25 Αυγ 2018

Η εξαθλίωση των μνημονίων δίνει «σκυτάλη» στην επιτήρηση της φτώχειας





Η εξαθλίωση των μνημονίων δίνει «σκυτάλη» στην επιτήρηση της φτώχειας -του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου

 


Τολμούν να μιλούν για …«λύτρωση». Δημιουργούν ένα κάλπικο κλίμα ευφορίας υποστηρίζοντας ότι «τα μνημόνια τελείωσαν». Σκαρφίζονται κάθε λογής ιδεολογήματα για να στηρίξουν την προπαγάνδα «περί καθαρής εξόδου». Οι κυβερνώντες των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με μπροστάρη τον Αλέξη Τσίπρα, προσπαθούν με συμβολισμούς και βαρύγδουπα λόγια να βάλουν τέλος στα «μνημόνια» και την «λιτότητα»…

Από δίπλα τους, πολλών ειδών «πρόθυμοι», επιδιώκουν με περισπούδαστες αναλύσεις, να πείσουν το …πόπολο ότι το «μνημόνιο» ως πολιτικός και οικονομικό όρος, δεν υφίσταται πλέον.

Όλα τα επιτελεία μαζί. Όλα τα «σφυριά» στην ίδια βάση. Κοινός στόχος να ρίξουν στάχτη στα μάτια του ελληνικού να καλλιεργήσουν κλίμα προσμονής, ελπίδας αλλά επί της ουσίας αδράνειας και τελικά υποταγής στη νέα πραγματικότητα.


Η Ελλάδα, δεν αποχαιρέτησε ούτε τυπικά τα Μνημόνια. Δεν έκανε καμιά «καθαρή έξοδο» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τα μνημόνια είναι εδώ. Οι νόμοι που επιβλήθηκαν όπως ορίζονταν μέσα από τις χιλιάδες σελίδες των μνημονίων και οδήγησαν τον εργαζόμενο λαό στη φτώχεια και την ανέχεια, θα συνεχίσουν να αποτελούν καθεστώς!

Το σκληρό αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο, κάθε μελλοντικού αστικού κρατικού μηχανισμού. Θα είναι το «οπλοστάσιο» των επόμενων κυβερνήσεων για να τσακίζουν την τιμή της εργατικής δύναμης, να φορολογούν το λαό, να πετσοκόβουν τις συντάξεις των απόμαχων της δουλειάς, να ξεπουλούν το δημόσιο πλούτο και τις υποδομές της χώρας.   

Η Ελλάδα δεν βγήκε ποτέ από τα μνημόνια. Ο λαός ζει και θα ζει με τις συνέπειες τους. Εξάλλου το καθεστώς της αυξημένης εποπτείας που θα διαρκέσει για πολλές δεκαετίες,αποτελεί ένα μνημόνιο διαρκείας. 

Ένα μνημόνιο – εποπτεία που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι να αποπληρωθούν τα 153 δισ. ευρώ, από τα 203 δισ. ευρώ που η χώρα μας έχει δανειστεί από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης, τον EFSF και τον ESM!!! Σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς, αυτός ο …«άθλος» θα ολοκληρωθεί το 2060!

Η εξαθλίωση των μνημονίων σε αριθμούς…
Τα μνημόνια λοιπόν δεν τελείωσαν, παρά τις …φιλότιμες προσπάθειες του Τσίπρα να μας πείσει με το διάγγελμα της Ιθάκης. Δεν τελείωσαν γιατί άφησαν πίσω τους 700 και πλέον μνημονιακούς νόμους, 60.000 μνημονιακές διατάξεις και  300.000 (!) υπουργικές και εφαρμοστικές μνημονιακές αποφάσεις
Νόμους και νομοθετήματα που ισχύουν στο ακέραιο, βυθίζοντας βαθιά στη φτώχεια και την ανέχεια τον ελληνικό λαό.

Μετά από οκτώ χρόνια άγριας λιτότητας, φορολεηλασίας, αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων:  

Η χώρα έχει απολέσει το 25% του ΑΕΠ της.

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 355.000 ανθρώπους, το διάστημα 2011-2017, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ.

Το 48% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με την ΕΕ το όριο της φτώχειας καθορίζονται τα 382 ευρώ τον μήνα. Και από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα!

Δύο στους δέκα Έλληνες ζούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες όπως το φαγητό και η θέρμανση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (εδώ) για τις συνθήκες διαβίωσης στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2017, το ποσοστό ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα φτάνει το 21%!
— Το 26,7% των παιδιών ηλικίας μέχρι 17 ετών, στερείται βασικά υλικά αγαθά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. 

 Το 40,5% των συνταξιούχων, μετά από δέκα περικοπές συντάξεων, «ζει» με κάτω από 500 ευρώ μεικτά το μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» από τις 2.825.105 κύριες συντάξεις, οι 1.142.749 (ποσοστό 40,5%) ήταν κάτω από 500 ευρώ μεικτά! Έπειτα από 8 χρόνια μνημονίων και περικοπών, τέσσερις στους δέκα συνταξιούχους της χώρας «ζουν» με εισοδήματα μέχρι 500 ευρώ μεικτά! Τη μνημονιακή περίοδο 2010-2018 οι συνταξιούχοι έχουν χάσει πάνω από 50 δισ. ευρώ από τις νομοθετικές παρεμβάσεις.  

Το 30,15% των εργαζομένων της χώρας ή 613.119 άτομα, που εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης έχουν «μισθό» 328,26 ευρώ καθαρά ή (378,21 ευρώ μικτά)!

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα εργαζομένους της χώρας επιβιώνουν με μισθούς πείνας κάτω των 700 ευρώ.  Ειδικότερα βάσει των στοιχείων, του ΙΝΕ 
– ΓΣΣΕ στον ιδιωτικό τομέα το ποσοστό των χαμηλόμισθων εργαζομένων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 700 ευρώ, ανέρχεται σε 37,4% το 2017 (από 13,1% το 2009).

 Λιγότερο από το 35% των εργαζομένων καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

959.438 άνθρωποι, ήταν άνεργοι τον Ιούλιο του 2018, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα  στοιχεία που έδωσε ο ΟΑΕΔ. Ωστόσο η πραγματική ανεργία, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ ανέρχεται στο 27,5% και όχι στο 20,2%!

Οι δαπάνες υγείας περιορίστηκαν λίγο πάνω από το 5% του ΑΕΠ, οδηγώντας σε σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία, στα φάρμακα ακόμα και σε αναλώσιμα είδη πρώτης ανάγκης.

Οι κατασχέσεις από τον μηχανισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανήλθαν για το 2017 σε 1.721.911 για χρέη πολιτών προς το δημόσιο. Στη χώρα γίνονταν 1.000 κατασχέσεις τη μέρα τη προηγούμενη χρονιά. Σε 1.014.295 φορολογούμενους έγιναν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων το 2017.

4.170.753 πολίτες – οφειλέτες απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα και κινδυνεύουν με κατασχέσεις

Πενταπλασιάστηκαν οι πτωχεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με ανάλυση (2017) της εταιρείας Atradius. Σύμφωνα με την ανάλυση, η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση (ως προς το ποσοστό των πτωχεύσεων) μεταξύ των εικοσιδύο χωρών που παρακολουθεί η εταιρεία όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο!

Το σύνολο της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών νοικοκυριών μέσα σε οκτώ έτη έχει απομειωθεί κατά 498 δισ. ευρώ!

Το δημόσιο χρέος στις 30 Ιουνίου 2018, διαμορφώθηκε στο ποσό των 345,379 δισ. ευρώ ξεπερνώντας το 180% του ΑΕΠ. Η φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού, οι περικοπές σε εισοδήματα, ο καταιγισμός των φόρων, οι μειώσεις στις δαπάνες υγείας, έγιναν και στο όνομα της απομείωσης του δημοσίου χρέους, το οποίο ωστόσο συνεχίζει να τραβά την ανηφόρα…

…και η «αυξημένη εποπτεία» συνέχισης της φτώχειας 
Τα μνημόνια είναι εδώ λοιπόν. Στη φρικτή καθημερινότητα του ελληνικού λαού. Θα συνεχιστούν με άλλο όνομα αλλά την ίδια εξοντωτική δράση.
Το νέο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022», που ψηφίστηκε τον Ιούνιο από την κυβερνητική πλειοψηφία, είναι το νομικό όπλο που θα στηρίξει το καθεστώς της αυξημένης «εποπτείας» και «επιτήρησης».

Το νέο Μεσοπρόθεσμο μειώνει συντάξεις και αφορολόγητο, με στόχο πρωτογενή πλεονάσματα 42 δισ. ευρώ ως το 2022! Με τον τρόπο αυτό ανεβάζει σε δυσθεώρητα ύψη τα πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ το 2022, παρότι η κυβερνητική πλειοψηφία υποσχόταν ότι αυτά θα ανέρχονταν στο 3,5% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα τα «πρωτογενή πλεονάσματα» από 6,87 δισ. ευρώ το 2018 (3,56% του ΑΕΠ), φτάνουν στα 11,04 δισ. ευρώ το 2022 (5,19% του ΑΕΠ)!  Συγκεκριμένα 2018: 3,56% του ΑΕΠ, 2019: 3,96%, 2020: 4,15%, 2021: 4,53%, 2022: 5,19%.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μνημόνιο διαρκείας που «καταρρίπτει» το κυβερνητικό αφήγημα περί «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια» και έρχεται για κατακρεουργήσει συντάξεις, μισθούς και εισοδήματα. Ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς κατοικιών υπερχρεωμένων νοικοκυριών και υποθηκεύει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας.

Ειδικότερα:

— Το αφορολόγητο από 1.1.2020, μειώνεταιστα 5686 ευρώ, από τα 8636 που είναι σήμερα και η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα αφαιρέσει από τις τσέπες των μισθωτών και συνταξιούχων 1,920 δισ. ευρώ!

— Οι περικοπές των συντάξεων, από 1η Ιανουαρίου 2019, αγγίξουν τα 2,882 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,434 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή στις κύριες συντάξεις πλην δημοσίου και 1,121 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων δημοσίου! Επιπλέον οι περικοπές των «προσωπικών διαφορών» στις επικουρικές συντάξεις ύψους 232 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ανεβάζουν τα «μαχαίρι» στα 3,02 δισ. ευρώ!

— Μπαίνει «ενέχυρο» στους δανειστές, η «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» (ΕΕΣΥΠ) γνωστή και ως υπερταμείο που διαχειρίζεται όλες τις συμμετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου (ΔΕΚΟ, τράπεζες, ακίνητα κλπ) να πληρώσει έως και 25 δισ. από το δάνειο των 86 που πήρε το 2015 η Ελλάδα από τον ESM, αν φανεί ασυνεπής στις πληρωμές του το δημόσιο.

Τα εισπρακτικά μέτρα με αριθμούς:




Ανοίγει το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς κατοικιών

Το 2019 αναμένεται να μετατραπεί στο πρώτο έτος της «μεγάλης αρπαγής» μέσω των πλειστηριασμών υποθηκευμένων κατοικιών που υπάγονται στην κατηγορία των «κόκκινων δανείων».

Είναι ενδεικτικό ότι στις διατάξεις του πολυνομοσχέδιου δεν συμπεριλαμβάνεται η παράταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου (νόμος Κατσέλη, όπως αυτός «τροποποιήθηκε» στη συνέχεια), ο οποίος λήγει στις 31 Δεκέμβρη 2018. Με άλλα λόγια τα υπεχρεωμένα νοικοκυριά χάνουν και την τελευταία ασπίδα προστασίας την ίδια στιγμή θα νομοθετηθούν ως πρόσθετες προϋποθέσεις για την αίτηση δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία:

— Η αυτόματη άρση (με απόφαση των ίδιων των τραπεζών) της παρεχόμενης προστασίας, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των δόσεων. Μάλιστα, η αποβολή από το καθεστώς «προστασίας» επέρχεται σε περίπτωση που το συνολικό ποσό της καθυστέρησης ξεπερνά την αξία τριών μηνιαίων δόσεων, είτε αυτές είναι διαδοχικές, είτε όχι.

— Απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα.

— Αυτόματη έξοδος από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας, σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων.

— Κατάργηση της υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν ακόμη και τους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση του δανείου τους σε Fund.

«Ενέχυρο» το υπερταμείο

Προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη του δανείου των 25 δισ. από τα 86 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα από τον ESM, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την υπογραφή του Υπερταμείου Αποκατρικοποιήσεων. Με την διάταξη αυτή δρομολογείται η επέκταση της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του 2015 προκειμένου να περιληφθεί στα συμβαλλόμενα μέρη και το Υπερταμείο.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 109 του πολυνομοσχεδίου προβλέπει την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης της 14ης Αυγούστου του 2015 με τον ESM και, όπως αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας υπόψη το γεγονός ότι το Φεβρουάριο 2017 συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας του Δημοσίου (ΕΕΣΥΠ ), ο ESM ζήτησε να εφαρμοστεί η δέσμευση μιας ειδικής ρήτρας της χρηματοδοτικής σύμβασης και να προσχωρήσει το Υπερ-Ταμείο στη Σύμβαση, ώστε «να αναλάβει τις δεσμεύσεις που ήδη προβλέπονται στην αρχική συμφωνία των μερών».

Με απλά ελληνικά το υπερταμείο και το σύνολο της δημόσιας περιουσίας μπαίνουν ενέχυρο για τα δάνεια που έδωσαν οι Ευρωπαίοι δανειστές στη χώρα.
Ο δράκος του μνημονίου λοιπόν παραμένει εδώ. Γιατί είναι ο πιο «ζωντανός πρωταγωνιστής» στο  παραμύθι της εξόδου…

*Το σκίτσο είναι του Βασίλη Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ