8 Μαρ 2018

Ενδείξεις όξυνσης των ανταγωνισμών


Δεν έχει περάσει πολύς καιρός απ' όταν στα μέσα Φλεβάρη, στην πρώτη για το 2018 Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, επέμεινε για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη, για περισσότερες «επενδύσεις» σε στρατηγικές ικανότητες και περισσότερες συνεισφορές σε μέσα και προσωπικό, για τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του ΝΑΤΟ. Σε στενή συνάρτηση με τα παραπάνω, Στόλτενμπεργκ και υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ είχαν συνάντηση με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εστιάζοντας στις «προσπάθειες» της ΕΕ να βελτιώσει τις στρατιωτικές της ικανότητες και την ακόμα στενότερη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ. Ολα αυτά στον απόηχο των αντιθέσεων που αποτύπωνε η χαρακτηριστική δήλωση Στόλτενμπεργκ, ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές δαπάνες και ικανότητες στον τομέα της άμυνας μπορούν να ενισχύσουν τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό «μόνο αν οι προσπάθειες της ΕΕ αναπτυχθούν ως συμπλήρωμα και όχι ως εναλλακτική απέναντι στο ΝΑΤΟ». «Η κοινή άμυνα αποτελεί αποστολή του ΝΑΤΟ και μόνο του ΝΑΤΟ», δήλωνε επ' αυτού, εμφατικά, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζ. Μάτις, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ρίχνοντας «καρφιά» κυρίως σε Γερμανία και Γαλλία, για την προσπάθειά τους να αναπτύξει η ΕΕ σχετικά πιο «αυτοτελείς» μηχανισμούς στρατιωτικής δράσης, προκειμένου να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα των μονοπωλίων της.
***
Καθόλου τυχαία, οι δηλώσεις αυτές του Αμερικανού υπουργού έγιναν μετά τις συνομιλίες που είχε με την Μογκερίνι, για τα χαρακτηριστικά της Μόνιμης Διαρθρωμένης Ευρωπαϊκής Συνεργασίας (PESCO), η οποία υπεγράφη στο πλαίσιο της ΕΕ το Δεκέμβρη 2017 από 25 χώρες της και στόχο έχει να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές ικανότητες και να επενδύσουν σε κοινά προγράμματα. Στον απόηχο όλων αυτών, έγινε την περασμένη Τρίτη η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της Μογκερίνι και παρουσία της αν. γγ του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκοτμούλερ. Η Σύνοδος εξέδωσε απόφαση, με την οποία καταρτίζει και τυπικά τον κατάλογο των πρώτων 17 «συνεργατικών έργων», που συμφωνήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο το Δεκέμβρη του 2017. Εδωσε έτσι ένα στίγμα για την επιτάχυνση των διεργασιών και σε στρατιωτικό επίπεδο, στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Αλλά και της προσπάθειας να ενισχύσει το ρόλο της εντός του ευρωατλαντικού άξονα, προς διεκδίκηση μεγαλύτερων μεριδίων από τη λεία για τα μονοπώλιά της.
***
Να σημειωθεί ότι τα πρώτα 17 έργα εστιάζουν σε εκπαίδευση, ανάπτυξη δυνατοτήτων και επιχειρησιακή ετοιμότητα στον τομέα της «άμυνας». Διόλου τυχαία, και μετουσιώνοντας σε πράξη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να παίξει «στα γεμάτα» στους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς, η ελληνική κυβέρνηση επισημοποίησε τη συμμετοχή της σε 9 από τα 17 πρώτα τέτοια «συνεργατικά» μέτρα, που καλείται να υλοποιήσει μαζί με άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, ίσως και τα σημαντικότερα από όσα παρατίθενται στο σχετικό κατάλογο. Συγκεκριμένα: «Δίκτυο κόμβων διαμετακόμισης («logistic Hubs») και υποστήριξης επιχειρήσεων». Ηδη η κυβέρνηση παρέχει τέτοιες «υπηρεσίες», σε μόνιμη βάση ή περιοδικά, στη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, άλλες βάσεις, λιμάνια και αεροδρόμια. «Στρατιωτική κινητικότητα». Οπως είπε και η ίδια η Μογκερίνι, πρόκειται για θέμα που βάζει ψηλά στις προτεραιότητές του και ο έτερος πόλος του ευρωατλαντικού άξονα, το ΝΑΤΟ, καθώς αφορά στην ανάπτυξη δυνατοτήτων και την εξάλειψη εμποδίων που χρονοτριβούν τη μετακίνηση δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και τα άλλα μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων. «Ευρωπαϊκό κέντρο πιστοποίησης κατάρτισης για ευρωπαϊκούς στρατούς». Η κυβέρνηση έχει και εδώ σχετική εμπειρία, π.χ. από το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα, όπου έχουν εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη του ΝΑΤΟ σε ζητήματα θαλάσσιας επιτήρησης.
***
Η Ελλάδα συμμετέχει ακόμα στη συνεργασία για «Μεταφερόμενο στρατιωτικό "πακέτο" αντιμετώπισης καταστροφών», που αποτελεί ένα ακόμα πρόσχημα για την ανάπτυξη ευρωενωσιακών ενόπλων τμημάτων. «Θαλάσσια ημιαυτόνομα συστήματα αντιμετώπισης ναρκών», που αφορούν τη διασφάλιση των θαλάσσιων διαύλων διαμετακόμισης και συνδέονται με άλλα δύο παραπλήσια έργα, τη «Λιμενική και θαλάσσια επιτήρηση και προστασία» και την «Αναβάθμιση της θαλάσσιας επιτήρησης». «Ανάπτυξη πλατφόρμας για κοινή χρήση πληροφοριών για την αντιμετώπιση περιστατικών και απειλών στον κυβερνοχώρο». Πρόκειται για στοιχείο του λεγόμενου «υβριδικού πολέμου» ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη, ενώ η κυβέρνηση έχει περιγράψει τη διαθεσιμότητά της να αναλάβει ρόλους «κόμβου» πληροφοριών για τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. «Ανάπτυξη θωρακισμένου οχήματος μάχης για χρήση από το Πεζικό/ αμφίβιου οχήματος επίθεσης /ελαφρού θωρακισμένου οχήματος». Η κυβέρνηση «βάζει πλάτη» στην ανάπτυξη ενιαίων τύπων στρατιωτικών μέσων για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστεί η σημερινή «ποικιλία», που κρίνεται ασύμφορη οικονομικά τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη συντήρησή τους.
***
Ολα αυτά και ό,τι ακολουθεί το επόμενο διάστημα, εφόσον η ΕΕ ετοιμάζει και εμπλουτισμό του καταλόγου της PESCO με νέα προς υλοποίηση έργα, αντανακλούν όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τη μια ή την άλλη αιτία. Προειδοποιούν για νέους κινδύνους σε βάρος του λαού, που κάνουν ακόμα πιο επείγουσα και αναγκαία την ετοιμότητα και επαγρύπνησή του, την οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, τα σχέδιά τους, τις κυβερνήσεις, την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ