«Τύμπανα πολέμου» με καταιγιστικές αλλαγές για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων
Δρομολογούνται νέα σκληρά αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα, που πατούν πάνω στα προηγούμενα, σε συνδυασμό με τις έτοιμες πολλαπλές ενισχύσεις των επιχειρηματικών ομίλων για επενδύσεις
Eurokinissi
|
Σε αυτό το φόντο, ολοκληρώθηκαν, γι' αυτήν τη φάση, οι συζητήσεις της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, που ξεκίνησαν στην αρχή της βδομάδας στην Αθήνα. Στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, με τα κλιμάκια του κουαρτέτου, ήταν η «επισκόπηση» των πρόσφατων συνεννοήσεων, ενώ, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από τους κυβερνητικούς παράγοντες, «αμβλύνθηκαν αρκετές ανησυχίες και υπάρχει μεγάλη πρόοδος».
Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα:
Στις 29 Σεπτέμβρη συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, με τη συγκυβέρνηση και το «κουαρτέτο» να έχουν την ημερομηνία ως «ορόσημο» για την ολοκλήρωση των «εκκρεμοτήτων» της πρώτης «αξιολόγησης», σε συνέχεια της ομοβροντίας με τα αντιλαϊκά μέτρα που είχαν προηγηθεί.
Στις 7 - 9 Οκτώβρη συνέρχεται στην Ουάσιγκτον η Φθινοπωρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, που αναμένεται να αποτελέσει φόρουμ παρασκηνιακής συζήτησης για το ελληνικό μνημόνιο και τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους.
Αμέσως μετά (10/10) συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ, για την επικύρωση της «αξιολόγησης» και την εκταμίευση της υποδόσης (2,8 δισ.) για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, με γνώμονα, βέβαια, την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων.
Στις 17 Οκτώβρη, προγραμματίζεται να ξεκινήσει ο επόμενος κύκλος της «αξιολόγησης», οι προεργασίες για τον οποίο ξεκίνησαν και επίσημα την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα, στο πλαίσιο των συνεννοήσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο. Πέρα από τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, περιλαμβάνει και το επόμενο μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων, στην υπηρεσία των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.
Σε αυτά συγκαταλέγονται οι παρεμβάσεις που έρχονται να «κουμπώσουν» με τον νέο λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο, όπως οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις «στρατηγικές επενδύσεις», την «εφοδιαστική αλυσίδα» (logistics), τις «απελευθερώσεις» στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, τις διαδικασίες για τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, τον νέο κανονισμό για παροχή υπηρεσιών ύδρευσης (συνδέεται με τις ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο), τον «οδικό χάρτη» για την πλήρη «απελευθέρωση» επαγγελμάτων, νέα νομοθεσία για την «κινητικότητα» στο δημόσιο τομέα, αναμόρφωση της νομοθεσίας για την «Επιτροπή Ανταγωνισμού». Την ίδια ώρα, η εφαρμογή των προγραμμάτων για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», ή όπως αλλιώς βαφτίσουν την πολιτική διαχείρισης των ακραίων φαινομένων φτώχειας συνδέεται με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών», για τις οποίες φαίνεται να σχεδιάζεται και νέο σφαγείο.
Την ίδια ώρα, κλιμάκια του ΔΝΤ παραμένουν στην Αθήνα, καθώς ξεκινούν από αυτήν τη βδομάδα οι διαβουλεύσεις του με τη συγκυβέρνηση, αυτήν τη φορά στο πλαίσιο των καθιερωμένων αξιολογήσεων που διενεργούνται από τον εν λόγω διακρατικό καπιταλιστικό οργανισμό. Η έκθεση του ΔΝΤ θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού κρατικού χρέους και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς το τέλος του έτους.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, συναντήθηκε προχτές Παρασκευή στην Ουάσιγκτον με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Ν. Σιτς, με κεντρικό θέμα της συζήτησης την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει εδώ και καιρό τη θέση ότι η εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να γίνεται με όρους που υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το ύψος των απαιτούμενων πλεονασμάτων πρέπει να είναι αισθητά μικρότερο από αυτά των προηγούμενων προγραμμάτων», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μετά τις συναντήσεις του, στην Ουάσιγκτον, με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και τον σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας, Α. Αντεγιέμο. Πρόκειται, για μια ακόμη «λαθροχειρία» από την πλευρά της συγκυβέρνησης, που αναφέρεται στους στόχους προηγούμενων μνημονίων και όχι σε αυτό που «τρέχει».
«Αμπαλάρουν» το νέο αντιλαϊκό πακέτο
Σύμφωνα, επίσης, με τις κυβερνητικές πηγές:- Στο θέμα του «υπερταμείου» ιδιωτικοποιήσεων υπάρχει η πεποίθηση ότι θα έχει κλείσει σε όλες του τις πτυχές τις επόμενες μέρες. Η συμφωνία τους περιλαμβάνει τη συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου και της διοίκησης του ταμείου και βέβαια τη μεταβίβαση σε αυτό της δεύτερης γκάμας των επιχειρήσεων, που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος αξιωματούχος, Ζακ Λε Παπ, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος της Κρ. Λαγκάρντ όταν η τελευταία ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, τίθεται επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου και ο Ισπανός, Ντ. Βεγκάρα, αναπληρωτής διευθύνοντος συμβούλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) - χρηματοδότη του ελληνικού κράτους από την πλευρά της Ευρωζώνης - ως μέλος.
- Σύγκλιση σε σημείο ταύτισης καταγράφεται στο ζήτημα της προκλητικής για το λαό ρύθμισης που αφορά στην «εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων», από τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου, αν και «υπάρχουν ακόμα τεχνικά θέματα προς επίλυση».
- Η συμφωνία «κλειδώνει» και στο ζήτημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της χρήσης «πλαστικού χρήματος» (τραπεζικές κάρτες). «Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ μέσω κινήτρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί και το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού», επισημαίνει η συγκυβέρνηση, σχετικά με το σχέδιο δημιουργίας ενός «ακατάσχετου» τραπεζικού λογαριασμού, όπου θα καταλήγουν οι εισπράξεις των επιχειρήσεων από πωλήσεις που διεκπεραιώνονται με «πλαστικό χρήμα».
- Τέλος, αν και για την ώρα δεν ομολογείται από τη συγκυβέρνηση, το κουαρτέτο ξέκοψε τη συζήτηση περί «μείωσης» των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών μετά το 2018. Αυτά θα παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ και αναμένεται να ενσωματωθούν στο υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020, δηλαδή και για την περίοδο μετά την τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου, που προγραμματίζεται για το 2018.
Με το βλέμμα στην ενίσχυση του εγχώριου κεφαλαίου
Την
ίδια ώρα, «διχογνωμίες» μεταξύ συγκυβέρνησης και κουαρτέτου
εμφανίζονται γύρω από τους τρόπους ενίσχυσης του εγχώριου κεφαλαίου. Στα
ζητήματα αυτά επικεντρώθηκε η χτεσινή συνάντηση του υπουργού
Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με τα κλιμάκια του κουαρτέτου.Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, «παρατηρήσεις» δέχθηκε το λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο», που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση και αναμένεται να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, «ορισμένες διαφωνίες» καταγράφηκαν ως προς το πλάνο υλοποίησής του.
Παράλληλα, στα παζάρια βρίσκεται το ζήτημα της μετατροπής του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «αιτιάσεις» του κουαρτέτου αφορούν στην αδυναμία εξασφάλισης μεγάλων κονδυλίων, τα οποία απαιτούνται για τη λειτουργία του «αναπτυξιακού ταμείου», στην έλλειψη τεχνικής υποδομής, ενώ η συγκρότηση του νέου ταμείου θα απαιτήσει και την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως θα προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου