Το ΝΑΤΟ και τα «παιχνίδια» στο Αιγαίο
Κατά στρατιωτικές πηγές, στα ανατολικά της Χίου επιχειρεί πλέον η ολλανδική φρεγάτα VAN AMSTEL της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, στα βόρεια της Λέσβου στην ελληνοτουρκική μεθόριο η γερμανική ναυαρχίδα της δύναμης ΒΟΝΝ και στα ανατολικά του νησιού η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ που έχει ενταχθεί στη SNMG2.
Είναι ένα ερώτημα πού θα αναπτυχθούν τα υπόλοιπα πλοία, με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, η καναδέζικη φρεγάτα FREDERICTON (ήταν χτες στον Πειραιά για ανεφοδιασμό), η τουρκική GOKOVA, το βρετανικό υποστηρικτικό MOUNTS BAY και το γαλλικό περιπολικό COMMANDANT BOUAN.
Παραπέρα, κατά τις ίδιες στρατιωτικές πηγές, η ΝΑΤΟική «αποστολή» είναι ακόμα στα πρώτα στάδιά της, αναπτύσσεται σιγά - σιγά και ξεκίνησε τώρα ουσιαστικά την επικοινωνία με τις ακτοφυλακές Ελλάδας και Τουρκίας προς «συντονισμό» τους.
Σημειωτέον, τα ΝΑΤΟικά
πλοία δείχνει να επιλέγουν είτε ανεφοδιασμό εν πλω από το BONN που
είναι δεξαμενόπλοιο - πετρελαιοφόρο, είτε από λιμάνια όπως ο Πειραιάς
και η Θεσσαλονίκη. Αλλωστε, οι ΝΑΤΟικοί είχαν ζητήσει για τον
ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό τους τα λιμάνια σε Χανιά, Θεσσαλονίκη, Βόλο,
Πειραιά, Καβάλα και Σούδα. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε - όπως έλεγε
πρόσφατα ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας - ότι «είναι ακόμα στη διάθεσή
τους Λήμνος, Μυτιλήνη, Σάμος, Χίος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος, Κρήτη
και όλα τα λιμάνια των νησιών του Αιγαίου».
Ωστόσο, οι ΝΑΤΟικοί δείχνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να προσεγγίσουν κατ' αρχάς Λήμνο και Δωδεκάνησα, τα οποία οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες και βάζουν κάθε είδους προσκόμματα στην παρουσία εκεί πλοίων του ΝΑΤΟ. Παρουσία που στους μεταξύ τους, ενδοαστικούς ανταγωνισμούς, θα ενίσχυαν τις ελληνικές θέσεις περί δικαιωμάτων άμυνας των νησιών αυτών. Αλλο ένα δείγμα ότι το ΝΑΤΟ δεν εγγυάται σε τίποτε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.
Επιπλέον, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι Τούρκοι αποφεύγουν να διοχετεύσουν προσφυγικές ροές προς Λήμνο και Δωδεκάνησα ακριβώς για να μη δοθεί πρόσχημα ανάπτυξης ΝΑΤΟικών δυνάμεων εκεί, με αποτέλεσμα η κύρια προσφυγική «πίεση» να εκφράζεται ακόμα πέριξ της Λέσβου.
Θ. Μπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου