Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για συντάξεις και αφορολόγητο όριο
Ο Θόδωρος Φέσσας με συνέντευξή του στο «capital» και στο δημοσιογράφο Μιχάλη Καψή παρότρυνε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όχι μόνο να μην καταργήσει τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, αλλά ούτε να την αναστείλει.
Να εφαρμοστεί η μείωση των παλαιών συντάξεων αλλά και η μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και μικρομεσαίους,
γιατί σε βιομηχάνους, εφοπλιστές και τραπεζίτες ισχύει άλλο καθεστώς: φοροαπαλλαγές, φορολογικοί παράδεισοι και offshore.
Και για την άμεση εφαρμογή τους (χωρίς το προεκλογικό κόστος) πρότεινε να χρυσωθεί το χάπι με ένα έκτακτο επίδομα που θα ξεγελάσει για ακόμη μια φορά τους ήδη εξαθλιωμένους συνταξιούχους.
Σε ότι αφορά τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δήλωσε πως η κυβέρνηση τις αξιοποιεί για επικοινωνιακούς λόγους.
Επιπλέον άσκησε κριτική σχετικά με την παραχολογία, (έτσι αποκάλεσε τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τα ψίχουλα), που την χρησιμοποιούν για προεκλογικούς λόγους τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο κι η ΝΔ.
Συγκεκριμένα είπε:
«Το πιο έξυπνο και ίσως το πιο σωστό θα ήταν αυτά να μην ανασταλούν, γιατί είναι διαρθρωτικά προβλήματα κι όχι δημοσιονομικά. Και να δοθούν έκτακτες ενισχύσεις σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη. Και θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι αυτό θα γίνει…».
Και πρόσθεσε πως αν η κυβέρνηση:
«Το σκεφτεί ωριμότερα, θα έκανε κάτι τέτοιο κι όχι να διατηρήσει μια κατάσταση, που εκ των πραγμάτων δεν είναι διατηρήσιμη. Δεν μπορεί δηλαδή το ύψος της ασφαλιστικής δαπάνης να παραμείνει στο 16% του ΑΕΠ. Δεν γίνεται. Πρέπει να πέσει 4 μονάδες οπωσδήποτε».
Για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας αναφέρει ότι:
«Εμείς λέμε ότι η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση πρέπει να υπερισχύει των κλαδικών και από εκεί και πέρα, το σωστότερο είναι, μέσα στην ίδια την επιχείρηση, εργαζόμενοι και εργοδότες, ξέρουν πολύ καλά πόσο αντέχει η επιχείρηση να πληρώσει τους εργαζόμενους».
Και συμπλήρωσε:
«Άρα συλλογικές διαπραγματεύσεις ελεύθερες ναι, αλλά η επεκτασιμότητα και μάλιστα η άκριτη επεκτασιμότητα, χωρίς την αρχή της πλειοψηφίας και όλα αυτά που προβλέπει ο νόμος… αυτό είναι το επικίνδυνο».
Αποκάλυψε όμως πως όλα όσα λέει η κυβέρνηση, δεν έχουν καμιά ουσία στην πράξη και ουσιαστικά για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων:
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει άκριτη επεκτασιμότητα. Είμαστε ακόμα στα πρώτα βήματα.Το ότι γίνεται πανηγυρικά αυτή η επεκτασιμότητα, έχει και κάποιους λόγους, ας το πούμε έτσι, επικοινωνιακούς».
Απευθυνόμενος σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κάλεσε να μην το παραξηλώσουν με τις παροχές, δηλαδή με υποσχέσεις-ψίχουλα προς το λαό, λέγοντας πως:
«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε ενόψει ΔΕΘ είναι ότι χρειάζεται πολιτική ηρεμία, ότι δεν πρέπει να μπούμε σε συνθήκες πόλωσης, ότι χρειάζεται σύνεση στην παροχολογία».
Επιπλέον ζήτησε για τις επιχειρήσεις μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο για αυτά που θέλουν να ακούσουν οι έλληνες καπιτάλες στη ΔΕΘ:
«Άρα θα πρέπει να πέσουν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές [σ.σ.: Αυτά βλέπετε δεν τα θεωρούν παροχολογία, οι καπιτάλες] στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα .Και τονίζω στους μισθωτούς εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν και άλλο τρόπο να διαχειριστούν, εκ των πραγμάτων, τη δική τους φορολογική και ασφαλιστική κάλυψη».
λέγοντας υποκριτικά πως αυτή η μείωση θα ανεβάσει το επίπεδο των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα:
«Να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να θιγεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχείρησης. Αυτός ο τίτλος είναι το ιδανικό που θα θέλαμε να ακούσουμε…»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου