2 Νοε 2015

Αντίπαλοι και «φίλοι» της μικρομεσαίας αγροτιάς

Αντίπαλοι και «φίλοι» της μικρομεσαίας αγροτιάς

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών στον Πύργο
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών στον Πύργο
Eurokinissi
Τα άγρια μέτρα σε βάρος της αγροτιάς, που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο και υλοποιούνται μέσα από τα προαπαιτούμενα, εξυπηρετούν τους στόχους της νέας ΚΑΠ της ΕΕ και δημιουργούν ένα καταστροφικό «κοκτέιλ» για τα συμφέροντα των μικρών και μεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Η εφαρμογή τους είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε παραπέρα συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού. Θα επιταχυνθεί το ξερίζωμα χιλιάδων ακόμα μικρομεσαίων παραγωγών από τη γη τους, ενώ αντίστροφα θα ενισχύονται ολοένα και περισσότερο οι μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον τομέα των Τροφίμων.
Ηδη, με ανάλογα μέτρα την 5ετία 2009 - 2013, μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα κατά 1,9% και η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκτασή τους κατά 2,8%. Η τάση αυτή παραμένει και ενισχύεται με τα χαράτσια, τη φοροκαταιγίδα και άλλα σκληρά μέτρα του τρίτου μνημονίου για τους αγρότες, με τις οποίες υλοποιούνται βασικές κατευθύνσεις της ΚΑΠ.
Τέτοια μέτρα, που είτε ψηφίστηκαν, είτε θα νομοθετηθούν με την επόμενη «φουρνιά», είναι η μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για όλα τα αγροτικά εφόδια, η κατάργηση του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο από το 2016, η άμεση φοροληστεία που αυξάνει σταδιακά στο 26% για το 2017, από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και με προκαταβολή φόρου από το 55% και στη συνέχεια στο 100%.
Επίσης, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ που παραμένει στο σπίτι, στο χωράφι, στην αποθήκη, στη στάνη, η εξομοίωση του ΟΓΑ με το ΙΚΑ και η αύξηση της εισφοράς στο τριπλάσιο, την ώρα που το 40% δεν έχει να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και στερείται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.ά.
Μπροστά σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων
Για όλα αυτά, Αγροτικές Ομοσπονδίες, Σύλλογοι αγροτών - κτηνοτρόφων και Επιτροπές Αγώνα, που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, πρωτοστατούν σε ένα νέο γύρο κινητοποιήσεων που έχει ήδη ξεκινήσει με κατά τόπους συγκεντρώσεις και συσκέψεις και θα κορυφωθεί με πανελλαδικό συντονισμό στα τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη.
Κινητήρια δύναμη είναι η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, που αποτελεί κατάκτηση των αγροτών και προέκυψε από τις σκληρές αναμετρήσεις των προηγούμενων χρόνων.
Στις διαφαινόμενες αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών, η κυβέρνηση απαντάει με την προσπάθεια να αποπροσανατολίσει και να καθησυχάσει. Παίζει το χαρτί των «ισοδύναμων» μέτρων για να χτίσει συμμαχίες, ξέροντας ότι αυτά που φέρνει η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου σε συνδυασμό με την ΚΑΠ είναι εξοντωτικά για τη συντριπτική πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς, θα επηρεάσουν ωστόσο και ένα μέρος από τους μεγαλύτερους αγρότες, που όμως προοπτικά θα το αναπληρώσουν, αφού θα καρπωθούν μερίδιο των κατεστραμμένων μικρομεσαίων.
Γι' αυτό προτείνει «μέτρα ελάφρυνσης», διευκρινίζοντας εξαρχής ότι αυτά αφορούν μόνο τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Τέτοιοι, με βάση τα όσα προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ, θα θεωρούνται στο εξής μόνο όσοι αντλούν το 50% του εισοδήματός τους από γεωργικές δραστηριότητες, από το 35% που είναι σήμερα.
Δηλαδή, όποιες κι αν είναι οι «ελαφρύνσεις» που λέει ότι σχεδιάζει και διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτών, οι οποίοι δεν είναι «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», επειδή αναγκάζονται να κάνουν κι άλλες δουλειές, για να συμπληρώσουν το πενιχρό τους εισόδημα.
Για ποιους είναι η «ελάφρυνση»;
Ας δούμε, όμως, ποια είναι αυτά τα μέτρα «ελάφρυνσης» που συζητάει και υπόσχεται η κυβέρνηση: Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, μελετάται η παραμονή του συντελεστή φορολόγησης στο 13%, αφορολόγητο όριο στις επιδοτήσεις (μέχρι σήμερα ήταν στα 12.000 ευρώ, αλλά καταργήθηκε με το νέο μνημόνιο), αφορολόγητο στις εξισωτικές αποζημιώσεις και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Επίσης, συζητιέται η διεύρυνση των εκπτώσεων δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα με βάση τα βιβλία εσόδων - εξόδων, η κράτηση των οποίων είναι πλέον υποχρεωτική για όσους έχουν έσοδα πάνω από 5.000 ευρώ, ειδικά φορολογικά κίνητρα για τους νέους αγρότες για τα πρώτα τρία χρόνια δραστηριότητας και ορισμένα άλλα.
Με αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση δεν απευθύνεται στους μικρούς και μεσαίους αγρότες, οι οποίοι σε τίποτα δεν έχουν να ωφεληθούν, ακόμα κι αν εφαρμοστούν στο ακέραιο. Για παράδειγμα, η μη φορολόγηση των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, δεν πρόκειται να ανακόψει την τάση καταστροφής του μικρού και μεσαίου αγρότη και κτηνοτρόφου, ο οποίος το πολύ να εισπράξει από 2.000 έως 10.000 ευρώ το χρόνο.
Θα ωφελήσει, όμως, τον κάτοχο μεγάλης αγροτοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, ο οποίος μπορεί να εισπράττει ακόμα και πάνω από 100.000 ευρώ επιδοτήσεις και άλλες ενισχύσεις.
Στην αποκάλυψη της «μεγάλης εικόνας» συμβάλλει και το εξής: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 80% των επιδοτήσεων/ενισχύσεων της ΕΕ πάνε στο 20% των δικαιούχων στην Ελλάδα, που είναι μεγαλοαγρότες και μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροτικού τομέα, ενώ το υπόλοιπο 20% μοιράζεται το 80% των δικαιούχων που είναι μικρομεσαίοι αγρότες.
Βολικοί συνομιλητές...
Με δεδομένα τα παραπάνω, δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση επιλέγει για συνομιλητές τους εκπροσώπους διάφορων αγροτοσυνδικαλιστικών «σχημάτων», που «νεκρανασταίνονται» στις παραμονές αγροτικών αγώνων και εμφανίζονται με διάφορα ονόματα και τίτλους: Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων, Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Πανελλήνια Ενωση Νέων Αγροτών, Πρωτοβουλία Αγροτών και πάει λέγοντας.
Μέσα απ' αυτά τα σχήματα, δραστηριοποιούνται συνδικαλιστές που έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις «αμαρτωλές» τριτοβάθμιες αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, όπως και στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Κάποιοι άλλοι είναι διορισμένοι από τη σημερινή κυβέρνηση σε οργανισμούς και βιομηχανίες.
Πολλούς από αυτούς τους ξέρουν καλά οι αγρότες. Τους γνώρισαν στα παλιότερα μπλόκα, όταν έφευγαν για να διασπάσουν και να υπονομεύσουν τους αγώνες.
Το πλαίσιο που προβάλλουν αυτές οι δυνάμεις καμιά σχέση δεν έχει με τις αγωνίες και τα πραγματικά συμφέροντα των μικρών και μεσαίων αγροτών. Μπορεί φαινομενικά να ζητούν κι αυτοί καλύτερους όρους φορολόγησης, διατήρηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και άλλα παρόμοια, αλλά το κάνουν από τη σκοπιά της υπεράσπισης μιας χούφτας κατόχων μεγάλων αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που θέλουν ευνοϊκότερες συνθήκες για την παραπέρα ανάπτυξή τους.
Οι δυνάμεις αυτές δεν αμφισβητούν τον μονόδρομο της ΕΕ. Επί της ουσίας, στηρίζουν την ΚΑΠ και το στόχο της παραπέρα καπιταλιστικοποίησης της αγροτικής παραγωγής, διεκδικώντας καλύτερους όρους.
Ο θάνατός σου, η ...ανάπτυξή μου
Γι' αυτό απορρίπτουν αιτήματα που θίγουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, όπως το να ισχύουν ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα, να ελέγχονται τα μονοπώλια και οι εμποροβιομήχανοι για τις τιμές πώλησης των αγροτικών μέσων και εφοδίων κ.ά.
Γι' αυτό αποδέχονται τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, που πλήττει άγρια τους μικρομεσαίους αγρότες και από την άλλη απορρίπτουν την αύξηση των φόρων για το μεγάλο κεφάλαιο. Γι' αυτό αποδέχονται και προβάλλουν το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα» και μη, ο οποίος χρησιμοποιείται ως εργαλείο για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.
Γι' αυτό το τελευταίο, είναι αποκαλυπτικά τα όσα είπε σε συνέντευξη στους «New York Times» ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Χρήστος Γκόντιας. Συζητώντας για τα ισοδύναμα που διεκδικούν από την κυβέρνηση, ζήτησε να υπολογίζονται ως «αγρότες» όσοι έχουν το 70% του εισοδήματός τους από αγροτικές εργασίες! Εκτίμησε μάλιστα ότι έτσι «ο αριθμός των αγροτών στην Ελλάδα θα περιοριζόταν στις 150.000 από τις 900.000 που είναι σήμερα».
Με τον πιο κυνικό τρόπο, ομολογεί ότι η υπεράσπιση των συμφερόντων που υπηρετούν αυτά τα «σχήματα» των αγροτοσυνδικαλιστών περνάει από το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, με εργαλεία που έχουν ήδη υιοθετήσει κυβέρνηση και ΕΕ. Αν φύγουν από τη μέση οι «μικροί», θα μεγαλώσει η πίτα των επιδοτήσεων/ενισχύσεων που θα νέμονται οι μεγάλοι, καθώς μάλιστα αυτές αναμένεται να περικοπούν μέχρι και 50% έως το 2019, σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ.
Αλλωστε, δεν κρύβουν ότι καλούν σε αγώνα για τη βελτίωση και όχι την κατάργηση των μνημονίων, στα οποία περιέχονται πράγματα που θα έπρεπε να είχαν κάνει από μόνες τους οι κυβερνήσεις εδώ και χρόνια, «όμως τα άλλα μισά είναι καταστροφικά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη συμβούν»...
Υπάρχει άλλος δρόμος
Στον αντίποδα, μικροί και μεσαίοι αγρότες παλεύουν να επιβιώσουν, ζητώντας συμπαράσταση και αλληλεγγύη από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που βράζουν στο ίδιο καζάνι της αντιλαϊκής πολιτικής. Απέναντί τους βρίσκονται αντικειμενικά τα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ, της ΚΑΠ, οι μεγαλοαγρότες καπιταλιστές και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποί, τα μονοπώλια και η εξουσία τους.
Αυτός ο αγώνας θα αποκτά αντοχή και διάρκεια, θα μπορεί να βάζει εμπόδια και να αποσπά ορισμένες κατακτήσεις, όσο περισσότερο δένεται με το στόχο για μια άλλη οργάνωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στη χώρα μας, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.
Ο δρόμος αυτός δεν είναι εύκολος, έχει θυσίες που όμως πιάνουν τόπο. Προϋπόθεση αποτελεί η αποδέσμευση από την ΕΕ και η κοινωνικοποίηση της γης, των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, των συγκεντρωμένων μηχανοποιημένων μέσων παραγωγής, με κρατικές υποδομές και εμπόριο, με άμεση ένταξη στον κεντρικό σχεδιασμό, για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού.
Μέσα σε ένα τέτοιο σύστημα θα προωθείται ο αγροτικός παραγωγικός συνεταιρισμός των μικροϊδιοκτητών αγροτών, επιτυγχάνοντας μείωση του κόστους παραγωγής, με την κοινή καλλιεργητική φροντίδα και συλλογή των προϊόντων, αξιοποιώντας καλύτερα τις παραγωγικές δυνάμεις και την επιστημονικοτεχνική βοήθεια από τη λαϊκή εξουσία, ενώ θα τους εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα. Ετσι δίνεται λύση στη μικρή και πολυτεμαχισμένη αγροτική μικροϊδιοκτησία και εξασφαλίζεται λαϊκή ευημερία και όχι ξεκλήρισμα και δυστυχία.

Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ