25 Ιουλ 2017

Ο ισραηλινός στρατός δολοφονεί


Υποκριτικό ενδιαφέρον από ΗΠΑ και ΕΕ



Από διαμαρτυρίες Παλαιστινίων το Σάββατο κοντά στη Ραμάλα
Copyright 2017 The Associated
Από διαμαρτυρίες Παλαιστινίων το Σάββατο κοντά στη Ραμάλα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ- ΡΑΜΑΛΑ.--
Ο Παλαιστινιακός λαός πληρώνει για άλλη μια φορά με το αίμα του την ισραηλινή κατοχή. Μετά την ισραηλινή ανακοίνωση από την περασμένη Παρασκευή για κάμερες ασφαλείας και ανιχνευτές μετάλλου στην πλατεία των Τεμενών, την πρόσβαση άδειας επίσκεψης του Αλ Ακσα μόνο σε άνδρες άνω των 50 χρόνων και απώτερο στόχο την αλλαγή του καθεστώτος που επικρατεί στην περιοχή εδώ και δεκαετίες, από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού έως χτες σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους και ένα 17χρονος έφηβος) ενώ σε επίθεση 20χρονου Παλαιστινίου στον εποικισμό Χαλαμίς σκοτώθηκαν 3 Ισραηλινοί έποικοι.
Παράλληλα, με πρόσχημα την αναίμακτη ρίψη δύο ρουκετών από τα Παλαιστινιακά εδάφη μέσα στο Σαββατοκύριακο, ισραηλινά άρματα μάχης έριξαν χτες τα ξημερώματα βολές κατά στόχων της παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς» στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δίχως να καταφέρουν άμεσα σοβαρές ζημιές ή θύματα. Ταυτόχρονα επιχείρησαν κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων που εμφανίζονται ως «τρομοκράτες».
Την ίδια ώρα, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν την επιθετική προκλητικότητα του Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, εμφανίστηκαν αυτές τις μέρες ως δήθεν μεσολαβητές για να αποκλιμακωθεί η επικίνδυνη ένταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, μετά την απόφαση του Ισραήλ να περιορίσει την πρόσβαση στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με πρόσχημα την ασφάλεια. Πρόκειται για υποκρισία που σχετίζεται με την προώθηση των ευρύτερων σχεδιασμών τους στη γεωστρατηγικά κρίσιμη περιοχή.
Απεσταλμένος του Τραμπ στο Ισραήλ
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που τους τελευταίους μήνες βολιδοσκοπεί και παζαρεύει τα περιθώρια επανέναρξης του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου με «σημαδεμένα χαρτιά» υπέρ της ισραηλινής κυβέρνησης, έστειλε χτες εκτάκτως τον απεσταλμένο του για το Παλαιστινιακό, Τζέισον Γκρίνμπλατ. Ισχυρίστηκε πως προτίθεται μέσω του Γκρίνμπλατ να κατευνάσει την ένταση που κλιμακώνεται με επίκεντρο την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Παράλληλα, εκπρόσωπος της ΕΕ στις Βρυξέλλες κάλεσε το Ισραήλ και την Ιορδανία (που είναι ο τοποτηρητής των ιερών μουσουλμανικών χώρων στην Ιερουσαλήμ) «να συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσεων για τη διατήρηση της ασφάλειας για όλους».
Αντιπρόσωποι του «Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή» (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ) κάλεσαν όλες τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες και να εργαστούν για την αποκλιμάκωση» της βίας. Σημείωσαν μάλιστα τις «διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ πως το "στάτους κβο" στους ιερούς τόπους θα παραμείνει αμετάβλητο και θα τύχει σεβασμού».
Παράλληλα, αξιωματούχοι σε Ιορδανία και Τουρκία απαίτησαν από την ισραηλινή κυβέρνηση την άμεση απομάκρυνση των ανιχνευτών μετάλλου από το χώρο γύρω από το τέμενος Αλ Ακσα.
Επιπροσθέτως, αργότερα χτες προγραμματίστηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αίτημα της Γαλλίας.
Πριν από τις αντιδράσεις αυτές, χρειάστηκε (το απόγευμα της Παρασκευής) να αποφασίσει ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τη διακοπή των σχέσεων με τις ισραηλινές αρχές, συμπεριλαμβανομένου και του συντονισμού δράσεων στον τομέα ασφαλείας.
Επίθεση έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Αμμάν
Το απόγευμα της Κυριακής σημειώθηκε υπό ασαφείς συνθήκες φονικό στο Αμμάν, έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιορδανία, με πρωταγωνιστή Ισραηλινό φρουρό ασφαλείας. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ιορδανικές πηγές, ο Ισραηλινός φρουρός πυροβόλησε και σκότωσε για προσωπικούς λόγους δύο νεαρούς εργάτες, εκ των οποίων ο ένας ήταν 17χρονος παλαιστινιακής καταγωγής, και τραυμάτισε άλλα δύο άτομα, εκ των οποίων ο ένας Ισραηλινός. Ιορδανικές και παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν πως ο Ισραηλινός φρουρός χρωστούσε χρήματα για την αγορά επίπλων και πως διαφώνησε ή αρνήθηκε να τα καταβάλει στους νεαρούς εργάτες που τα διεκδίκησαν.
Ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενα πληροφορίες από την ισραηλινή πρεσβεία στο δυτικό Αμάν, ισχυρίζονται ότι ο Ισραηλινός φρουρός πυροβόλησε σε αυτοάμυνα, επειδή φέρεται πως δέχθηκε «δολοφονική» επίθεση με κατσαβίδι από τον νεαρό παλαιστινιακής καταγωγής.
Αργότερα ανακοινώθηκε ότι οι ιορδανικές αρχές μπλοκάρισαν τις εισόδους και εξόδους ατόμων στην ισραηλινή πρεσβεία, απαιτώντας να ανακρίνουν τον Ισραηλινό φρουρό ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ