2 Νοε 2015

Ο Σιδερής

 Ο Σιδερής





Χτες τ' απόγευμα έγινε η κηδεία του Σιδερή, στις Ράχες Ικαρίας, στην οποία παρευρέθηκαν σχεδόν όλοι οι συγχωριανοί του.

Ο Σιδερής είχε βγει σε σύνταξη πρόσφατα, κι επέστρεψε στην Ικαρία όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.  Ήταν ένας καλότατος άνθρωπος, που δεν είχε βλάψει ποτέ κανέναν. Υπόδειγμα οικογενειάρχη, τίμιος, γνήσιος, συντρεχτικός κοινωνικός, με πολύ χιούμορ, και "καλοπαρέα". Τον αγαπούσαν όλοι στην περιοχή... Και τον έκλαψαν όλοι...

Ο Σιδερής έπαθε ένα μοιραίο ατύχημα κόβοντας ξύλα. Υπέφερε τρομακτικά τραύματα στο κεφάλι, στο μπροστινό μέρος του κρανίου από αλυσοπρίονο, και στο οπίσθιο από την πτώση του στο έδαφος. Στην αρχή, μετά το ατύχημα, διατηρούσε τις αισθήσεις του και κάλεσε βοήθεια. Τον βρήκε μια συγχωριανή του αμέσως μετά το ατύχημα, και πολύ σύντομα μεταφέρθηκε από μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο τοπικό ιατρείο των Ραχών (το οποίο για μεγάλα διαστήματα δεν έχει γιατρό και μένει κλειστό). Η ημέρα του ατυχήματος συνέπεσε με την παρουσία ενός νοσοκομειακού γιατρού που εφημέρευε εκεί.
Απ' ότι έμαθα, λόγω του ότι το ιατρείο είναι πλημμελώς εξοπλισμένο, αντιμετωπίστηκαν προβλήματα να του παρασχεθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες. Λέγεται, ότι δεν υπήρχαν τα στοιχειωδώς απαραίτητα (μέχρι και ψαλίδι έψαχναν να βρουν για να κόψουν τις γάζες...).

Ο γιατρός εκεί κατάφερε να σταματήσει την εξωτερική αιμορραγία. Κάλεσε το ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο του Αγίου Κηρύκου, το οποίο επίσης δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για αντιμετώπιση τέτοιου είδους τραυμάτων που μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση στο κρανίο. Λόγο της σοβαρότητας του τραύματος προσήλθε στο ιατρείο κι άλλος γιατρός, από το κέντρο υγείας του Ευδήλου (το οποίο βρίσκεται σε από στάση 45 λεπτων περίπου με το αυτοκίνητο)  νέο μαθεύτηκε, όπως συμβαίνει στα χωριά, και πολλοί συγχωριανοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ιατρείο. Σχεδόν δύο ώρες μετά τον τραυματισμό του Σιδερή, και με δοσμένο ότι περίμεναν ακόμα το ασθενοφόρο να φτάσει, o γιατρός ρωτήθηκε από έναν φίλο του Σιδερή γιατί δεν  καλεί το Ελικόπτερο να έρθει, με δοσμένο ότι μπορεί να προσγειωθεί πολύ κοντά στο ιατρείο, ενώ το ασθενοφόρο (που δεν είχε ακόμα φανεί), χρειάζεται σχέδια δύο ώρες για τον μεταφέρει στον Άγιο Κήρυκο, όπου είναι αμφίβολο αν θα μπορούν να περιθάλψουν ένα τέτοιο τραύμα.

Προφανώς ο γιατρός κάλεσε το ΕΚΑΒ, (πότε ακριβώς, μου είναι άγνωστο) διότι λίγο μετά ξαναρωτήθηκε και είπε ότι περιμένει να του απαντήσουν.
Τελικά, ξεκίνησαν να τον μεταφέρουν στο Άγιο, και ο Σιδερής πριν φτάσει εκεί, υπέκυψε στα τραύματά του.

Στην κοινότητα των Ραχών, απ' ότι είμαι σε θέση να ξέρω, έχοντας μιλήσει με αρκετό κόσμο για το τραγικό αυτό συμβάν, είναι πλατιά διαδεδομένη η πεποίθηση ότι ο Σιδερής πήγε αδικοχαμένος κι ότι, με άμεση μεταφορά του σε  κατάλληλο νοσοκομείο, πολύ πιθανόν να επιζούσε.

Η περίπτωση που περιέγραψα δεν είναι η πρώτη, όπου δηλαδή πεθαίνουν άνθρωποι εδώ λόγω των περικοπών στην τομέα της υγείας.

***

Η πολιτική αυτή σκοτώνει. Αυτοί που την ασκούν είναι  δράστες μαζικών εγκλημάτων και δολοφονιών. Αυτοί που την υπερασπίζονται απο συμφεροντολογία  είναι αισχροί ηθικοί αυτουργοί. Αυτοί που  γίνονται θύματά της και την δικαιολογούν παθητικά, λέγοντας  ότι τάχα δεν υπάρχει άλλη επιλογή, είναι άθλιοι.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ