2 Ιουν 2017

Ο καπιταλισμός γεννάει τον πόλεμο και την προσφυγιά


Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι συμμετείχαν στην εκδήλωση της ΤΟ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ



Καθημερινές είναι οι πρωτοβουλίες των Οργανώσεων του Κόμματος με θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τις αιτίες που τον γεννούν και την οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στην εμπλοκή της χώρας σε επεμβάσεις.
Οι εκδηλώσεις αυτές δεν γίνονται απλά για να μάθει ο λαός πώς εξελίσσονται οι αντιθέσεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη. Κυρίως αναδεικνύονται οι ευθύνες της ελληνικής αστικής τάξης, αφού στο όνομα της γεωστρατηγικής της αναβάθμισης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς. Επίσης, ότι η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο συνδέεται άμεσα με την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, του συστήματος που οδηγεί σε αιματοκύλισμα τους λαούς.
Στο πλαίσιο αυτής της κομματικής δραστηριότητας ήταν ενταγμένη και η εκδήλωση της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής την Κυριακή 28/5, με θέμα: «Ο καπιταλισμός γεννάει κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά. Παλεύουμε για την ανατροπή του». Στην εκδήλωση μίλησε ο Γιώργος Τάτσης, μέλος του Γραφείου της ΠΕ Δυτικής Αθήνας και Γραμματέας της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ.
Ξεχωριστό στοιχείο ήταν η παρουσία μεταναστών εργατών, που, διωγμένοι από τις πατρίδες τους λόγω της φτώχειας και των πολέμων, μένουν στο Μενίδι και εργάζονται σε εργοστάσια της περιοχής.
Μουσικό αφιέρωμα στην προσφυγιά και στην πάλη ενάντια στις επεμβάσεις

Από το μουσικό αφιέρωμα
Από το μουσικό αφιέρωμα
Την εκδήλωση «έντυσε» με τον καλύτερο τρόπο το Μουσικό Συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ, που είχε ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στην προσφυγιά και τους αγώνες του λαού μας αλλά και των λαών όλου του κόσμου που βιώνουν τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Πρόκειται για μια ακόμα επιτυχημένη προσπάθεια του Μουσικού Συγκροτήματος, που συγκίνησε και ενέπνευσε τους συγκεντρωμένους.
Με ρεπερτόριο από τη δημοτική παράδοση, το λαϊκό τραγούδι, την επαναστατική ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και του Κώστα Βάρναλη, με κείμενα του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του Ναζίμ Χικμέτ καθώς και δημιουργίες συνθετών όπως του Μίκη Θεοδωράκη, του Χρήστου Λεοντή, του Γιάννη Μαρκόπουλου και άλλων προέκυψε τελικά ένα ιδιαίτερα διδακτικό και πρωτότυπο «μάθημα» Ιστορίας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αιτίες των πολέμων, οι αντιθέσεις ανάμεσα σε αστικές τάξεις που οξύνονται μπροστά στο κυνήγι του κέρδους και της αναζήτησης νέων αγορών μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε «κρέας» για τα κανόνια των εκμεταλλευτών τους.
Τα αποσπάσματα από το έργο του Μπρεχτ «Οι ιστορίες του κ. Κόυνερ» και τη συγκεκριμένη παραβολή «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι...» συνδέθηκαν με επαναστατικά τραγούδια και την ανάγκη η εργατική τάξη να χειραφετηθεί, να στρατευτεί με την πρωτοπορία της, το Κομμουνιστικό Κόμμα, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Κοινές οι αιτίες των πολέμων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης
Παίρνοντας το λόγο ο Γ. Τάτσης ανέφερε, μεταξύ άλλων:
Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος δεν είναι φυσικό φαινόμενο, έχει αίτια που τον γεννούν και είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός.
Ορισμένοι καλοθελητές στην προσπάθειά τους να αθωώσουν τον καπιταλισμό εμφανίζουν ότι ο πόλεμος είναι αποτέλεσμα ορισμένων στρεβλώσεων στην εφαρμογή του συστήματος ή ακόμα ότι είναι αποτέλεσμα ορισμένων φιλόδοξων και μανιακών ηγετών, αποκρύπτοντας την αλήθεια, ότι δηλαδή από πίσω είναι μονοπωλιακοί όμιλοι που κυνηγάνε το κέρδος και όταν δεν μπορούν να το εξασφαλίσουν σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής ειρήνης με μειώσεις σε μισθούς, σε μεροκάματα, με τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων το επιδιώκουν με τον πόλεμο.
Ως τμήμα αυτού του πολέμου και της όξυνσης αυτών των ανταγωνισμών πρέπει να κατανοούνται τα διάφορα τρομοκρατικά χτυπήματα, ο πόλεμος στον «κυβερνοχώρο», στον τομέα της πληροφορικής, τα διάφορα δίκτυα ισλαμικής τρομοκρατίας. Είναι καινούριες μορφές διεξαγωγής του πολέμου ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, τις περιφερειακές δυνάμεις.
Οι Ελληνες και οι μετανάστες εργάτες είναι αυτοί που πληρώνουν, είναι αυτοί που ματώνουν απ' τις πολιτικές της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Αυτοί που αρπάζουν το ψωμί απ' το τραπέζι του Ελληνα και μετανάστη εργαζόμενου, είναι οι ίδιοι που ξεσπιτώνουν και σπρώχνουν στην προσφυγιά χιλιάδες ανθρώπους, γυναίκες, γέρους, παιδιά, στην Αφρική, στη Συρία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Ουκρανία, στα Βαλκάνια.
Πίσω απ' τις ανθρώπινες τραγωδίες, τις μαζικές σφαγές, το δουλεμπόριο, την άγρια εκμετάλλευση με την καταπάτηση των πιο στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, βρίσκεται η ακόρεστη δίψα των καπιταλιστών για όλο και μεγαλύτερο κέρδος.
Σε αυτήν την πορεία, που ακολουθούν οι ξεκληρισμένοι πρόσφυγες, πέφτουν από την κόλαση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη ζούγκλα της ιμπεριαλιστικής ειρήνης, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και βαρβαρότητας.
Στις χώρες που πάνε, βιώνουν, μαζί με τους ντόπιους εργάτες, όπως της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, τις συνέπειες μιας πολιτικής που μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζει τίποτα.
Εχθροί του εργατικού κινήματος οι φασίστες
Είναι τα θύματα της εργοδοτικής τρομοκρατίας, της φασιστικής τρομοκρατίας και βίας.
Δεν είναι τυχαίες οι δολοφονικές επιθέσεις και το μίσος των τραμπούκων χρυσαυγιτών κατά πρωτοπόρων συνδικαλιστών στους χώρους δουλειάς, κατά των μεταναστών εδώ στο Μενίδι και σε όλη την Ελλάδα.
Εκφράζουν το μίσος και το φόβο των εκμεταλλευτών και του συστήματος που τους γέννησε μήπως οι εργάτες ενωμένοι σηκώσουν κεφάλι.
Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής είναι φανατικοί εχθροί ενός ρωμαλέου εργατικού κινήματος που θα βάλει στόχο το ξερίζωμα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, του καπιταλισμού.
Γι' αυτό και απεχθάνονται την ταξική ενότητα και βάζουν έντεχνους διαχωρισμούς ανάμεσα στους εργάτες, όπως το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, τον τόπο καταγωγής.
Λες και έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους ο Ελληνας και ο ξένος εργάτης του ΦΡΕΣΚΟΥΛΗ, της ΛΥΧΝΙΑΣ, της DONPOLL και των υπόλοιπων εργοστασίων της περιοχής.
Ο καπιταλισμός αξιοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να ρίχνει τα μεροκάματα των ντόπιων εργατών, για να περιορίζει εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες, για να προκαλεί περισσότερα προβλήματα στην ενότητα της εργατικής τάξης, για να την ποτίζει με το ρατσιστικό και εθνικιστικό δηλητήριο.
Τους εργοδότες δεν τους ενδιαφέρει αν ο σκλάβος τους είναι Ελληνας, Σύρος, Αφγανός, Ρώσος, μαύρος ή άσπρος, χριστιανός ή μουσουλμάνος. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να τους βγάζει πολλά κέρδη, και ξέρουν ότι όσο οι εργάτες θα τσακώνονται μεταξύ τους, τόσο αυτοί θα τη βγάζουν λάδι και θα την περνάνε μπέικα με τον ιδρώτα και τη δουλειά των άλλων. Και οι μετανάστες εργοδότες με τον ίδιο απάνθρωπο τρόπο εκμεταλλεύονται τους συμπατριώτες τους.
Αγώνας με στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού
Γι' αυτό ο αγώνας για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού είναι αγώνας ενάντια στον πόλεμο, στον καπιταλισμό. Πρέπει να οδηγεί στο να πάρουν οι εργάτες από τα χέρια των καπιταλιστών τα εργοστάσια, τις τράπεζες, τα καράβια, τα μέσα μεταφοράς, τον ορυκτό πλούτο, τα πετρέλαια και να τα βάλουν να δουλέψουν σχεδιασμένα για την εξυπηρέτηση των δικών τους αναγκών.
Πρέπει να στοχεύει στην ανατροπή του καπιταλισμού, στο σοσιαλισμό, όπου όλοι οι εργαζόμενοι, άσχετα από εθνικότητα και χρώμα, θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό, θα έχουν ελεύθερο χρόνο, θα ψυχαγωγούνται και θα μορφώνονται, θα ζουν ειρηνικά όπως γινόταν στην ΕΣΣΔ και σε άλλες χώρες όπου υπήρξε σοσιαλισμός (...)
Γι' αυτό παλεύει το ΚΚΕ, για την ανατροπή της εξουσίας της αστικής τάξης, για να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία. Αυτό καλούμε να κάνουν από κοινού Ελληνες και μετανάστες στην Ελλάδα, αυτό καλούμε να κάνουν και οι Ελληνες που είναι μετανάστες σε διάφορες χώρες. Να οργανωθούν και να παλέψουν με τους εργάτες της χώρας που έχουν μεταναστεύσει, ενάντια στον κοινό εχθρό που είναι ο καπιταλισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ