, δίνουν “εξετάσεις” στον κεφάλαιο καθημερινά για το ποιος είναι πιο άξιος διαχειριστής για την καπιταλιστική ανάπτυξη, και είναι απέναντι στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Υπάρχει σήμερα πείρα, είναι η ώρα να βγουν συμπεράσματα για την κρυστάλλινη στάση του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ είναι εγγύηση σήμερα γιατί δε θολώνει τα νερά, για να κάτσει στο σβέρκο του λαού, για να πάρει κυβερνητικές θέσεις και να ράψει κοστούμια. Γιατί μένει αταλάντευτο με το δίκιο και τα συμφέροντα του λαού. Όσο οι εκμεταλευτές θα έχουν την εξουσία ο λαός θα είναι στην αντιπολίτευση. Γι' αυτό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στους εκμεταλευτές και τις κυβερνήσεις τους. Γι’ αυτό πρέπει να δυναμώσει και με την ψήφο σου και την συμμετοχή σου στον αγώνα.

Το ΚΚΕ είναι εγγύηση σήμερα γιατί πρωτοστατεί με θέσεις και δράση στην οργάνωση της πάλης του λαού και της νεολαίας. Το ΚΚΕ δίνει μάχες και μέσα στη Βουλή. Για παράδειγμα, πολλά κόμματα έκαναν σημαία σε προεκλογικές περιόδους την κατάργηση των μνημονίων, έγιναν κυβέρνηση και ψήφισαν μνημόνια. Μόνο το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων, για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, του 13ου και 14ου μισθού για την οποία τα ίδια αυτά κόμματα- οι full αντιμνημονιακοί- έκαναν μόκο. Ενημερώνει τη νεολαία και τους εργαζομένους, πρωτοστατεί στη λαϊκή πάλη: για να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, για να παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα, να μπαίνουν εμπόδια στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Για το σύνολο της ζωής της λαϊκής οικογένειας, της νεολαίας. Για να συγκεντρωθούν δυνάμεις για τη ριζική αλλαγή, για την εργατική-λαϊκή εξουσία.

Πηγή : Οδηγητής Σεπτεμβρίου (1027)
Κατεβάστε τον σε pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ