Σε νέα ύψη η φοροληστεία στο λαό
Στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, η αποδοτικότητα των μέτρων, είτε αυτών που ψηφίστηκαν πρόσφατα είτε αυτών που έρχονται το προσεχές διάστημα, διαμορφώνεται ως εξής:
-- Από την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας (μισθωτοί - συνταξιούχοι) προβλέπεται διόγκωση κατά 150 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο θα περάσει από τη Βουλή με το αμέσως επόμενο πακέτο.
-- Απέναντι στους φτωχούς αγρότες, η ενίσχυση της φοροαφαίμαξης φτάνει: Από την αλλαγή των συντελεστών στη φορολογία στα 33 εκατ. ευρώ (το μέτρο θα περάσει σε επόμενο νομοσχέδιο), από την αύξηση της προκαταβολής φόρου στα 79 εκατ. ευρώ, από την καρατόμηση και στη συνέχεια κατάργηση της επιστροφής στο φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο 13 εκατ. ευρώ. Μόνο από τα παραπάνω, η πρόσθετη φοροαφαίμαξη στο αγροτικό εισόδημα φτάνει στα 125 εκατ. ευρώ.
-- Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες επιβαρύνονται με επιπλέον ποσά ύψους 114 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος.
-- Ακόμη 123 εκατ. ευρώ προβλέπονται από «λοιπές παρεμβάσεις»...
-- Από την απογείωση του ΦΠΑ προβλέπεται πρόσθετη φοροαφαίμαξη στα 1,3 δισ. ευρώ.
Στο τραπέζι και νέα αντιλαϊκά σενάρια
Ολα τα παραπάνω αποτελούν τις δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης και μάλιστα έχουν ήδη ενσωματωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016. Η συζήτηση, πλέον, περιστρέφεται στην «εξειδίκευση» των αντιλαϊκών μέτρων στο φορολογικό σκέλος, αλλά και για τη συμπλήρωσή τους, με γνώμονα την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού».
Σε αυτό το πλαίσιο, στα υπό εξέταση σενάρια και τα παζάρια με τους δανειστές του ελληνικού κράτους βρίσκονται και τα παρακάτω:
-- Η μείωση της επιστροφής φόρου (μέχρι 2.100 ευρώ), στη βάση της οποίας «χτίζεται» το άτυπο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους.
-- «Παρεμβάσεις» στην κλίμακα και τους συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους.
-- «Αναμόρφωση» στο χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης», το οποίο, πέρα από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, φορτώνεται και στους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους. Απ' ό,τι φαίνεται, το συγκεκριμένο χαράτσι θα υπολογίζεται ξεχωριστά χωρίς να ενσωματωθεί στο φόρο εισοδήματος, όπως προβλεπόταν σε προηγούμενους σχεδιασμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα για το χαράτσι της «αλληλεγγύης». Μάλιστα, στα εξεταζόμενα σενάρια βρίσκεται και αυτό της μείωσης του ειδικού αφορολόγητου που ισχύει σήμερα στα 12.000 ευρώ ή ακόμη και η επιβολή «φόρου αλληλεγγύης» από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, για όλες τις κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού.
-- Παρεμβάσεις στα «κριτήρια» της τεκμαρτής φορολόγησης, που ισχύουν για μισθωτούς - συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τα ποσά του ελάχιστου φόρου, ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα. Στη βάση αυτών θα υπολογίζονται τα νέα χαράτσια, τόσο στα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, όσο και στην κλίμακα του «τέλους αλληλεγγύης».
-- Κατάργηση και των τελευταίων «ελαφρύνσεων» που έχουν ξεμείνει στους μισθωτούς και συνταξιούχους για δαπάνες διαβίωσης.
«Σταθερό περιβάλλον» για τους «επενδυτές»...
...με άξονα την αντιλαϊκή πολιτική
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Δ. Μάρδας, βρέθηκε την περασμένη βδομάδα για διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι, όπου είχε συναντήσεις με επιχειρηματίες και στελέχη γαλλικών μονοπωλίων, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα ή και για άλλες κερδοφόρες επενδύσεις. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη συνέχιση των συνεννοήσεων και την εφαρμογή του ειδικού «μνημονίου συνεργασίας» με το γαλλικό κράτος, που υπογράφτηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ.
Οπως έγινε γνωστό, ο Δ. Μάρδας συναντήθηκε με στελέχη γαλλικών μονοπωλίων όπως: ALSTOM (Μεταφορές, σιδηρόδρομοι), SUEZ ENVIRONNEMENT (διαχείριση υδάτων και αποβλήτων), THALES (ηλεκτρονικά με εξειδίκευση στην αεροδιαστημική και άμυνα), TOTAL (πετρέλαια), VINCI (Κατασκευές), UMIF (ξενοδοχειακός κλάδος), SYNTEC (Πληροφορική), καθώς επίσης και με παράγοντες της γαλλικής κυβέρνησης και τη διοίκηση των Γάλλων βιομηχάνων και εργοδοτών (MEDEF).
Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της «βιομηχανικής υπεργολαβίας» και πώς αυτή θα μπορέσει να συμβάλει στην «ανάκαμψη και ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της ανάθεσης από γαλλικές σε ελληνικές βιομηχανίες τμημάτων της παραγωγής τους».
Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δ. Μάρδας τόνισε: «Οι επιχειρηματίες θέλουν ένα σταθερό περιβάλλον. Αυτό το σταθερό περιβάλλον περιμένουν να δουν. Εμείς μπορούμε να το δώσουμε, από τη στιγμή που θα τελειώσουμε με τα δύο νομοσχέδια (φορολογικό και ασφαλιστικό)». Επιβεβαιώνοντας, μάλιστα, την κοινή αντιλαϊκή στρατηγική που υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα, πρόσθεσε: «Το εάν ανεβαίνει η ΝΔ ή οποιοσδήποτε άλλος, λίγο ενδιαφέρει τους επιχειρηματίες»...
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΕΒ, βιομηχανικοί σύνδεσμοι των δύο κρατών προχωρούν στη συγκρότηση «κοινής ομάδας εργασίας», με στόχο την προώθηση επενδύσεων σε βιομηχανικά δίκτυα υψηλής προστιθέμενης αξίας και τη διαμόρφωση μιας «συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής με ανταγωνιστικό κόστος».
Οπως και να 'χει, η προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων και μάλιστα στην κλίμακα που επιθυμούν ο ΣΕΒ και όλες οι μερίδες του εγχώριου κεφαλαίου, προϋποθέτει το κλείσιμο της «αξιολόγησης», που, με τη σειρά της, προϋποθέτει την πλήρη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής...
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», αποστέλλει μήνυμα σε γερμανικούς επιχειρηματικούς ομίλους, τονίζοντας: «Επιθυμούμε να απευθυνθούμε, δυνατοί πλέον, και σε ξένες επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα», ενώ επισημαίνει ότι «σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο στην αναδιάρθρωση των επισφαλών δανείων μας».
Οπως είπε, εδώ και πολύ καιρό υπάρχει στενή συνεργασία της Πειραιώς με πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, όπως οι «Fraport», «Lidl», «Hochtief», «Tui» και «Beiersdorf».
Καταλήγοντας, αποστέλλει μήνυμα στους επενδυτές λέγοντας: «Στην Ελλάδα προσφέρονται καλές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου