3 Απρ 2018

Επικίνδυνο σκηνικό από την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και την ελληνική εμπλοκή


Νέες δηλώσεις για τα Ιμια ως «τουρκικό έδαφος» και νέες συνδέσεις των υποθέσεων των «2» και των «8»


Ψηλά κρατά τους τόνους η Αγκυρα και στα Ελληνοτουρκικά, στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται διαρκώς, «αγκαλιάζοντας» όλη την περιοχή και αλληλεπιδρώντας με τις επιδιώξεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Παράλληλα, μόνο ανησυχίες γεννούν οι κυβερνητικές «κορόνες», που εναλλάσσονται με την προσπάθεια εφησυχασμού για τις εξελίξεις την ίδια ώρα που η κυβέρνηση σταθερά εντάσσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σχεδιασμών που υπηρετεί για λογαριασμό της αστικής τάξης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σαββατοκύριακο, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επανέλαβε σε ανακοίνωσή του ότι τα Ιμια αποτελούν «τουρκικό έδαφος». Με αφορμή το ότι η Ελλάδα συμπεριέλαβε τα Ιμια στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΕ «Natura 2000», το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία περί της κυριαρχίας της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες Καρντάκ (σ.σ. όπως αποκαλούν οι Τούρκοι τα Ιμια)», αλλά και ότι «δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο που θα δημιουργήσει η Ελλάδα όσον αφορά τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη θάλασσα του Αιγαίου, το νομικό καθεστώς των οποίων αμφισβητείται». Το υπουργείο αναφέρει ότι θέλει «να καλέσουμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με βάση την κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ να μη γίνεται εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των ερευνητικών προγραμμάτων από την Ελλάδα» και ότι «ο ελληνικός νόμος υπ' αριθμόν 4519 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ στις διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο».
Τη «σκυτάλη» πήρε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, που μιλώντας σε εγκαίνια νοσοκομείου είπε ότι «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα υποκύψει και θα πει "σας ευχαριστώ", υποκινώντας τα όνειρα εκείνων που έχουν φιλόδοξες εξωτερικές πολιτικές. Δεν θα ανεχτούμε ποτέ κύκλους που παραβιάζουν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Να μη βγάλουν από το μυαλό τους την ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 1922 εκείνοι που κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου» (τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτέμβρη 1922 κορυφώθηκαν τα γεγονότα που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή).
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέφερε το θέμα των οκτώ στρατιωτικών που η Αγκυρα θέλει να εκδοθούν από την Ελλάδα ως ύποπτοι για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιούλη του 2016. Συσχετίζοντας ακόμα μια φορά τους «8» με τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ο Ερντογάν είπε: «Ολη η Δύση ξεσηκώθηκε, μας είπαν "είστε μεγάλο κράτος, δώστε τους" (σ.σ. τους "2")», κάλεσμα στο οποίο εκείνος απάντησε: «Λυπάμαι πολύ, και εμείς είμαστε κράτος δικαίου, ό,τι αποφασίσει η δικαιοσύνη». Συνδέοντας τις δύο υποθέσεις πάλι, έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι είχε απευθυνθεί στον Ελληνα πρωθυπουργό, λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας, που του είχα μιλήσει, μου είχε πει πως σε 10 - 15 μέρες θα κανόνιζε την υπόθεση. Πέρασαν μέρες, πέρασαν μήνες και ακόμη να το κανονίσει και να παραδοθούν οι 8 γκιουλενιστές». Ενώ για την ηγεσία της ΕΕ είπε ότι «για αυτούς τους τρομοκράτες (σ.σ. εννοεί τους "8") δεν κάνατε τίποτα, δεν είπατε τίποτα στον Τσίπρα».
Διαγωνισμοί «κορόνας»...
Από τη μεριά της Αθήνας, το ελληνικό ΥΠΕΞ υποστήριξε σε ανακοίνωσή του για τα Ιμια ότι το νομικό τους καθεστώς «είναι πλήρως κατοχυρωμένο» και «η ελληνική κυριαρχία επ' αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη. Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».
Ενώ στις δηλώσεις Ερντογάν για τους «8» και τους «2» απάντησε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αποδίδοντας στον Τούρκο Πρόεδρο «έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων» που ακολουθεί, «συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις». Η ανακοίνωση ανέφερε ακόμα ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και έχει πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο, ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της».
Ενώ ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας χτες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, εκτίμησε ότι η σύλληψη των «2» ήταν προσχεδιασμένη και πως αν και δεν περιμένουν «βαριά καμπάνα», εντούτοις «σε μία χώρα όπου δεν υπάρχουν δικαστήρια και η δικαιοσύνη λειτουργεί με δομές του Σουλτάνου, μπορεί να πάρει και 15 χρόνια»! Παράλληλα, με αναφορές περί «τρελού» Ερντογάν κ.λπ., σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανάλι επικοινωνίας», ενώ διαχώρισε την υπόθεση απ' αυτήν των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, λέγοντας πως «δεν είναι το ίδιο πράγμα». Δεν απέκλεισε μάλιστα και θερμό επεισόδιο, εκτιμώντας ότι «ένας που έχει συνηθίσει να παίρνει πτώματα και δεν το υπολογίζει, μπορεί κάποια στιγμή να κάνει κάποια παραπάνω ενέργεια, γι' αυτό πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα».
Τουρκικές ασκήσεις στην Κύπρο, εμπλοκή στο Αιγαίο
Την ίδια ώρα, νέες στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου πραγματοποιεί η Τουρκία, η οποία εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για σήμερα Τρίτη. Σύμφωνα με τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, που αναπαρήγαγαν την είδηση, η νέα NAVTEX αφορά μέρος των «οικοπέδων 6» και «7» της κυπριακής ΑΟΖ, σε μια απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από το Ακρωτήρι της Λεμεσού.
Στο μεταξύ, εμπλοκή καταγράφηκε χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν για να αναχαιτίσουν 7 τουρκικά αεροσκάφη, τα 4 οπλισμένα, που προχώρησαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ