Eurokinissi
|
Παρότι οι εκκρεμότητες που υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα, μέχρι και στο «παρά 1», έθεσαν στο τραπέζι ακόμα και το ενδεχόμενο αναβολής της έναρξης της αγωνιστικής δράσης, τελικά αυτή θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Στο φετινό πρωτάθλημα θα πάρουν μέρος 16 ομάδες και τόσο ο πρωταθλητής όσο και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια θα κριθούν στις 30 αγωνιστικές, αφού, όπως και την περασμένη σεζόν, δεν θα διεξαχθούν πλέι οφ. Αντίθετα, ανοιχτό παρέμενε μέχρι και ένα 24ωρο πριν την έναρξη το τι θα ισχύσει για τον υποβιβασμό, και συγκεκριμένα το πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν και πόσες θα προβιβαστούν, ζήτημα πάνω στο οποίο η ΕΠΟ αναμενόταν να δώσει τη λύση στη διαφωνία που υπήρξε μεταξύ Super League και Football League.
Με κυβερνητική σανίδα σωτηρίας
Προκειμένου
να φτάσουμε στη σέντρα, σημαντικό ρόλο έπαιξε το κυβερνητικό «σωσίβιο»
μέσω της ΕΡΤ που δόθηκε σε 7 ΠΑΕ της κατηγορίας, μεταξύ των οποίων και ο
Παναθηναϊκός, οι οποίες παρέμεναν χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο (που
σημαίνει απώλειες εσόδων) μετά το «σπάσιμο» της κεντρικής διαχείρισης
από το συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι, που είχε τα δικαιώματα. Οι
συγκεκριμένες ΠΑΕ μάλιστα είχαν απειλήσει να μην κατέβουν στο πρωτάθλημα
εάν δεν βρισκόταν λύση. Από την άλλη, το όλο θέμα αποτέλεσε μια
σημαντική ευκαιρία από πλευράς υφυπουργού Αθλητισμού προκειμένου να
πιέσει περισσότερο την ίδια τη Λίγκα των ΠΑΕ να δεχτεί τα σχέδια
αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων.
Eurokinissi Sports
|
Οι επιχειρηματίες αρχικά αντέδρασαν στο ενδεχόμενο της μείωσης, τελικά όμως, μπροστά και στο ενδεχόμενο περαιτέρω απώλειας κερδών, συμφώνησαν. Εσχάτως, μετά από υποχωρήσεις και από κυβερνητικής πλευράς, υπήρξαν κάποιες αλλαγές στο αρχικό σχέδιο: Το πρωτάθλημα της σεζόν 2019 - 2020 θα διεξαχθεί με 14 ομάδες και η μεγαλύτερη μείωση (σε 12, όπως προβλέπει η κυβερνητική πρόταση) θα ξανατεθεί στο τραπέζι μελλοντικά.
Οξυνση της κόντρας συμφερόντων
Την
ίδια ώρα και πέραν των όποιων συζητήσεων και σχεδίων για αλλαγές, ίδια
και απαράλλακτη παραμένει η πραγματικότητα για τα όσα διέπουν το χώρο
του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και έχουν να κάνουν με τις
επιχειρηματικές κόντρες συμφερόντων για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο και
φυσικά τα όποια κέρδη επιφέρει αυτή σε πολλαπλούς τομείς. Αποτέλεσμα
φυσικά των γενικότερων λογικών που κυριαρχούν στο εμπορευματοποιημένο
ποδόσφαιρο, το οποίο ως «προϊόν» αποτελεί το πρόσφορο έδαφος για τα
παιχνίδια κέρδους των πολυεθνικών, καθώς και για την εκμετάλλευσή του
για άλλους λόγους.
Eurokinissi
|
Ενδεικτικό και της μάχης που δίνεται στο παρασκήνιο (μέρος και αυτό της γενικότερης σαπίλας του προϊόντος) είναι το ότι τα περίφημα σχέδια αναδιάρθρωσης, πέραν των αρχικών διαφωνιών μεταξύ της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου, αποτέλεσαν και αφορμή για νέα επεισόδια στις εσωτερικές κόντρες μεταξύ αντίπαλων συμφερόντων (και όχι μόνο ποδοσφαιρικών) στους κόλπους της Λίγκας.
Η νέα αντιπαράθεση ήρθε ως συνέχεια των όσων συνέβησαν την περσινή σεζόν και επισκίασαν το αγωνιστικό μέρος, καθορίζοντας τις εξελίξεις. Με δεδομένες άλλωστε και τις αλλαγές στο «στάτους κβο» των ομάδων - βασικών διεκδικητών των πρωτείων (επιστροφή ΑΕΚ, δυνάμωμα ΠΑΟΚ, κάμψη Ολυμπιακού, προβλήματα Παναθηναϊκού), η κόντρα έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια. Και, όπως όλα δείχνουν, σε αντίστοιχο κλίμα φαίνεται να αρχίζει και το πρωτάθλημα της νέας σεζόν, με τις πρώτες συγκρούσεις που υπήρξαν ακόμα και για τον καταρτισμό των πινάκων των διαιτητών να φανερώνουν το κλίμα που επικρατεί.
Εν αναμονή του VAR και των ξένων διαιτητών
Εκτός
από τις υπόλοιπες ιδιαιτερότητες της φετινής σεζόν, ειδικό ρόλο
αναμένεται να παίξουν δύο αλλαγές που σχετίζονται με τον τομέα της
διαιτησίας και οι οποίες επίσης αποσκοπούν στη γενικότερη βελτίωση της
εικόνας του «προϊόντος», και μάλιστα σε έναν τομέα που έχει βρεθεί στο
επίκεντρο της αμφισβήτησης.Οπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, μετά από σχετική απόφαση των εμπλεκόμενων (κυβέρνησης - UEFA - ΠΑΕ) στο νέο πρωτάθλημα θα γίνει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος υποβοήθησης του διαιτητή (VAR), το οποίο ήδη εφαρμόζεται πειραματικά σε αρκετά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ το ίδιο έγινε και στο πρόσφατο Μουντιάλ της Ρωσίας. Αν και αρχικά είχε προβλεφθεί η εφαρμογή του από την αρχή της σεζόν, απ' ό,τι φαίνεται το εγχείρημα - για διάφορους λόγους - μετατίθεται, με πιθανότερο χρόνο εφαρμογής την έναρξη του β' γύρου.
Παράλληλα, το πείραμα της ΕΠΟ με την παρουσία ξένων διαιτητών φαίνεται ότι δεν θα περιοριστεί στον τελικό Κυπέλλου ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ για την περασμένη σεζόν. Σύμφωνα με πληροφορίες του τελευταίου διαστήματος, ο αρχιδιαιτητής και επικεφαλής της ΚΕΔ, Πορτογάλος Μέλο Περέιρα, έχει αποφασίσει τη συνέχιση του εγχειρήματος και την επέκτασή του και στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν, τουλάχιστον στα ντέρμπι. Πάντως, η απόφαση της ΕΠΟ για τον διαιτητή του τελικού είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις Ελλήνων διαιτητών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου