Αναζητά πιο ενεργή εμπλοκή στην «μπαρουταποθήκη» των ανταγωνισμών
Ενδεικτικά ως προς τα παραπάνω τα όσα αποφασίστηκαν, και δημοσιοποιήθηκαν κατόπιν, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΕΥ) τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Επισήμως:
-- Το Συμβούλιο συζήτησε για την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να ανακτήσει η χώρα τη σταθερότητά της, και υπογραμμίζοντας τον «σημαντικό ρόλο» που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν «περιφερειακοί φορείς και οργανισμοί». «Η ΕΕ, τα Ηνωμένα Εθνη, ο Σύνδεσμος των Αραβικών Κρατών και η Αφρικανική Ενωση θα συνδυάσουν τις διαμεσολαβητικές τους προσπάθειες, οργανώνοντας τετραμερές σχήμα», διευκρίνισε σε αυτήν την κατεύθυνση το ΣΕΥ.
-- Παραπέρα, εξέτασε την κατάσταση στην Ουκρανία, εκφράζοντας την «ισχυρή δέσμευσή του να στηρίξει το ουκρανικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», με την παροχή συνεχούς και ουσιαστικής χρηματοδοτικής στήριξης, καθώς και μέσω της συμβουλευτικής αποστολής της ΕΕ (EUAM Ukraine), σχήμα εδραίωσης της ευρωενωσιακής παρουσίας στη χώρα, που έχει μπόλικο «ψητό» για ευρωενωσιακά μονοπώλια, εξ ου και το ΣΕΥ «παρότρυνε» την Ουκρανία να υλοποιήσει «μεταρρυθμίσεις» σε μια σειρά τομείς, όπως αυτός της Ενέργειας...
-- Σημαντικό κομμάτι των διαβουλεύσεων αποτέλεσαν οι διμερείς σχέσεις με την Αίγυπτο, σε τομείς όπως η «οικονομική ανάπτυξη», η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και η μετανάστευση, ευρύτερα ο ρόλος της Αιγύπτου στην περιοχή. Διόλου τυχαία, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ αποφάσισαν στην επόμενη Σύνοδο να προσκληθεί για «άτυπη συζήτηση» ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σ. Σουκρί.
-- Τέλος, το Συμβούλιο συζήτησε για την περιλάλητη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Οι υπουργοί εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τους νέους οικισμούς που εξήγγειλε το Ισραήλ και κάλεσαν τις δύο πλευρές «να απόσχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης». Η ΕΕ επανέλαβε τη σταθερή προσήλωσή της στις προσπάθειες να επιτευχθεί «ολοκληρωμένη ειρηνευτική συμφωνία», να διαφυλαχτεί η βιωσιμότητα της διακρατικής λύσης και να αντιστραφούν «οι αρνητικές τάσεις που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή».
Η ίδια η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ, που προέδρευσε του ΣΕΥ, αναλύοντας στους δημοσιογράφους τα αποτελέσματα της Συνόδου, φρόντισε κατ' αρχάς να επιμείνει για την «ομοφωνία» και «ομοθυμία» των 28 υπουργών πάνω στα θέματα που συζήτησαν, ξορκίζοντας μάλλον εικόνες διαφοροποιήσεων που αποδυναμώνουν την ΕΕ στην κόντρα και τα παζάρια με άλλα κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. «Οι σημερινές συζητήσεις, ιδίως για την Ουκρανία και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ήταν πολύ χρήσιμες, καθώς έδειξαν ότι η ΕΕ είναι ενωμένη και έχει ξεκάθαρες θέσεις», έσπευσε να υποστηρίξει στις δηλώσεις της.
Στον άξονα Λιβύη - Αίγυπτος
Κάνοντας
ξεκάθαρη την απόφαση της ΕΕ να απλωθεί ακόμα πιο ενεργά σε μια σειρά
ζώνες όπου διακυβεύονται σημαντικά συμφέροντα για ευρωενωσιακούς
επιχειρηματικούς ομίλους, είπε ότι στο Συμβούλιο αποφασίστηκε η ΕΕ να
εμπλακεί ακόμα περισσότερο στη Λιβύη, να στηρίξει πρωτοβουλίες που
εκδηλώνονται από Τυνησία, Αλγερία και Αίγυπτο για ειρήνευση στη χώρα, να
προχωρήσει σε αντίστοιχες «συνεννοήσεις» με την Αφρικανική Ενωση και
νότιους γείτονες της Λιβύης, όπως το Τσαντ. Ακόμα να ενισχύσει τη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «Sophia»,
που επιχειρεί με πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη στα ανοιχτά της Λιβύης
στην Κεντρική Μεσόγειο, τάχα προς ανακοπή των μεταναστευτικών ροών από
τη χώρα προς την ΕΕ, και στην πράξη ελέγχοντας - σε συνεργασία με το
ΝΑΤΟ - τον σημαντικό αυτό δίαυλο.Επιπλέον, η Μογκερίνι χαρακτήρισε την Αίγυπτο «χώρα - κλειδί» για την ευρύτερη περιοχή, σηματοδοτώντας και το ενδιαφέρον της ΕΕ για την πορεία των διμερών σχέσεων, τις οποίες, όπως είπε, στις Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει να «ενισχύσουν» έτι περαιτέρω.
Συνεχή παζάρια με Ουάσιγκτον - Μόσχα
Δεν περνά απαρατήρητη η βαρύτητα που αναγνώρισε στο Μεσανατολικό λέγοντας ότι εκπροσωπώντας την ΕΕ θα το συζητήσει με τους «φίλους» τους στον Αραβικό Σύνδεσμο, τις ΗΠΑ και τη Μόσχα,
με στόχο μια λύση δύο κρατών. Δίνοντας μια εικόνα των έντονων
ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών που αναμένονται αυτή την περίοδο, παρέπεμψε
σε κάποιες πρώτες συζητήσεις που θα είχε στα τέλη αυτής της βδομάδας
στην Ουάσιγκτον, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ και γερουσιαστές στο Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.«Τις προσεχείς βδομάδες θα έχουμε εντατικές επαφές με τους Αμερικανούς ομολόγους μας», είπε χαρακτηριστικά. Παρέπεμψε, επίσης, στην επίσκεψη (προγραμματίζεται για τις 20/2) του Αμερικανού αντιπροέδρου Πενς στις Βρυξέλλες για επαφές με τους «ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Η ίδια πρόσθεσε ότι θα έχει ανάλογες επαφές με το ίδιο περιεχόμενο - το Μεσανατολικό - στο περιθώριο της επερχόμενης Συνόδου του G20 στη Βόννη, αλλά και αμέσως μετά στο Συνέδριο Ασφαλείας στο Μόναχο, όπως και στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ 15-16/2 στις Βρυξέλλες.
«Αρα», είπε η Μογκερίνι, «τις επόμενες 20 μέρες θα έχουμε έντονη ανταλλαγή απόψεων με τις ΗΠΑ για το Μεσανατολικό και άλλα θέματα για να βρούμε κοινό έδαφος, να δούμε πού συγκλίνουν τα συμφέροντά μας και οι ιδέες μας».
Την ίδια ώρα, και δείχνοντας ότι οι συσχετισμοί όπως και τα παζάρια ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα κρίνονται συνολικά και σε όλα τα μέτωπα, ερωτηθείσα αν ενισχύονται η εμπλοκή και η θέση της Ρωσίας στη Μεσόγειο, απέφυγε να απαντήσει ευθέως και παρέπεμψε στη «διμερή συνεργασία για τη σταθερότητα» σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα: Ουκρανία, Λιβύη και Συρία.
Πρόσθεσε ότι συζήτησε για την κατάσταση στις χώρες αυτές πρόσφατα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, υποστηρίζοντας ότι ΕΕ και Ρωσία αποφάσισαν να βρουν τρόπους να «συνεργαστούν». «Ελπίζω την επόμενη βδομάδα σε μια νέα διμερή συνάντηση. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε όποια πρόταση θέλουν οι Λίβυοι για να ενώσουν τη χώρα τους. Αν μπορούμε να συνεργαστούμε με τη Ρωσία προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι κάτι θετικό, αλλά μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», συμπλήρωσε.
Σύνδεση με Ισραήλ
Τέλος,
να καταγραφεί και η απόφαση του ΣΕΥ να στήσουν ένα «Συμβούλιο Σύνδεσης»
με το Ισραήλ, το οποίο οπωσδήποτε είναι σε στενή διασύνδεση με τις ΗΠΑ,
και αποτελεί σημαντικό πόλο τόσο από στρατιωτικής όσο και από
ενεργειακής, πλέον, άποψης, μετά και την ανακάλυψη πλούσιων κοιτασμάτων
φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του.Το Συμβούλιο, όπως είπε η Μογκερίνι, θα συμβάλει στην «ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ των δύο μερών, αλλά το ακριβές περιεχόμενο και ο σκοπός του μένει να συζητηθούν, πρόσθεσε.
Κατά βάση, διευκρίνισε, τέτοια Συμβούλια είναι ένα μηχανισμός όπου η ΕΕ και το συμβαλλόμενο μέρος ανταλλάσσουν απόψεις για διμερή θέματα και ζητήματα περιφερειακής πολιτικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου