1 Ιαν 2018

Οι εργατοπατέρες της Γερμανίας εκφράζουν τους «καημούς» του κεφαλαίου

       


Τους «καημούς» του γερμανικού κεφαλαίου για αναβάθμιση της θέσης του στην ΕΕ και στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) και στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Ράινερ Χόφμαν, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Ο ίδιος ζήτησε από τα κόμματα που θα διαπραγματευτούν ενδεχόμενο μεγάλο συνασπισμό (CDU/CSU – SPD) «να σχηματίσουν τάχιστα κυβέρνηση», προκειμένου «να προχωρήσει η ΕΕ σε εμβάθυνση της Ευρωζώνης, σε εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας και σε περισσότερες δημόσιες επενδύσεις».
Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στη Γερμανία – όπου κυριαρχεί η σοσιαλδημοκρατία – είναι εδώ και πολλές δεκαετίες ο καλύτερος σύμμαχος των επιχειρηματικών ομίλων και βάζει ανελλιπώς «πλάτη» για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία τους. Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση που η ηγεσία της DGB επέλεξε και σε αυτή την «κρίσιμη» πολιτική συγκυρία να βγει μπροστά και να διασπείρει νέες αυταπάτες στους Γερμανούς εργαζόμενους, ότι τάχα η συζήτηση και οι αντιθέσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης και της ΕΕ όχι μόνο αφορούν τους λαούς, αλλά …θα τερματίσουν και τη λιτότητα! Κι όλα αυτά τη στιγμή που τόσο στη Γερμανία, όσο και σε άλλες χώρες (Αυστρία, Γαλλία, Ολλανδία), έρχεται νέα αντεργατική θύελλα.
Οι γερμανικοί όμιλοι – με τους βιομηχάνους να πρωτοστατούν – απαιτούν ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής τους θέσης μέσω της «θωράκισης» της ΕΕ και καλούν γρήγορα την επόμενη κυβέρνηση να διαπραγματευτεί γι’ αυτό. Ετσι, ο Χόφμαν υπογράμμισε: «Η διάβρωση της ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους τους οποίους θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το νέο έτος, αλλά και μετά. Η Γερμανία δεν θα μπορεί να δραστηριοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χωρίς σταθερή κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε μια λειτουργούσα κυβέρνηση, η οποία να τείνει χείρα συνεργασίας στον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν», ο οποίος προωθεί από τις σκληρότερες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που έχει γνωρίσει η χώρα.

Το ρόλο που θα έχει η σοσιαλδημοκρατία για την ενίσχυση της «κοινωνικής συνοχής» εξήγησε και ο γγ του SPD, Λαρς Κλινγκμπάιλ, ο οποίος δεν αμφισβήτησε τη συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά υποστήριξε πως αυτή θα πρέπει να γίνεται με «διαφάνεια» και «περισσότερη επαφή με το λαό». «Πρέπει να εξηγούμε την πολιτική πιο διεξοδικά και να τη συζητάμε με τους ανθρώπους», είπε και ζήτησε ένα άλλο «στιλ διακυβέρνησης», με διετή απολογισμό της κυβέρνησης, συσκέψεις ανά τη χώρα με πολίτες, οι βουλευτές να καταθέτουν Ερωτήσεις στην καγκελάριο κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ