2 Νοε 2015

Με «πυξίδα» τη στρατηγική σύμπλευση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Με «πυξίδα» τη στρατηγική σύμπλευση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου



Eurokinissi
«Απορρίπτουμε ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που εσείς είπατε ότι υπάρχουν στο μνημόνιο το οποίο υπογράψατε. Αυτές οι ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις δεν έχουν σχέση με την κεντροδεξιά, με τη ΝΔ. Καταλάβετέ το. Εσείς τα έχετε υπογράψει αυτά»...
«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, πιστή σε αυτήν την εθνική στρατηγική, θα συνεχίζει να στηρίζει αναπτυξιακές προσπάθειες και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, όχι όμως και υφεσιακά και κοινωνικά άδικα μέτρα, που δυστυχώς περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση». Πρόκειται για αποσπάσματα από τοποθετήσεις στη Βουλή του προέδρου της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκη, και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, αντίστοιχα, και είναι ενδεικτικά για το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος του λαού από το σύνολο των κομμάτων της αστικής διαχείρισης.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ενώ ψήφισαν από κοινού το τρίτο μνημόνιο - με γνώμονα ακριβώς τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου και παρότι βρίσκονταν στην αντιπολίτευση - τώρα, που η κυβέρνηση περνάει τα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία απορρέουν από το μνημόνιο, εμφανίζονται να βγαίνουν τάχα στα κεραμίδια, επιδιώκοντας έστω και εκ των υστέρων να φορτώσουν τα αντιλαϊκά μέτρα στην «τακτική και τις επιλογές Τσίπρα - Καμμένου» και όχι στη στρατηγική του κεφαλαίου που υπηρετούν μαζί με τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, βέβαια, κατακρίνουν την συγκυβέρνηση ότι καθυστερεί να περάσει τις «αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή ακριβώς τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για τη στήριξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς του.
Οσο για την Ενωση Κεντρώων, ως γνήσιος «λαγός» του συστήματος, δίνει κι αυτή το χεράκι της στην ίδια κατεύθυνση, προβάλλοντας αξιώσεις για επαναδιαπραγμάτευση, προωθώντας ιδεολογήματα του τύπου ότι η νέα συμφωνία «διογκώνει τον δημόσιο τομέα και ρίχνει τα βάρη στον ιδιωτικό»...
Από όποια πλευρά και να το δει κανείς, το κρατούμενο είναι ένα: Η κοινή στρατηγική σύμπλευση των κομμάτων της συγκυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων της αστικής διαχείρισης στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου με τον παραπέρα σφαγιασμό του λαού. Και αυτό δεν μπορεί να κουκουλωθεί από τις όποιες παραλλαγές, αντιφάσεις και διαφωνίες που μπορεί να εκφράζονται, οι οποίες έχουν να κάνουν και με τις διαδικασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά και την επιδίωξη με τέτοιου είδους κοκορομαχίες να απορροφήσουν κραδασμούς από τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να ενσωματώνουν ευρύτερα λαϊκά στρώματα στα προαπαιτούμενα του κεφαλαίου τα οποία, όλοι μαζί, τα εμφανίζουν στα μάτια του λαού ως μονόδρομο.
Μερικές πλευρές αυτής της «βολικής» για τη συγκυβέρνηση και ωφέλιμης συνολικότερα για το σύστημα «κριτικής» των υπόλοιπων αστικών κομμάτων παρουσιάζουμε παρακάτω, κατά βάση μέσα από χαρακτηριστικές τοποθετήσεις τους στις συζητήσεις των αντιλαϊκών νομοσχεδίων που φέρνει η συγκυβέρνηση στη Βουλή.
ΝΔ: Το μνημόνιο είναι μια αναγκαία πολιτική
Η ΝΔ εμφανίζεται να ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, όμως δεν μπορεί να σκιάσει ότι πρόκειται για κριτική από την σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, στον ίδιο αντιλαϊκό στρατηγικό δρόμο, γι' αυτό και συνήθως εστιάζει σε ζητήματα διαχειριστικού τύπου.
Στο φόντο και των εσωκομματικών της διεργασιών για την ανάδειξη νέου προέδρου, που αφορούν στην προσπάθειά της να ανασυγκροτήσει τον κεντροδεξιό πόλο που έχει ανάγκη το σύστημα, προσπαθεί να πείσει ότι είναι αξιόπιστη εναλλακτική λύση, ικανή να απορροφά αντιδράσεις, για να περνάει ευκολότερα η πολιτική που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Σε αυτήν τη φάση, προσπαθώντας να βγάλει από πάνω της τις ευθύνες για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, αλλά και τη δική της διακυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, καταψήφισε το πρώτο πακέτο των «προαπαιτούμενων», αλλά και το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Χαρακτηριστικά, μιλώντας στη Βουλή κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, ο πρόεδρός της, Β. Μεϊμαράκης, επανέλαβε το γνωστό αφήγημα των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού ότι το κόμμα του ψήφισε το πρόγραμμα - μνημόνιο, «που έχει στόχους και χρονοδιαγράμματα», αλλά τα μέτρα είναι «του Τσίπρα και του Καμμένου» και τώρα «να τα ψηφίσουν μόνοι τους». Παρέκαμψε το γεγονός βέβαια πως όλα αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονταν ρητά στο μνημόνιο που ψήφισε και η ΝΔ το καλοκαίρι, όπως και το ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής που και η ίδια εφάρμοσε ως κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια.
Ο ίδιος ο Β. Μεϊμαράκης, εξάλλου, αναγνώρισε πως για τη ΝΔ «το μνημόνιο (...) είναι μια αναγκαία πολιτική ώστε η χώρα να βγει από την κρίση», και ξεκαθάρισε πως η ΝΔ θα στηρίξει «αλλαγές που φέρνουν νέες επενδύσεις».
Αλλωστε, οι βασικοί άξονες των θέσεων της ΝΔ, όπως αυτοί είχαν περιγραφεί από τον πρόεδρό της στη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας τον Σεπτέμβρη είναι: «Ενίσχυση της ρευστότητας, επανεκκίνηση της οικονομίας, βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, αποκρατικοποιήσεις, σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών, απενοχοποίηση της έννοιας της επιχειρηματικότητας και της έννοιας του κέρδους, στήριξη των επιχειρήσεων που κάνουν έστω και μία πρόσληψη» κ.λπ. Μοιάζει δηλαδή σαν ο ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει από τη ΝΔ την μπουκιά από το στόμα...
ΠΑΣΟΚ: Ανταγωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ ποιος είναι πιο σοσιαλδημοκράτης...
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τα όσα ανέφερε η πρόεδρός του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες είναι κατατοπιστικότατα για ποιον αγωνιά το κόμμα της. Οπως η ίδια ανέφερε, στη συνάντησή της με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ, «του ζήτησα να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, σύμφωνα με την εθνική στρατηγική που έχουμε χαράξει τα τελευταία πέντε χρόνια»! Οπου «εθνική στρατηγική» είναι τα μέτρα των κυβερνήσεων που συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ και τσάκισαν το λαό όλα τα τελευταία χρόνια, για λογαριασμό του κεφαλαίου, και «συνέχεια της στήριξης Ολάντ» η συνέχιση της πολιτικής και των αντιλαϊκών παζαριών που οδήγησαν και στο τρίτο μνημόνιο...
«Επίσης, ξεκαθάρισα», συνέχισε, «ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, πιστή σε αυτή την εθνική στρατηγική, θα συνεχίζει να στηρίζει αναπτυξιακές προσπάθειες και μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, όχι όμως και υφεσιακά και κοινωνικά άδικα μέτρα, που δυστυχώς περιλαμβάνει το τρίτο Μνημόνιο», το οποίο βέβαια η ίδια και το κόμμα της ψήφισαν με χέρια και με πόδια. Πέρα από τις διαβεβαιώσεις προς τα στρατηγικά ζητούμενα του κεφαλαίου (που εδώ που τα λέμε δεν τις έχει και ανάγκη το ΠΑΣΟΚ!), είναι σαφής η πρόθεσή τους να μην κόψουν και τελείως τις γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και συνεχίζοντας τη «βολική» κριτική που σπρώχνει την κυβέρνηση σε ταχύτερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, αναφέρει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οδηγεί ξανά σε επικίνδυνους δρόμους τη χώρα. Δεν έχει όραμα και σχέδιο που θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα και θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτά δεν συγκροτούν αριστερή προοδευτική πολιτική. Ουσιαστικά, ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει την αδιέξοδη πολιτική του προηγούμενου επταμήνου. Σπαταλά χρόνο, καθυστερεί συνειδητά τις μεταρρυθμίσεις, δεν προωθεί αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη. Είναι μοιραία και άβουλη η κυβέρνηση».
Ποτάμι: Στήριξη στην κυβέρνηση «όπου χρειάζεται»
Χαρακτηριστικά ήταν και όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, την προηγούμενη βδομάδα, κατά τη συζήτηση τη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα «προαπαιτούμενα». Ασκησε κριτική ότι η κυβέρνηση καθυστερεί τον εκσυγχρονισμό του αστικού κράτους, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κ.λπ., ενώ διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση όπου κρίνει ό,τι χρειάζεται, προφανώς με βάση τις ανάγκες του εγχώριου κεφαλαίου.
Υπενθυμίζοντας μάλιστα την «ωφέλιμη πολιτική» που άσκησε το Ποτάμι και στην προηγούμενη φάση των αντιλαϊκών παζαριών, ο Στ. Θεοδωράκης πρόσθεσε: «Οι Ευρωπαίοι μάς θέλουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα συγκροτήματα Τύπου μάς θέλουν με το ΠΑΣΟΚ. Οι ΣΥΡΙΖΑίοι μάς θέλουν με τη ΝΔ. Το Ποτάμι όμως έχει άλλα πλάνα (...) Δεν μπήκαμε στην πολιτική για να γίνουμε δεκανίκι ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Εχουμε τις λύσεις, έχουμε τα πρόσωπα. Και πιστεύουμε στην ωφέλιμη πολιτική (...) Δε φοβηθήκαμε να βοηθήσουμε την κυβέρνηση και στη Βουλή και στις Βρυξέλλες».
«Λαγός» κανονικός
Σε ό,τι αφορά την Ενωση Κεντρώων και το ρόλο του «λαγού» που έχει αναλάβει... «εργολαβία» για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που «ψήνονται», αντί άλλου σχολιασμού, παραθέτουμε όσα είπε ο ειδικός αγορητής της, Μ. Γεωργιάδης, κατά την τοποθέτησή του την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορούσε την επικύρωση σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕΤΑΑ).
Αναρωτήθηκε γιατί «χρειάζεται η βοήθεια μιας εξωτερικής τράπεζας» για να δώσει «μόνο 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο; (...) Ποιος σας κρατάει δεμένους από το να βρείτε έναν τέτοιον μικρό πόρο από τη στιγμή που δίνετε 30 δισ. ευρώ σε συντάξεις κάθε χρόνο; Η "κακιά" Μέρκελ; Θα σας δώσουμε μια πρόχειρη λύση με έναν πρόχειρο υπολογισμό. Εχουμε 350.000 ανθρώπους οι οποίοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ το μήνα. Υπάρχει μια λύση αντί να στραγγίσουμε τον ιδιωτικό τομέα. Αν μόνο 200 ευρώ από τις συντάξεις τους τα μετατρέψετε σε ομόλογα ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, θα δανειοδοτήσετε την εγχώρια αγορά με σχεδόν 1 δισ. το χρόνο, δηλαδή με διπλάσια χρήματα από όσα περιμένετε αυτήν τη στιγμή από την περιβόητη ΕΤΑΑ. Για τη συγκεκριμένη λύση δεν ζητάμε να κόψετε λεφτά συντάξεων. Λέμε ότι θα γίνει μια επένδυση με ομόλογα»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ