24 Μαΐ 2018

Νέα πρόκληση του Ισραήλ

       


Σάλο προκάλεσε χτες η δημοσιοποίηση φωτογραφίας του Αμερικανού πρεσβευτή στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, στην οποία εμφανίζεται να χαμογελά πλάι σε καδραρισμένη αεροφωτογραφία της Ιερουσαλήμ, που ήταν προϊόν μοντάζ, και στην οποία το μουσουλμανικό τέμενος Αλ Ακσα έχει αντικατασταθεί από νέο Ναό του Σολομώντα.
Μπροστά στη φωτογραφία, που προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις, η αμερικάνικη πρεσβεία έσπευσε να ανακοινώσει πως την αποδοκιμάζει και πως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ δεν γνώριζε τι ακριβώς φαινόταν στην «πειραγμένη φωτογραφία», την οποία του έδωσε μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Ahiya που ασχολείται με μαθησιακές δυσκολίες. Σε ανακοίνωση υποχρεώθηκε και η Αhiya αναφέροντας ότι «μέλος του προσωπικού της οργάνωσης παρουσίασε τη φωτογραφία στον πρεσβευτή εν αγνοία της οργάνωσης, της πρεσβείας και του πρεσβευτή».
Το περιστατικό σημειώνεται μιάμιση βδομάδα μετά τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και τις σφαγές δεκάδων Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία βομβάρδισαν και χτες τα ξημερώματα ισραηλινά αεροσκάφη με πρόφαση κάποιο «τούνελ της “Χαμάς”».
Χτες, η Παλαιστίνη κατέθεσε έγγραφα προσχώρησης στη διεθνή Σύμβαση για τα χημικά όπλα και έγινε μέλος του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν καθεστώς παρατηρητή – μη μέλους στον ΟΗΕ από το 2012 και είναι ήδη μέλη σε περισσότερους από 50 διεθνείς οργανισμούς και συμφωνίες, μεταξύ των οποίων το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, η ΟΥΝΕΣΚΟ και η ΙΝΤΕΡΠΟΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ