7 Απρ 2018

ΡΩΣΙΑ - ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 Στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων



Με λιγότερες από 100 μέρες να απομένουν για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, η διοργάνωση έρχεται σιγά σιγά στο προσκήνιο της ειδησεογραφίας, αλλά - για άλλη μια φορά - για μη αγωνιστικούς λόγους. Θυμίζουμε ότι τόσο το Μουντιάλ της Ρωσίας το φετινό καλοκαίρι, όσο και το επόμενο, στο Κατάρ το 2022, τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» με αφορμή τα σκάνδαλα διαφθοράς της FIFA και χρηματισμού παραγόντων προκειμένου να μεροληπτήσουν υπέρ των δύο υποψηφιοτήτων στις σχετικές ψηφοφορίες.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει εξελιχθεί σε πρόσφορο έδαφος προκειμένου να εκδηλωθούν υψηλότερου επιπέδου ανταγωνισμοί, που σχετίζονται με ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες για γεωπολιτικά ζητήματα και βρίσκονται σε όξυνση αυτήν τη στιγμή. Αφορμή στέκεται η αντιπαράθεση Ρωσίας - Δύσης. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο το Μουντιάλ της Ρωσίας, όσο και το γενικότερο ζήτημα του αποκλεισμού του ρωσικού αθλητισμού τα τελευταία χρόνια από τις διεθνείς διοργανώσεις λόγω του σκανδάλου ντόπινγκ, ήταν από τα θέματα πρώτης γραμμής στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στην οποία γινόταν λόγος για χτύπημα στην ίδια τη Ρωσία.
Στην αντίπερα «όχθη», τα δύο ζητήματα μετατράπηκαν σε «αιχμή του δόρατος» της κριτικής των αντιπάλων των ρωσικών συμφερόντων, όπως μαρτυρά για παράδειγμα ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας στις αποκαλύψεις των σκανδάλων της FIFA, η οποία εστίασε ιδιαίτερα στην ανάληψη των Μουντιάλ 2018 και 2022 από Ρωσία και Κατάρ. Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς Οργανισμοί που διοικούν τον παγκόσμιο αθλητισμό (ΔΟΕ, IAAF, FIFA, UEFA κ.ά.), ενταγμένοι και αυτοί στις λογικές που επιτάσσει το οικοδόμημα το οποίο υπηρετούν, όχι μόνο δεν παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουν και οι ίδιοι στους ανταγωνισμούς.
Στη «σκιά» της όξυνσης

Στο πρόσφατο φιλικό της Αγγλίας με την Ιταλία, έξω απ το Γουέμπλεϊ γυρόφερνε μήνυμα «ακτιβιστών» κατά του Μουντιάλ της Ρωσίας, με αναφορά στη ρωσική εμπλοκή στον πόλεμο στη Συρία
Στο πρόσφατο φιλικό της Αγγλίας με την Ιταλία, έξω απ το Γουέμπλεϊ γυρόφερνε μήνυμα «ακτιβιστών» κατά του Μουντιάλ της Ρωσίας, με αναφορά στη ρωσική εμπλοκή στον πόλεμο στη Συρία
Το τελευταίο διάστημα οι βρετανορωσικές σχέσεις διανύουν νέα περίοδο όξυνσης, με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, με νευροτοξικό αέριο. Εξαρχής η Μ. Βρετανία κατηγόρησε τη ρωσική κυβέρνηση, και γρήγορα στο μέσο της αντιπαράθεσης ήρθε και το ερχόμενο Μουντιάλ. Τα βρετανικά ΜΜΕ έχουν άμεση συμμετοχή σε όλα αυτά, και μέσω των πρωτοσέλιδών τους έβαλαν το ερώτημα «τι δουλειά έχουμε στο Μουντιάλ του Πούτιν;». Ενώ η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ταξιδέψει για τη διοργάνωση κανείς επίσημος από τη Βρετανία.
Πάνω σε αυτό φέρεται να υπήρξαν και βρετανικές πιέσεις στον Σουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν - με τον οποίο η βρετανική κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες αρκετών δισ. - προκειμένου να μην δώσει το «παρών» στον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας. Από τις πρώτες χώρες που τάχθηκαν στο πλευρό της Μ. Βρετανίας ήταν η Ισλανδία, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να δηλώνουν πως δεν θα υπάρχει διπλωματική αποστολή στη Ρωσία, παρά τη σημασία της συμμετοχής της χώρας για πρώτη φορά σε Μουντιάλ. Συζητήσεις για αποχή υπάρχουν και στη γερμανική πολιτική σκηνή, με αρκετές απόψεις να υποστηρίζουν πως με βάση το γεγονός ότι η Εθνική Γερμανίας είναι από τα φαβορί για το τρόπαιο, η όποια στάση της χώρας θα έχει τη δική της βαρύτητα. Επίσημα, όμως, η στάση που θα κρατηθεί δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί.

Η διοργάνωση του Μουντιάλ 2018 βρέθηκε αρκετές φορές στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του Βλ. Πούτιν (φωτ. από συνάντηση με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο)
Associated Press
Η διοργάνωση του Μουντιάλ 2018 βρέθηκε αρκετές φορές στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του Βλ. Πούτιν (φωτ. από συνάντηση με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο)
Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν και τις ΗΠΑ να πιέζουν κυβερνητικούς αξιωματούχους από χώρες που έχουν ήδη προκριθεί και βρίσκονται στην άμεση επιρροή τους να μην δώσουν το «παρών». Σημειώνεται πως η Εθνική ΗΠΑ, αν και από τα φαβορί στα προκριματικά της ζώνης της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής, δεν προκρίθηκε στο Μουντιάλ, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των τελευταίων ετών, με τον Παναμά να παίρνει τη θέση της.
Οι εξελίξεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι σε αρκετές περιπτώσεις στον σημερινό εμπορευματοποιημένο αθλητισμό οι ανταγωνισμοί έχουν διακυβεύματα πολύ ευρύτερα από το κυνήγι των κερδών που προσφέρει το ίδιο το οικοδόμημα ως «προϊόν». Αντίθετα, παραδείγματα όπως οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι, επίσης στη Ρωσία, το 2014, οι φετινοί Χειμερινοί Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ στη Νότια Κορέα, τα προ ετών επεισόδια στα Βαλκάνια σε αγώνες Εθνικών ομάδων (Σερβία - Αλβανία, Ρουμανία - Ουγγαρία κ.α.), οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες σε Λονδίνο και Ρίο, αλλά και οι ερχόμενοι το 2020 στο Τόκιο, είναι μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις που συνθέτουν την εικόνα ενός αθλητισμού δεμένου με τις γενικότερες αστικές αντιπαραθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ